Τι έγινε παιδιά, επιστρέψαμε όλοι; Ο τελευταίος να κλείσει και την πόρτα, να πούμε και του χρόνου με υγεία, και καλή σεζόν. Να πούμε και καλή χρονιά, σχολική ή και ακαδημαϊκή, και φυσικά δεν θα πούμε από τώρα καλό χειμώνα… Και αν ο τίτλος “κορμός κατάψυξης” σε ξενίζει λίγο τέτοιες μέρες, ναι, σε καταλαβαίνω οτι θα αναρωτηθείς “μα καλά, γιατί τώρα και όχι πριν δυο μήνες;”, και ενδεχομένως να έχεις και δίκιο, αλλά να σου πω και κάτι; Καλοκαίρι έχουμε ακόμα. Όσο η θερμοκρασία φλερτάρει μέσα στην ημέρα με τα τριαντάρια, ένα παγωμένο γλυκό θα έχει πάντα θέση στην καθημερινότητά μας. Άλλωστε, δεν είναι λίγο νωρίς για να περάσουμε στις μηλόπιτες και τα κέικ ακόμα;
Μην αναρωτηθείς τι το διαφορετικό, τι το ιδιαίτερο έχει. Είναι ένα πανεύκολο μωσαϊκό σοκολάτας, ένας σοκολατένιος κορμός, που περιέχει ελάχιστα υλικά, από αυτά που συνήθως έχεις κι εσύ στο ψυγείο και στα ντουλάπια σου, ο οποίος διατηρείται στην κατάψυξη και τρώγεται παγωμένος, ιδανικά μετά το μεσημεριανό, ή παρέα με τον απογευματικό καφέ. Φτιάχνεται με ζαχαρούχο γάλα, που του δίνει αυτή την υπέροχα μαστιχωτή υφή, και περιέχει και μια ιδέα πραλίνας φουντουκιού, τόση όση, ωστέ να δώσει αυτή τη γεύση που όλοι λατρεύουν.
Και θέλεις να μάθεις και κάτι περίεργο; Πρόσεξες ότι ενώ αυτή είναι μία συνταγή για κορμό, πουθενά μέχρι τώρα δεν διάβασες τις λέξεις “κλασικό μαμαδίστικο γλυκό”, “ο κορμός της μαμάς μου”, “της γιαγιάς μου”, “το γλυκό των παιδικών μας χρόνων”, κλπ, κλπ; Ε λοιπόν για να ξέρεις, εμένα η μαμά μου δεν έφτιαχνε ποτέ κορμό. Ποτέ. Δεν μου θυμίζει ούτε στο ελάχιστο την παιδική μου ηλικία, δεν το έχω συνδέσει με απολύτως τίποτα, δεν υπάρχει ούτε καν καταγεγραμμένη συνταγή στο τετράδιο της μαμάς μου, ή ακόμα και στα χιλιάδες σκόρπια χαρτάκια με συνταγές που κυκλοφορούσαν πάντα στην κουζίνα της. Δεν ξέρω γιατί, μη με ρωτήσεις. Νομίζω ούτε και η ίδια το ξέρει.
Έτσι λοιπόν, όταν έφτιαξα φέτος στις διακοπές το δικό μου μωσαϊκό, το έκανα με τους δικούς μου κανόνες. Ήξερα ότι δεν ήθελα σε καμμία περίπτωση την κλασική εκδοχή, μου βγάζει πολύ έντονη τη γεύση από το βούτυρο, ενώ απέκλεισα τελείως το κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο ποτό στο μείγμα, καθώς ήξερα ότι τα παιδιά μου θα το τσάκιζαν. Ήξερα ότι ήθελα οπωσδήποτε να έχει μέσα ζαχαρούχο, για να θυμίζει και λίγο fudge στο δάγκωμα, αλλά και να διατηρηθεί τέλεια στην κατάψυξη, για να τρώγεται και αντί για παγωτό, ενώ πρόσθεσα μέσα και τα αγαπημένα μου γεμιστά μπισκότα σοκολάτα, γιατί ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε πάντα ένα μωσαϊκό να έχει μέσα αποκλειστικά και μόνο πτι μπερ, και όχι άλλα μπισκότα. Για να πω και την αλήθεια, η προσθήκη της πραλίνας έγινε με αφορμή την έλλειψη οποιουδήποτε άλλου αρωματικού, αλλά και γιατί είχα στο ντουλάπι λίγη, την οποία ήθελα να ξεφορτωθώ.
Και κάπως έτσι φτάνει σήμερα εδώ, μπροστά σου αυτό το γλυκό. Αυτό το μαμαδίστικο γλυκό, το γλυκό που θα ήθελα να πιστεύω ότι τα παιδιά μου θα λένε ότι η μαμά τους φτιάχνει το καλύτερο, ο σοκολατένιος κορμός που θα τους θυμίζει τα παιδικά τους καλοκαίρια, τότε που η μαμά τον τύλιγε καλά και τον έκρυβε στην κατάψυξη, για να μην τον βρίσκουν και τον τρώνε όλο με τη μία…
Καλή και γλυκιά εβδομάδα!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 20
- 250 γραμ. βούτυρο
- 1 κουτάκι (397 γραμ.) ζαχαρούχο γάλα
- 60 γραμ. κακάο
- 100 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
- 250 γραμ. μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 100 γραμ. μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
- Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κακάο και την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε.
- Σπάμε τα μπισκότα σε ακανόνιστου σχήματος και μεγέθους κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε απαλά, με μία σπάτουλα σιλικόνης, προσέχοντας να μην γίνουν θρύψαλα τα μπισκότα.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια στρώνουμε σε μια επιφάνεια αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε εκεί πάνω το μείγμα.
- Πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μας σε σχήμα κορμού και το τυλίγουμε σφιχτά με το χαρτί.
- Τοποθετούμε το μωσαϊκό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βγάζουμε το μωσαϊκό από την κατάψυξη και κόβουμε σε φέτες.
4 Comments
σουπερ λαχταριστος!! καλά έκανες και τον έκρυβες στην κατάψυξη!! χεχεχε
Noμίζω οτι πρέπει είναι τωρα ο κορμός Χρύσα μου ; )
Αγαπημένο γλυκάκι. Και με το ζαχαρούχο πολύ ωραίο΄.
Μη σου πω θα το δοκιμάσω μιας κι έχω ένα κουτι ζαχαρουχο και δεν ξερω τι να το κανω..χιχι
Καλό αποκαλόκαιρο (μην πουμε φθινοπωρο ακομα..νωρίς ειναι!!!)
Φιλιά
Ο κορμός σου φαίνεται υπέροχος και θα δοκιμαστεί άμεσα.
Όταν θα έχεις χρόνο κάνε και την παρακάτω συνταγή. Πιστεύω θα σου αρέσει πολύ!
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1976
Καλή σχολική χρονιά να έχουν τα παιδάκια μας και να τα εκατοστήσει ο μεγάλος σου γιος!
Ωραίο θα το κάνω