Ένας μήνας από τότε που ξεκίνησαν τα σχολεία, μία εβδομάδα άγριου φθινοπωρινού καιρού, και ο φούρνος έχει πάρει φωτιά. Κέικ, μπισκότα, muffins ψήνονται σε εβδομαδιαία βάση, και γεμίζουν σχολικές τσάντες, ταπεράκια της δουλειάς και φυσικά συνοδεύουν αχνιστούς καφέδες και αρωματικά τσάγια. Τα δικά μας αγαπημένα πάντως τις τελευταίες εβδομάδες, αυτά που ψήνουμε και ξαναψήνουμε είναι αυτά. Τα muffins με μπανάνα, ταχίνι και σοκολάτα.
Τα παιδιά σε λίγο καιρό θα τα φτιάχνουν μόνα τους. Τέτοια είναι η ευκολία τους, και τέτοια η χαρά και του μικρού και του μεγάλου να τα τρώνε, που με τραβάνε ακόμα και με το ζόρι στην κουζίνα για να τα φτιάξουμε. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό ότι στο σπίτι μας ότι το μίξερ, οι σπάτουλες και οι πλάστες είναι παιχνίδια και το αλεύρι, το βούτυρο, τα αβγά και οι σοκολάτες είναι τα δικά μας υλικά για χειροτεχνίες.
Και φυσικά τα muffins που συμπεριλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά στο κολατσιό ή στο απογευματινό των παιδιών, θέλουμε να είναι και λίγο πιο υγιεινά. Στην περίπτωση αυτή, οι μπανάνες που έχουν ξεμείνει και έχουν μαυρίσει, είναι πάντα μια καλή αρχή. Το ταχίνι και το λάδι που αντικαθιστά το βούτυρο είναι μια πολύ καλή συνέχεια, το κακάο ένα αγαπημένο υλικό που αρέσει σε όλους και τα κομμάτια μαύρης κουβερτούρας ή σοκολάτας υγείας μία επιβράβευση για όλα τα παραπάνω.
Το ότι είναι βέβαια λίγο πιο υγιεινά από κάποια άλλα, δε σημαίνει ότι χάνουν έστω και στο ελάχιστο σε απόλαυση μιας και τα ίδια τα υλικά που τα κάνουν healthy είναι και αυτά που τους δίνουν την απαραίτητη υγρασία και τη γεμάτη σοκολατένια γεύση. Γι’ αυτό και τα αγαπάνε τόσο τα παιδιά, τόσο τα μικρά, όσο και τα μεγάλα…
Προσωπικά, κάθε πρωί που βάζω ένα στην τσάντα του Γιώργου, θέλω πάντα να βάλω και ένα στη δική μου, το ονειρεύομαι να κάνει παρέα στον πρώτο πρωινό γαλλικό καφέ μου. Αλλά και το απόγευμα, όταν σερβίρω ένα στον Ανέστη μαζί με τον απογευματινό φρεσκοστιμμένο χυμό του, όλο και κλέβω καμία μπουκίτσα, αν δεν με πάρει βέβαια χαμπάρι. Γιατί αν με πάρει, δύσκολα τα πράγματα για μένα…
Οπότε τώρα που έρχεται σαββατοκύριακο, μπορείς να πάρεις μια πολύ ωραία ιδέα και να δοκιμάσεις τα μαφινάκια μας, είτε έχεις παιδάκια, είτε δεν έχεις (γιατί κι εσύ παιδάκι είσαι στο κάτω κάτω, τη θέλεις τη γλυκιά μπουκίτσα σου..). Ο καιρός άλλωστε έχει δείξει για τα καλά τις προθέσεις του, έχει φθινοπωριάσει για τα καλά, και οι λίγο πιο healthy μικρές αμαρτίες μπαίνουν στο πρόγραμμα χωρίς πολλές πολλές τύψεις…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 12
- 2 μεγάλες μπανάνες
- 125 γραμ. ταχίνι (ή ταχίνι με κακάο)
- 100 γραμ. καστανή ζάχαρη
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας
- 120 ml αραβοσιτέλαιο
- 200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 40 γραμ. κακάο (20 γραμ. αν βάλουμε ταχίνι με κακάο)
- 100 γραμ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια (ή σοκολάτα υγείας)
- Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
- Ρίχνουμε τις λιωμένες μπανάνες στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ, μαζί με το ταχίνι και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ.
- Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε και το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο.
- Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα αλεύρι-κακάο, και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Τοποθετούμε θήκες σε μία φόρμα για 12 muffins και μοιράζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 25-30 λεπτά.
No Comments