Με το τέλος του καλοκαιριού, το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή στην καθημερινότητα, επιστρέφει η αγαπημένη ερώτηση όλων των μαμάδων και μπαμπάδων. “Τι θα φάμε σήμερα”. Κάτι απλό, κάτι γρήγορο, κάτι θρεπτικό, και φυσικά, κάτι που θα αρέσει στα παιδιά, για να μην έχουμε δράματα στο μεσημεριανό τραπέζι.
Προσωπικά, με βοηθάει πάρα πολύ να κάνω στο τέλος κάθε εβδομάδας τον προγραμματισμό της επόμενης, να ψωνίζω όλα όσα θα χρειαστώ και να μαγειρεύω 1-2 φαγητά το σαββατοκύριακο για τις πρώτες μέρες, και τις επόμενες να επιστρατεύω μερικές από τις συνταγές που μαγειρεύω με μεγάλη ευκολία και χωράνε μέσα στο ασφυκτικό καθημερινό μου πρόγραμμα.
Πολλές φορές ρωτάω και τα ίδια τα παιδιά τι θα ήθελαν να τους ετοιμάσω, τι τραβάει η όρεξή τους. Για τον μικρό μου γιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, η μοναδική αποδεκτή απάντηση είναι “μακαονάκια” (σ.τ.μ. “μακαρονάκια”). Για τον μεγάλο όμως, οι απαντήσεις μοιράζονται. Τις μισές φορές θα απαντήσει “μακαρόνια με κιμά” και τις άλλες μισές “γιουβαρλάκια”. Στο σπίτι μας όμως υπάρχουν δύο εκδοχές για τα τελευταία, το αγαπημένο αυτό comfort φαγητό. Η χειμωνιάτικη (η κλασική δηλαδή με το αβγολέμονο που αγαπάμε όλοι πολύ) και η καλοκαιρινή. Αυτή για την οποία μιλάμε σήμερα. Καλοκαιρινή, δηλαδή; Θα με ρωτήσεις. Ναι, θα σου πω και θα σου μιλήσω για τα αγαπημένα μας γιουβαρλάκια κοκκινιστά. Μια από τις πολλές συνταγές που έμαθα από τη μαμά μου, και που τα παιδιά μου λατρεύουν.
Δεν έχω να σου πω πολλά για την εκτέλεση της συνταγής, αν ξέρεις να φτιάχνεις γιουβαρλάκια με αβγολέμονο, αυτή η παραλλαγή θα σου φανεί παιχνιδάκι. Η ζύμη του κιμά είναι σχεδόν η ίδια, η διαδικασία μαγειρέματος διαφέρει μόνο στο ότι στο ζουμί που βράζουν προσθέτουμε χυμό ντομάτας, και η απόλυτη ευτυχία για όσους φοβούνται το αβγολέμονο είναι ότι σε αυτή τη συνταγή, όπως λογικά θα έχεις ήδη φανταστεί, το παραλείπουμε τελείως. Και αν η όλη ιδέα σου θύμισε στην αρχή σουτζουκάκια ή κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, αν διαβάσεις τη συνταγή θα καταλάβεις ότι καμμία σχέση δεν έχουν.
Το καλοκαίρι εννοείται ότι τα φτιάχνουμε με φρέσκιες ντομάτες, αλλά μπαίνοντας για τα καλά στο φθινόπωρο και στις φθινοπωρινές συνταγές, χρησιμοποιούμε χυμό ντομάτας που τους δίνει αυτή τη γλύκα και ακόμα πιο έντονη την αίσθηση της θαλπωρής ενός τέτοιου φαγητού. Και δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα αυτές οι συνταγές μου έλειψαν πολύ και σκοπεύω να τις απολαύσω όλο το επόμενο διάστημα και για όλον τον χειμώνα…
Καλή μας επιστροφή λοιπόν!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 4
- 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 αβγό
- 50 + 50 γραμ. ρύζι γλασέ
- μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 + 50 ml ελαιόλαδο
- 500 ml χυμό ντομάτας
- 2 λίτρα νερό
- 100 γραμ. αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τον κιμά, το κρεμμύδι, τα 50 γραμ. ρύζι, το αβγό, τον μαϊντανό, τα 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
- Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον χυμό ντομάτας, το νερό, τα υπόλοιπα 50 γραμ. ρύζι και 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Όσο περιμένουμε το νερό να βράσει, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια, τα οποία αλευρώνουμε ελαφρώς.
- Μόλις βράσει το νερό, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια ένα ένα μέσα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά με μισάνοιχτη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας πού και πού πολύ προσεκτικά.
- Όταν δούμε ότι το ρύζι μέσα στα γιουβαρλάκια έχει φουσκώσει και αρχίζει να "σκάει", κλείνουμε τη φωτιά, κλείνουμε και το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα ακόμα πριν σερβίρουμε.
No Comments