Ζυμαρικά, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Rigatoni ala vodka

12 Δεκεμβρίου 2013

 

Εντάξει, καταλαβαίνω την απορία. Τι δουλειά έχει 13 μέρες
πριν τα Χριστούγεννα ένα φαγητό που α) δεν μπορεί να σερβιριστεί σε
χριστουγεννιάτικο τραπέζι, β) δεν έχει κανένα κλασικό «χριστουγεννιάτικο»
υλικό μέσα (δεν είναι χριστουγεννιάτικη η βότκα; Όχι; Είστε σίγουροι;) και γ)
είναι απλά μια μακαρονάδα;;; Ε, λοιπόν εγώ θα σας πείσω ότι σήμερα, και τις
επόμενες μέρες, το φαγάκι αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλετε να φάτε. Για αρχή
βέβαια, να πούμε ότι όσοι νηστεύετε, ή όσοι θέλετε να ακολουθήσετε μια πιο
υγιεινή διατροφή πριν από τις γιορτές, σταματήστε να διαβάζετε τώρα, και
αλλάξτε σελίδα, το post αυτό ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ.
Αφού λοιπόν μείναμε μεταξύ μας οι αμαρτωλοί (τόσο
θρησκευτικά, όσο και διατροφικά), να εξηγήσω γιατί σήμερα (εμείς) τρώμε και
(εσείς) βλέπετε αυτή τη μακαρονάδα.
1ον: εδώ και λίγες μέρες έχω ξεκινήσει διάφορες
χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες, ψησίματα που θα δείτε, ψώνια που δεν θα
δείτε, βοήθεια για τα τραπέζια στο πατρικό μου που στρώνει η μανούλα μου κάθε
χρόνο για τη γιορτή μου και χρειάζεται τη βοήθειά μου. Επομένως, χρόνος για
πολλά πολλά άλλα μαγειρέματα δεν υπάρχει. Η μακαρονάδα αυτή είναι πανεύκολη και
γρήγορη.
2ον: μέσα στις γιορτές θα τρώμε συνέχεια
κρεατικά. Ε, ας φάμε και κάτι άλλο τώρα. Η μακαρονάδα αυτή έχει μία υποψία
αλλαντικού, τόσο, όσο.
3ον: έξω το κρύο έχει πιάσει για τα καλά. Και σε
συνδυασμό με όλο αυτό το (υπέροχο) τρέξιμο, το στομαχάκι θέλει καύσιμο. Η
μακαρονάδα αυτή είναι το απόλυτο ζεστό comfort food – υδατάνθρακας, κρέμα, αλκοόλ. Τι
άλλο θέλετε πια;
4ον: μου τέλειωσαν οι δικαιολογίες. Το επιχείρημα
είναι ένα: Η γεύση της απλά δεν υπάρχει!
Τα υλικά της είναι πολύ απλά, και η παρουσία της βότκας,
διακριτική μεν, αλλά δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο, που κάνει τη σάλτσα
διαφορετική. Γι’ αυτό ενδώστε. Θα με θυμηθείτε, αλήθεια. Και αφού τη σερβίρετε,
κρατείστε την κατσαρόλα κοντά. Θα χρειαστεί. Κανείς δεν μπορεί να φάει μια
μικρή μερίδα…..

Η συνταγή
1 πακέτο ζυμαρικά rigatoni (ή και πένες αν θέλετε)
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτί χυμό ντομάτας (των 500 γρ.)
1 κούπα ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, ή 1 κονκασέ
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα βότκα
250 γρ. ζαμπόν
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
2 κ.γ. πάπρικα γλυκια
Αλάτι, πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά για περίπου το μισό
χρόνο από όσο λένε οι οδηγίες του πακέτου. Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα
(κατά προτίμηση με αντικολλητικό πάτο) βάζομε το λάδι και το βούτυρο και σωτάρουμε
το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το χυμό ντομάτας, την πάπρικα,
αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και αφήνουμε να
βράσει για 5 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη βότκα, το ζαμπόν και την κρέμα
γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.
Όταν βράσουν τα rigatoni (στο μισό χρόνο, όπως είπαμε) τα στραγγίζουμε και τα
ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε
την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα
ζυμαρικά την περισσότερη σάλτσα. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

 

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply Notoula 12 Δεκεμβρίου 2013 at 07:46

    Μου αρέσει πολύ και μια χαρά το βρίσκω το πιάτο και ας μην έχει ντυθεί χριστουγεννιάτικα!

    • Reply Χρύσα 12 Δεκεμβρίου 2013 at 18:52

      Ευχαριστώ πολύ Γιώτα μου, έτσι, μια αλλαγή από το κλίμα των ημερών!

  • Reply AgapameAnDolmas 12 Δεκεμβρίου 2013 at 07:47

    Καλημέρα!!
    στείλε ενα πιάτο κατα δω!! η συνταγή σου έφυγε για κουζίνα γτ έψαχνα τι να κάνω σήμερα!!

    • Reply Χρύσα 12 Δεκεμβρίου 2013 at 18:53

      Αναστασία μου ελπίζω να την έκανες και να σου άρεσε!

  • Reply Beauty Follower 12 Δεκεμβρίου 2013 at 11:48

    Μα η βότκα δεν είναι γιορτινη???!!!!
    Στειλε μια πιρουνια 😉

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 12 Δεκεμβρίου 2013 at 18:55

      Και βέβαια είναι! Ό,τι θέλουμε εμείς είναι γιορτινό! Πάρε αυτή της φωτογραφίας 😉

  • Reply ΕΛΕΝΑ 12 Δεκεμβρίου 2013 at 15:54

    Κατέφθασα κι εγώ η αμαρτωλή, να σερβιριστώ γενναία μερίδα.
    Είμαι και βολική, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσεις να με πείσεις 😉
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 12 Δεκεμβρίου 2013 at 18:55

      Καλώς ήρθες κι εσύ λοιπόν! Μου αρέσουν οι βολικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στο τραπέζι!

  • Reply Ερμιόνη 12 Δεκεμβρίου 2013 at 21:45

    Λοιπόν την είχα πετυχει παλιότερα αυτή τη συνταγή, την έβαλα στα προσεχώς μου και έμεινε εκεί.
    Και να σου τώρα που την ξαναβλέπω, διαβάζω και τις γλαφυρές περιγραφές σου και σκέφτομαι πότε να τη φτιάξω!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 13 Δεκεμβρίου 2013 at 06:59

      Να τη φτιάξεις, να τη φτιάξεις! Σου δίνω και τις αφορμές, είμαι σίγουρη ότι έχεις ακόμα πιο φορτωμένο πρόγραμμα από το δικό μου! Καλημέρα Ερμιόνη μου!

  • Reply Μarion, 14 Δεκεμβρίου 2013 at 21:20

    Μια χαρά φαγητό είναι 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Και δέχομαι όλες σου τις δικαιολογίες…χιχι.

    Πάρα πολύ ωραίο Χρύσα. Θα ηθελα πολύ να το δοκιμάσω.

    Φιλιά

  • Reply sundayspoon 15 Δεκεμβρίου 2013 at 17:51

    Εγώ δεν χρειάζομαι επιχειρήματα! Οι φωτογραφίες και ο συνδυασμός των υλικών με έχουν ηδη πείσει! Υπέροχη μακαροναδα!!!

  • Leave a Reply