Cookies/Μπισκότα, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε κουτί για δώρο Μία ζύμη – Τέσσερις παραλλαγές

10 Δεκεμβρίου 2020

Μέσα σε αυτό το τόσο διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, νομίζω ότι οι συνταγές  για εορταστικά μεγάλα τραπέζια δεν ταιριάζουν καθόλου. Αυτό που πραγματικά νομίζω ότι ταιριάζει, είναι συνταγές που φτιάχνουμε με την οικογένειά μας, κυρίως με τα μικρά παιδιά, για να περνάμε πιο όμορφα και πιο χρωματιστά όλη αυτή την τόσο μουντή περίοδο. Και φυσικά, αν υπάρχει μία χρονιά που οι συνταγές για βρώσιμα δώρα είναι επίκαιρες, ε, αυτή είναι η φετινή. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάζουμε τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μικρών και μεγάλων, τα στολίζουμε εύκολα με όμορφα χρώματα και αρώματα, και τα δωρίζουμε στους αγαπημένους μας.

christmas cookie box-2

Για μένα βέβαια αυτό δεν είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι κάτι που γίνεται ειδικά φέτος, επειδή ενδεχομένως δεν μπορώ να αγοράσω και να δώσω τα δώρα που θέλω. Είναι κάτι που κάνω κάθε χρόνο, και μπορεί να μην έχει πάντα ακριβώς αυτή τη μορφή, αλλά οι κοντινοί μου ξέρουν ότι πάντα τέτοια εποχή περιμένουν από μένα και τα παιδιά μπισκότα όλων των ειδών, όλων των γεύσεων και χρωμάτων, για να συνοδεύσουν δώρα και ευχές. Επειδή όμως για σένα μπορεί και να είναι η πρώτη φορά, είπα να στο κάνω πιο εύκολο. Δηλαδή πολύ εύκολο. Ξέχνα τα περίεργα στολίσματα, ξέχνα τις δύσκολες συνταγές. Η συνταγή είναι μία, είναι πολύ απλή, και μπορεί να μας δώσει όσες παραλλαγές θέλουμε, ανάλογα με τα γούστα μας, ή το γούστο εκείνων στους οποίους θα τα δωρίσουμε. Εγώ σήμερα σου δείχνω τις τέσσερις αγαπημένες μου, αυτές που, είτε αρέσουν ήδη σε όλους, μικρούς και μεγάλους, είτε ξέρω ότι θα βρουν τους φανατικούς θαυμαστές τους.

christmas cookie box-5

Η βασική συνταγή είναι η κλασική συνταγή για τα μπισκότα βουτύρου. Δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το διαφορετικό από όλες τις σωστές συνταγές για μπισκότα βουτύρου που κυκλοφορούν εκεί έξω. Αλήθεια, η κλασική συνταγή για μπισκότα βουτύρου υπάρχει σε όλα τα σπίτια, σε όλα τα τετράδια μαγειρικής, τουλάχιστον από τότε που ήμουν εγώ παιδί (αρκετά χρόνια πριν δηλαδή), και δεν είναι καινούργια ανακάλυψη, το ξέρεις αυτό, έτσι δεν είναι; Έχει μόνο δύο μυστικά, και αυτά είναι τα εξής: Καλής ποιότητας βούτυρο, και πιστή τήρηση των αναλογιών. Να μην αρχίσουμε να προσθέτουμε αλεύρι αν δούμε ότι μας κολλάει στο ζύμωμα δηλαδή. Ένα καλό μίξερ πάγκου εδώ μας σώζει, αλλά ξέρω ότι δεν έχουν όλοι, οπότε πρέπει να προειδοποιήσω. Όχι περισσότερο αλεύρι λοιπόν. Στην περίπτωσή μας τώρα, για να φτιάξουμε και τις παραλλαγές, θέλουμε και εδώ καλής ποιότητας υλικά, κακάο, κουβερτούρα, αρώματα, γιατί, κακά τα ψέματα, όσα λιγότερα υλικά έχει μία συνταγή, τόσο καλύτερης ποιότητας πρέπει να είναι αυτά. Πάμε λοιπόν να δούμε τα 4 διαφορετικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα που θα βάλουμε στο κουτί που θα δωρίσουμε.

christmas cookie box-9

1. Μπισκότα βανίλιας

Φυσικά ξεκινάμε με τα πιο κλασικά. Όταν λέμε χριστουγεννιάτικα μπισκότα, πάντα σχεδόν εννοούμε αυτά. Συνήθως στο σπίτι μας εμείς τα στολίζουμε με κόκκινες, πράσινες και λευκές ζαχαρόπαστες, και φυσικά θα το επαναλάβουμε και φέτος, γιατί διαφορετικά ποιος ακούει το μεγάλο μου παιδί, που το περιμένει πώς και πώς. Εσύ όμως δε χρειάζεται να κάνεις το ίδιο άμα δεν θέλεις. Μπορείς να λιώσεις λίγη κουβερτούρα και να κάνεις σχέδια (ή να αφήσεις τα παιδιά να κάνουν σχέδια), ή να βουτήξεις τα μπισκοτάκια σε αυτήν, είτε να ετοιμάσεις στα γρήγορα ένα γλάσο με άχνη ζάχαρη, άρωμα βανίλιας και λίγο νεράκι που θα προσθέτεις λίγο λίγο και προσεκτικά στη ζάχαρη, μέχρι να αποκτήσει τη σωστή υφή, ούτε πολύ ρευστό, ούτε πολύ πηχτό. Φυσικά από πάνω αφήνεις τα παιδιά να του δώσουν να καταλάβει στο στόλισμα. Στο δικό μου κουτί, τα μπισκότα βανίλιας είναι τα αστεράκια που βούτηξα μισά στη σοκολάτα και τα στόλισα με χριστουγεννιάτικα κας κας, αλλά και τα μικρά αστεράκια με ουρά και τα candy canes, τα γνωστά χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια, που τα στόλισα με γλάσο άχνης.

christmas cookie box-4

2. Μπισκότα με άρωμα μανταρίνι και μαρμελάδα μανταρίνι-πορτοκάλι (thumbprint cookies)

Αυτή η εποχή άλλωστε μυρίζει μανταρίνι, δε νομίζεις; Παίρνεις λοιπόν τη βασική συνταγή, προσθέτεις λίγο ξύσμα μανταρινιού, μοσχοβολάει όλο το σπίτι, τα σχηματίζεις πανεύκολα, χωρίς άνοιγμα ζύμης, χωρίς κουπ πατ, χωρίς τίποτα. Φτιάχνεις μόνο μικρά μπαλάκια, τα πιέζεις ελαφρά με τον αντίχειρά σου (γι’ αυτό και thumbprint), και γεμίζεις τα μικρά βαθουλωματάκια με λίγη μαρμελάδα. Εγώ έβαλα τη δική μου αγαπημένη μαρμελάδα μανταρίνι-πορτοκάλι, αλλά εσύ αν δεν την έφτιαξες στην αρχή της χρονιάς μαζί μου, μπορείς να βάλεις μια μαρμελάδα πορτοκάλι (ή μανταρίνι) που θα αγοράσεις έτοιμη, και θα γίνουν εξαιρετικά. Σε προειδοποιώ μόνο, να ξέρεις ότι είναι εθιστικά. Και είναι και μικρούτσικα, σε μέγεθος μπουκιάς, οπότε καταλαβαίνεις…

christmas cookie box-6

3. Μπισκότα σοκολάτας

Εδώ νομίζω ότι έχουμε τα μπισκότα που θα έχουν την πιο σίγουρη επιτυχία από όλα. Ποιος θα αντιστεκόταν άλλωστε σε αρωματικά μπισκότα σοκολάτας, με έξτρα επικάλυψη σοκολάτας από πάνω; Εγώ δεν ξέρω πολλούς. Και πάλι, παίρνουμε την βασική συνταγή, προσθέτουμε κακάο και λίγη βανίλια, φτιάχνουμε μπισκοτάκια με τα χριστουγεννιάτικα κουπ πατ μας, και αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, στολίζουμε με λιωμένη κουβερτούρα και όσα χρώματα μας αρέσουν. Αγαπημένο των παιδιών μου, τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια με “στολίδια” από m&m’s.

christmas cookie box-3

4. Μπισκότα σοκολάτας με μέντα

Εδώ πια μιλάμε για τα δικά μου αγαπημένα. Τα μπισκότα αυτά δεν σου υπόσχομαι ότι θα αρέσουν σε όλους, ίσως όχι στα παιδιά, αλλά και πάλι, ας μην τα κάνουμε όλα για τα παιδιά, σωστά; Ελάχιστες σταγόνες άρωμα μέντας στη σοκολατένια ζύμη, μια δυο σταγόνες στο γλάσο άχνης στο οποίο θα τα βουτήξουμε, και αμέσως έχουμε μια θεϊκή γεύση, μπισκότα που θυμίζουν τα θρυλικά σοκολατάκια After Eight, μπισκότα για τα οποία, ο γκουρμεδιάρης φίλος σου που αγαπάει το συνδυασμό σοκολάτα-μέντα, θα σε λατρέψει. Εγώ άλλωστε το έχω δηλώσει από καιρό, με τη συνταγή για τα χριστουγεννιάτικα σοκολατένια brownies με μέντα, ο συνδυασμός αυτός για μένα σημαίνει Χριστούγεννα. Για να τα κάνεις ακόμα πιο όμορφα, θρυμμάτισε ένα από τα χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια γλυφιτζούρια και στόλισέ τα με τα κομματάκια.

christmas cookie box-7

Αυτό λοιπόν είναι το κουτί μου. Το χριστουγεννιάτικο, αρωματικό, πεντανόστιμο κουτί μου. Το στολίζω με χρωματιστά χαρτιά, πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες κορδέλες, ίσως κανένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, του βάζω και μια καρτούλα με τις πιο ζεστές ευχές μου, και το χαρίζω στους αγαπημένους μου. Και ξέρω πως έτσι θα έχουν κάτι από μένα, θα με σκέφτονται και θα χαίρονται, κι ας μην καθίσουμε φέτος μαζί, στο ίδιο τραπέζι, κι ας μην μοιραστούμε κρασιά, ποτά, λιχουδιές και ιστορίες… Του χρόνου με το καλό, θα το κάνουμε κι αυτό.

christmas cookie box-8

 

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε κουτί για δώρο Μία ζύμη - Τέσσερις παραλλαγές

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 50

Υλικά
  • 400 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματλιου
  • 400 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 800 γραμ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. κακάο
  • ξύσμα από ένα μανταρίνι
  • εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας
  • εκχύλισμα ή άρωμα μέντας
  • 150 γραμ. κουβερτούρα
  • 100 γραμ. ζάχαρη άχνη
  • μαρμελάδα πορτοκάλι-μανταρίνι(ή σκέτο πορτοκάλι ή σκέτο μανταρίνι)
  • χριστουγεννιάτικα κας-κας ή χρωματιστή τρούφα, m&m's, χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια γλυφιτζούρια κ.λ.π. για το στόλισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε χτυπώντας καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο, ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  4. Μαζεύουμε τη ζύμη από το μπωλ και φτιάχνουμε μία μπάλα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο, αφήνουμε το ένα μισό στην άκρη και χωρίζουμε το δεύτερο μισό σε άλλα δύο μέρη.
  6. Ρίχνουμε το ένα τέταρτο της ζύμης πάλι μέσα στον κάδο, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
  7. Μαζεύουμε τη ζύμη από το μπωλ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  8. Ρίχνουμε το δεύτερο τέταρτο της ζύμης στον κάδο, προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού και ανακατεύουμε.
  9. Μαζεύουμε και αυτή τη ζύμη από το μπωλ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  10. Ρίχνουμε την υπόλοιπη (είναι η μισή από την αρχική) ζύμη στον κάδο, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
  11. Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο, τη χωρίζουμε στα δύο και επαναφέρουμε το ένα μέρος στον κάδο.
  12. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύουμε, μαζεύουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  13. Ρίχνουμε την τελευταία ζύμη ξανά στον κάδο, προσθέτουμε το εκχύλισμα μέντας, ανακατεύουμε, μαζεύουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.
  14. Αφήνουμε τις ζύμες τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο πριν τις ανοιξουμε για να φτιάξουμε τα μπισκότα.
  15. Για τα λευκά και τα σοκολατένια μπισκότα βανίλιας και τα σοκολατένια μπισκότα με μέντα, απλώνουμε τη ζύμη σε φύλλο (ύψους περίπου 5 χιλ.), κόβουμε σχέδια με χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  16. Για τα λευκά μπισκότα με ξύσμα μανταρίνι, φτιάχνουμε μπαλάκια (ίσου μεγέθους) με τα χέρια μας, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί,τα πιέζουμε ελαφρά με τον αντίχειρά μας, ώστε να δημιουργηθεί μία κοιλότητα, στην οποία προσθέτουμε ¼ κ.γ. μαρμελάδα.
  17. Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά.
  18. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά σε σχάρα και μετά τα στολίζουμε.
  19. Τα λευκά μπισκότα βανίλιας μπορούμε να τα στολίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή γλάσο με ζάχαρη άχνη και βανίλια, και χρωματιστά κας-κας.
  20. Τα σοκολατένια μπισκότα βανίλιας μπορούμε να τα στολίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα και χρωματιστά κας-κας ή m&m's.
  21. Τα σοκολατένια μπισκότα μέντας μπορούμε να τα στολίσουμε σε γλάσο άχνης (με μέντα) και σπασμένα χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια γλυφιτζούρια ή κας κας.
  22. Τα μπισκοτάκια μανταρινιού δεν χρειάζονται επιπλέον στόλισμα.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply