Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με αμύγδαλα και αχλάδια (χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη)

12 Οκτωβρίου 2017

Hello Autumn! Καλώς ήρθες φθινόπωρο, αγαπημένη μου εποχή… Καλώς ήρθες εποχή της ανανέωσης, της δροσιάς, των όμορφων χρωμάτων… Της γλυκιάς μελαγχολίας, του χουχουλιάσματος, αλλά και των καινούργιων ξεκινημάτων.  Ανάψτε τους φούρνους, ετοιμάστε τις φόρμες, η εποχή των κέικ είναι και πάλι εδώ!

pear almond cake 2-1

Κέικ, κέικ, κέικ! Με σοκολάτα, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με αρώματα και χρώματα. Με αλεύρι, χωρίς αλεύρι, με ζάχαρη, χωρίς ζάχαρη, με αβγά, χωρίς αβγά, στρογγυλά, μακρόστενα, muffins, cupcakes, πραγματικά μπορείς να ψήνεις ένα διαφορετικό κέικ κάθε μέρα, και να μην τελειώσουν ποτέ οι επιλογές σου. Εδώ τουλάχιστον τα τιμάμε πολύ… Μια αναζήτηση εδώ, ή εδώ, και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλές ιδέες, που πιστεύω ότι καλύπτουν όλα τα γούστα.

pear almond cake 3-1

Αυτή την εποχή λοιπόν, που οι οθόνες των απανταχού foodies έχουν κατακλυστεί από μήλα και κολοκύθες, εγώ αποφάσισα να ξεκινήσω με άλλο αγαπημένο μου φρούτο, το αχλάδι. Αχλάδια γλυκά, ζουμερά, μυρωδάτα, αυτή την εποχή θέλω να τα τρώω κάθε μέρα. Ε και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα κέικ.

pear almond cake 4-1

Ένα κέικ υγιεινό, χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς γλουτένη, με τη φρεσκάδα των αχλαδιών, τη γλύκα του μελιού, και το άρωμα του αμυγδάλου και της κανέλας. Και εύκολο, αφού χρειάζεται μόνο ένα μπωλ για να χτυπήσεις τα ασπράδια των αβγών, και ένα για όλα τα άλλα υλικά. Και αν θες να γυμνάσεις και λίγο τα μπράτσα σου (για να χτυπήσεις τη μαρέγκα), δε χρειάζεται καν μίξερ, έναν αβγοδάρτη μόνο και τελείωσες.

Γελάω πάντα όταν κάνω τέτοιες συνταγές και τις πηγαίνω στη δουλειά. Πολλές γυναίκες στο γραφείο, οι περισσότερες εκ των οποίων προσέχουν τη διατροφή τους. Κάθε φορά λοιπόν που ανοίγω το τάπερ, ακούω “πωπωωω, όχι, αποκλείεται, δεν κάνει”, και άλλα τέτοια. Και ανάλογα με το πόσο “αμαρτωλό” είναι το περιεχόμενο, χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη πειθώ… Αυτή τη φορά όμως, με το που έλεγα “δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει βούτυρο, δεν έχει αλεύρι”, οι τύψεις εξαφανίζονταν και όλες δοκίμασαν ευχαρίστως, και χωρίς καμία προσπάθεια από μέρους μου.

pear almond cake 5-1

Καλό φθινόπωρο λοιπόν, κάτι μου λέει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα κέικ, τέτοια διάθεση έχω αυτόν τον καιρό, θέλω ο φούρνος να δουλεύει στο φουλ και να μοσχοβολάει το σπίτι συνέχεια. Δεν ξέρω αν θα είναι τόσο υγιεινά ή θα κινηθούμε σε πιο σκοτεινά μονοπάτια απόλαυσης, ξέρω μόνο ότι ήδη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές στο φούρνο ψήνεται μία πάστα φλώρα, και από τον πάγκο της κουζίνας μου χαμογελάνε κάτι κατακόκκινα μήλα φωνάζοντας “μηλόπιτα“. Δεν ξέρω, δεν ξέρω…

Κέικ με αμύγδαλα και αχλάδια (χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη)

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 10

Υλικά
  • 3 αβγά
  • 3 αχλάδια
  • 100 ml μέλι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ½ εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 225 γραμ. αμύγδαλα λευκά ωμά τριμμένα (ή αλεύρι αμυγδάλου)
  • 1 κ.σ. baking powder
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
  1. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη.
  3. Προσθέτουμε στους κρόκους το μέλι, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα αμυγδάλου και τα αχλάδια και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα, το baking powder, τη σόδα, την κανέλλα και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.
  6. Λαδώνουμε ελαφρά μία στρογγυλή φόρμα του κέικ 23 εκ. και απλώνουμε και λαδόκολλα.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά.
  9. Ελέγχουμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο.

Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

pear almond cake 6-1

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Ελπίδα-two boys and hope 12 Οκτωβρίου 2017 at 11:12

    μοσχομυρισε μεχρι εδω!! Αγαπαμε την εποχη των κεικ!! καλημερα Χρυσα μου 🙂

  • Reply Cookwithme 12 Οκτωβρίου 2017 at 16:00

    Τέλειοοοοοοο!!!!

  • Reply Ερμιόνη 12 Οκτωβρίου 2017 at 22:14

    Νομίζω ότι το ασταμάτητο ψήσιμο κέικ τώρα το φθινόπωρο, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που με κάνουν να αγαπώ τη συγκεκριμένη εποχή!
    Το κέικ δείχνει φανταστικό. Φαντάζομαι ότι θα είναι αφράτο και ζουμερό χάρη στο ελαιόλαδο. Πρέπει να το δοκιμάσω κι εγώ κάποια στιγμή, να αντικαταστήσω δηλαδή το βούτυρο με καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
    Άντε και η μηλόπιτα τώρα με καλό! Σε φιλώ

  • Reply Marion 13 Οκτωβρίου 2017 at 09:28

    Ωραίες φθινοπωρινές φωτογραφίες Χρύσα μου
    Κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου γι αυτή την εποχή που μιας πιάνει κάτι με τα ψησίματα.
    Τέλειο κεικ. Μέσα στα αρώματα. Μου αρέσει που έβαλες αμύγδαλο αντί για αλευρι.

    Επίσης θα ήθελα να δω και τα ”σκοτεινά μονοπάτια της απολαυσης” 😉

    Καλό σ/κ.

    Φιλιά πολλά

  • Reply dolmadaki 26 Οκτωβρίου 2017 at 12:56

    τελειο !! μ αρεσει που δεν εχει αλυερι κ ζαχαρη. τα αχλαδια ειναι η αληθεια δν τα εχω συνηθίσει σε κεικ αλλα αυτο φαινεται εξαιρετικο !!!

  • Leave a Reply