Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownies με μαρμελάδα πορτοκάλι

1 Φεβρουαρίου 2023

Έχω φτιάξει τόσα brownies σ’ αυτή τη ζωή, που νομίζω ότι πλέον μπορώ να τα φτιάξω με κλειστά τα μάτια. Ήταν από τα πρώτα γλυκά που άρχισα να φτιάχνω μόνη μου πριν από αρκετά χρόνια και δεν σταμάτησα ποτέ να φτιάχνω… Ίσως γι’ αυτό νιώθω πάντα μεγάλη ασφάλεια να δοκιμάζω διαφορετικές παραλλαγές τους. Κι επειδή δεν μπορεί να περάσει χρονιά που να μην παρουσιάσω μία νέα συνταγή για brownies εδώ, το 2023 ξεκινάει μαγειρικά με την νέα αγαπημένη μου, αυτή με την προσθήκη μαρμελάδας πορτοκαλιού.

Ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι είναι τόσο αυτονόητος, που νομίζω δεν χρειάζεται καν να κάνω τον κόπο να επιχειρηματολογήσω για να σε πείσω. Όμως θα με ρωτήσεις “brownies με μαρμελάδα πορτοκάλι; Δηλαδή τι; μαρμελάδα μέσα στο brownie”; Ναι, γιατί όχι θα σου απαντήσω. Όχι, ένα brownie δεν έχει ανάγκη μία μαρμελάδα για να γίνει πιο ζουμερό. Όμως ό,τι δεν έχουμε ανάγκη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μας κάνει καλύτερους όταν βρεθεί στο δρόμο μας, σωστά; 

Brownies με μαρμελάδα πορτοκάλι λοιπόν, 1ον, γιατί είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οπότε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όποιο γλυκό δεν έχει λεμόνι, θα πρέπει να έχει πορτοκάλι και 2ον, γιατί ΝΑΙ, ένα brownie μπορεί να γίνει όντως πιο ζουμερό, με την προσθήκη μιας μαρμελάδας. Δεν θέλει πολύ, 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κάνουν τη δουλειά που πρέπει. Και αν είμαστε τυχεροί και η μαρμελάδα που έχουμε διαλέξει έχει μέσα μεγάλα κομμάτια (για να είμαστε σίγουροι δοκιμάζουμε να φτιάξουμε την ωραιότερη μαρμελάδα που έχω φτιάξει ποτέ), τότε η έκρηξη γεύσης που θα γίνεται στο στόμα μας με κάθε μπουκιά, θα μας κάνει να δούμε τα brownies με άλλο μάτι. 

Ακόμα όμως κι αν η δική σου μαρμελάδα δεν έχει αρκετά ή μεγάλα κομμάτια (ή αν απλώς είσαι σαν εμένα και ποτέ δεν σου αρκούν αυτά που έχεις), δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί εννοείται ότι σου έχω λύση και για αυτό. Θυμάσαι το βάζο με το γλυκό πορτοκάλι που σου έδωσε η θεία σου που φτιάχνει τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού; Ε, ήρθε η ώρα να το βγάλεις από το ντουλάπι. Θα βγάλεις μερικές φετούλες, θα τις στραγγίξεις από το πολύ σιρόπι, θα τις κόψεις σε κομμάτια και θα τις ρίξεις μέσα στη ζύμη. Και μετά, σε κάθε μπουκιά που θα δαγκώνεις, θα με σκέφτεσαι και θα με ευχαριστείς…

Brownies με μαρμελάδα πορτοκάλι λοιπόν (ξανά), αν θες να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό brownie, ένα χειμωνιάτικο, μυρωδάτο, πιο ζουμερό πεθαίνεις brownie, ένα γλυκό πλούσιο σε γεύση, σε γλύκα και σε θερμίδες (δεν θα το αρνηθώ ποτέ…). Ένα γλυκό από αυτά που σηκώνει το κρύο του Φλεβάρη… Ένα πανεύκολο (όπως κάθε brownie) γλυκό, που θα φτιάξεις ξανά και ξανά…

Brownies με μαρμελάδα πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 16

Υλικά
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 200 γραμ. κουβερτούρα
  • 80 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 80 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 αβγά
  • 50 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. κακάο
  • (προαιρετικά) γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, κομμένο σε κομμάτια
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  2. Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και ανακατεύουμε.
  3. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και τη μαρμελάδα πορτοκάλι, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύουμε.
  5. Αν η μαρμελάδα μας δεν έχει μεγάλα κομμάτια πορτοκάλι, ή αν απλά θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, κομμένο σε κομμάτια.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψάκι 20x20 εκατ. και το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-25 λεπτά.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply