Να ‘μαστε λοιπόν και φέτος εδώ να ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές και να ψήνουμε, να ετοιμάζουμε, να σχεδιάζουμε. Εμείς πάντως, πιστοί οικογενειακώς στο ραντεβού μας, όπως κάθε χρόνο, με το που στολίστηκε το σπίτι και εμφανίστηκε το τεράστιο cookie jar στο σχήμα του Άη Βασίλη (μη με κρίνεις, αν έχεις παιδιά καταλαβαίνεις), έπρεπε να γεμίσει, και εννοείται, να παραμένει μονίμως γεμάτο, μέχρι τις γιορτές. Όπως καταλαβαίνεις, οι πρώτες δόσεις χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν ήδη ψηθεί, μη σου πω και φαγωθεί.
Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα στο σπίτι μας όμως, δεν ετοιμάζονται μόνο για να φαγωθούν από εμάς, αλλά και για να προσφερθούν, είτε ως κέρασμα, είτε και ως δώρο, σε συγγενείς και φίλους. Και ειδικά το τελευταίο, σου το έχω ξαναδείξει αναλυτικά, πέρυσι τέτοιες μέρες, που τα μαγαζιά ήταν κλειστά και η ιδέα του να προσφέρεις για δώρο κάτι χειροποίητο, κάτι στο οποίο έβαλες όλη την προσωπική σου προσπάθεια, τη φροντίδα και την αγάπη σου έμοιαζε πιο επίκαιρη από ποτέ. Πέρυσι λοιπόν, σου έδειξα το πρώτο μου χριστουγεννιάτικο cookie box, μια ιδέα που με είχε ενθουσιάσει, και το ίδιο φάνηκε να συμβαίνει και με πολλούς από όσους διαβάζουν αυτή τη σελίδα.
Και αν φέτος, παρά το γεγονός ότι τα μαγαζιά είναι ανοιχτά για να αγοράσουν όλοι τα χριστουγεννιάτικά τους δώρα, κρατούσαμε την παράδοση που ξεκινήσαμε πέρυσι, και συνεχίζαμε να προσφέρουμε ένα τέτοιο διαφορετικό και τόσο προσωπικό δώρο; Δεν θα ήταν μια πολύ ωραία ιδέα; Και μπορεί πέρυσι να ετοίμασα το cookie box με μόνο μία ζύμη μπισκότου σε τέσσερις παραλλαγές, φέτος όμως δεν μπορούσα να συγκρατηθώ, και ετοίμασα πολλά διαφορετικά μπισκότα, με τρεις διαφορετικές ζύμες. Μην τρομάζεις, προφανώς δεν είναι ανάγκη να τις ετοιμάσεις όλες, ήθελα απλώς να σου δώσω επιλογές. Έλα να δούμε ποιες…
1. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα shortbread σε δύο παραλλαγές…
… μία με χριστουγεννιάτικα κας κας (όλο και θα έχεις πετύχει συνταγές για ζύμες μπισκότων funfetti), και μία με cranberries, φυστίκι Αιγίνης και πορτοκάλι. Τα μπισκότα shortbread, τα κλασικά αυτά αγγλικά ή σκωτσέζικα βουτυρένια μπισκότα ήταν, είναι και θα είναι πάντα αγαπημένα μου, είναι πανεύκολα, κρατάνε καλά το σχήμα τους στο ψήσιμο, και είναι ό,τι πρέπει για χριστουγεννιάτικες δοκιμές.
2. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα αμυγδάλου
Εδώ χρησιμοποίησα αυτή τη συνταγή για μπισκότα αμυγδάλου, την οποία έχω αγαπήσει πολύ (και αυτή), και δίνει το πιο μαστιχωτό αποτέλεσμα. Τα μπισκότα αμυγδάλου είναι ακόμα και σκέτα πολύ γευστικά, πολύ αρωματικά, αλλά, μέρες που είναι, αν θέλουμε να καλοπιάσουμε τα παιδιά, τους φίλους και φυσικά τον εαυτό μας, τα βουτάμε σε λίγη σοκολάτα (φυσικά και λέω ψέμματα, σε πολλή σοκολάτα τα βουτάμε, τι πίστεψες…), τα στολίζουμε με μπόλικα χριστουγεννιάτικα κας κας ή ακόμα και χρυσόσκονη, και τα απολαμβάνουμε παρέα με το αρωματικό μας τσάι ή τον καφέ μας.
3. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σοκολάτας
Τα αγαπημένα των παιδιών μου (προφανώς). Η πολύ απλή συνταγή των αγαπημένων σοκολατένιων μπισκότων του μεγάλου μου γιου (αυτά που λατρεύει και να φτιάχνει, εκτός από το να τα τρώει) φοράει τα καλά της, τα χριστουγεννιάτικά της, και μετατρέπεται στη συνταγή για τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα μπισκότα των παιδιών (επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά είναι). Δεν έκανα τίποτα το φοβερό, απλώς ξεχώρισα μέσα από το σακουλάκι, μόνο τα κόκκινα και πράσινα m&m’s, και έφτιαξα μερικά μεγάλα και χορταστικά μπισκότα με τη μισή ζύμη. Στην άλλη μισή πρόσθεσα σταγόνες λευκής σοκολάτας και τα έφτιαξα πιο μικρά, από δυο μπουκίτσες το καθένα, έτσι, για ποικιλία.
Αυτό είναι λοιπόν το φετινό μας χριστουγεννιάτικο cookie box, μια ποικιλία με χριστουγεννιάτικα μπισκότα που θα ενθουσιάσει όποιον τη λάβει ως δώρο, στο υπόσχομαι. Νομίζω δε ότι μιλάμε πια για μια νέα χριστουγεννιάτικη παράδοση στο σπίτι μας, και ξέρεις πόσο αγαπώ τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις…
Αλήθεια, εσύ έχεις αρχίσει να ακούς Jingle Bells μέσα στο κεφάλι σου ή όχι ακόμα;….
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 24 μπισκότα
- 200 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 400 γραμ. αλεύρι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.σ. χριστουγεννιάτικα κας κας (κόκκινο, πράσινο, λευκό)
- 50 γραμ. ξερά cranberries ψιλοκομμένα
- 50 γραμ. φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ενσωματώνουμε το αλεύρι λίγο λίγο στη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
- Στη μισή ζύμη προσθέτουμε τα χριστουγεννιάτικα κας κας και ανακατεύουμε.
- Μαζεύουμε τη ζύμη από το μπωλ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο.
- Στην άλλη μισή ζύμη προσθέτουμε τα cranberries, τα φυστίκια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Την τυλίγουμε και αυτή με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο.
- Βγάζουμε την πρώτη μισή ζύμη, την απλώνουμε με έναν πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 10 χιλιοστά και κόβουμε τετράγωνα 2x2 εκ. με ένα μαχαίρι.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 11-12 λεπτά.
- Βγάζουμε τη δεύτερη μισή ζύμη, την απλώνουμε με έναν πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 6 χιλιοστά και κόβουμε κύκλους με κουπ πατ ή ένα ποτήρι.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 11-12 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 24 μπισκότα
- μία δόση μπισκότων από αυτή τη συνταγή
- 100 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
- χριστουγεννιάτικα κας κας ή τρούφα
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη συνταγή και την αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 6 χιλιοστών και κόβουμε σχήματα με κουπ πατ.
- Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 12-14 λεπτά.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα και, αφού τα μπισκότα κρυώσουν καλά, γαρνίρουμε με την κουβερτούρα και στολίζουμε με τα κας κας.
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 24 μπισκότα
- μία δόση ζύμης από αυτή τη συνταγή
- κόκκινα και πράσινα σοκολατένια καραμελάκια τύπου m&m's
- σταγόνες λευκής σοκολάτας
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες και τη χωρίζουμε στα δύο.
- Στη μισή ζύμη προσθέτουμε τα m&m's και ανακατεύουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 12-14 λεπτά.
- Στη δεύτερη μισή ζύμη προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρότερα μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 10-12 λεπτά.
No Comments