Ροφήματα/Ποτά, Συνταγές

Limoncello σπιτικό

20 Μαρτίου 2014

 

When life gives us lemons, we make… limoncello!

 

Επιτέλους ήρθε η ώρα του. Πόσο καιρό προσπαθώ να ετοιμάσω αυτή την ανάρτηση…. Υποτίθεται στο μυαλό μου ο Φεβρουάριος θα ήταν ο μήνας του λεμονιού, αλλά κοντεύει να φύγει και ο Μάρτιος! Anyway, κάλλιο αργά, παρά ποτέ….
Το πόσο αγαπώ αυτό το λικέρ, θα σας το πω με μια ιστορία. Πριν από 4 χρόνια, τέτοια εποχή περίπου, ένα ζευγάρι (ας το ονομάσουμε Κώστα και Χρύσα) οργάνωναν το γάμο τους. Ξέρετε πώς είναι αυτά. Ο γαμπρός οργανώνει τη μουσική, διαλέγει και το κουστούμι του, λέει ναι σε κάποια βασικά πράγματα, και τα υπόλοιπα τα κανονίζει η νύφη, οι κολλητές της, και η μαμά της. Ε, εμείς δεν απείχαμε και πολύ από το στερεότυπο. Η νύφη όμως, δεν ήθελε να είναι ο γάμος της ίδιος με όλους όσους πήγαινε συνέχεια. Ήθελε μικρες πινελιές που θα έμεναν στον κόσμο. Αποφάσισε κάποια στιγμή ότι στην ελάχιστη διακόσμηση που θα είχε, ήθελε να κυριαρχεί το λευκό, με μικρές, αλλά χαρακτηριστικές πινελιές κίτρινου. Διάλεξε τις αγαπημένες της ορχιδέες για το μπουκέτο και για τα μαλλιά της, έβαλε και ένα κίτρινο κορδόνι στις κατάλευκες μπομπονιέρες. Αλλά πώς, μόνο μπομπονιέρες θα δώσουμε στους καλεσμένους; Και κάπως έτσι, το ένα έφερε το άλλο…. Η μαμά της έφτιαχνε το καλύτερο limoncello του κόσμου. Το τηλεφώνημα εκείνο το βράδυ ήταν κάπως έτσι:
 “Μαμά, σκεφτόμουν…..”
“Τι παιδί μου; (πόσες φορές είχε ακούσει αυτό το “μαμά σκεφτόμουν”……)
“Θέλω κάτι ακόμα κίτρινο…. Μήπως θα μπορούσαμε….”
“Να φτιάξουμε limoncello!”
Η μαμά ήταν μέσα στο μυαλό της νύφης. Μικρά μπουκαλάκια γεμάτα με το κατακίτρινο λικέρ, περίμεναν τους καλεσμένους στη δεξίωση, φτιαγμένα με πολύ αγάπη από τα χεράκια της μαμάς της νύφης.
Η νύφη της ιστορίας ήθελε να το πάει και λίγο παραπέρα….. Όταν το ζευγάρι έκοψε την πανέμορφη λευκή με κίτρινο πουά τούρτα του, δίπλα δεν τους περίμενε το μπουκάλι με την κλασική σαμπάνια…. Με ένα μπουκάλι limoncello, και μερικά σφηνοπότηρα, ξεκίνησαν επίσημα την κοινή τους ζωή, λίγο πριν χορέψουν το τραγούδι τους……
(αϊ στο καλό, συγκινήθηκα…..)

Πριν σας δώσω όμως τη συνταγή πρέπει οπωσδήποτε να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας!
Πριν λίγες μέρες ήμουν η πολύ τυχερή που κέρδισε αυτό το υπέροχο δώρο που έδινε η υπέροχη Βίκυ Κουμάντου του γνωστού σε όλους TasteFULL! Θέλω και μέσα από εδώ να την ευχαριστήσω, και να σας ενημερώσω ότι μόλις το παραλάβω θα ετοιμάσω την υπέροχη συνταγή της για γλυκόξινο κοτόπουλο!
Επίσης, μια και το σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα περιοδεύσουμε οικογενειακώς στην πρωτεύουσα, σας περιμένει συνταγή για σούπερ μπισκοτάκι από τη σούπερ συνυφάδα μου! Stay tuned!!!

Η συνταγή για το limoncello

10-15 μεγάλα λεμόνια, κατα προτίμηση κατευθείαν από αράντιστο δέντρο, αλλιώς βιολογικά και οπωσδήποτε ακέρωτα
1 λίτρο καθαρό οινόπνευμα (90 βαθμών, ή βότκα 40 βαθμών)*
1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, ή με τον αποφλοιωτή, κόβουμε τις φλούδες από τα λεμόνια, προσέχοντας να μην κρατάμε καθόλου από το λευκό κομμάτι, γιατί θα πικρίσει το λικέρ μας. Βάζουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα σε ένα μεγάλο βάζο και το διατηρούμε σε μέρος στεγνό και σκιερό (εγώ το έβαλα σε ένα ντουλάπι της κουζίνας) για περίπου 10 μέρες. Αν χρησιμοποιήσουμε βότκα, καλό είναι να το κρατήσουμε και λίγο παραπάνω.
Φτιάχνουμε σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη στο νερό, και πάρει μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το οινόπνευμα από τις φλούδες και αναμιγνύουμε με το σιρόπι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει καθαρό οινόπνευμα, θα χρειαστεί όλο το σιρόπι. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει βότκα, βάζουμε αρχικά το μισό και στη συνέχεια δοκιμάζουμε και προσθέτουμε για να μη γίνει πολύ ελαφρύ.
Βάζουμε το λικέρ μας σε όμορφα μπουκάλια, και το κρατάμε για να το απολαύσουμε όλο το καλοκαίρι, κατά προτίμηση παγωμένο!

* Με το καθαρό οινόπνευμα γίνεται πιο δυνατό το λικέρ, από ότι με τη βότκα. Βρήκα εδώ μια χρήσιμη συμβουλή-σημείωση.

** Αφού ξεφλουδίσουμε τα λεμόνια, το χυμό τους μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας αυτό το αγαπημένο lemon curd.

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply AgapameAnDolmas 20 Μαρτίου 2014 at 10:11

    καλημέρα!!! ειμαι σιγουρη οτι ηταν ο ομορφοτερος γαμος!!! μου εδωσες πολυ ωραία ιδέα!!! μπραβο στη μαμα και μπράβο και στη νυφη φυσικα 😉
    τελειο το λεμπντσελο κι εμενα μ αρεσει πολυ

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 13:30

      Ευχαριστώ πολύ dolmadaki!
      Χαίρομαι που σου έδωσα ιδέα, αν θέλεις κι άλλες, έχω μπόλικες, όπου γάμος και χαρά, εγώ πρώτη!
      Φιλιά!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 20 Μαρτίου 2014 at 16:32

    Συγχαρητήρια για το δωράκι Χρύσα μου!
    Ε μα φυσικά αξίζει να πιούμε από το υπέροχο λικέρ σου για να το γιορτάσουμε!
    Φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 19:27

      Ευχαριστώ πολύ Έλενα!
      Να πιείτε, να πιείτε, χαίρομαι ου σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

  • Reply peps 20 Μαρτίου 2014 at 20:48

    Ωραίο λεμονάτο χρώμα!!
    Μ'αρέσει πολύ το λιμοντσέλο!!

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 21:17

      Λεμονατο χρωμα και αρωμα που θα κρατήσει πολύ!
      Ευχαριστώ Πέπη!
      Καλό βράδυ!

  • Reply Χρυσαυγή 20 Μαρτίου 2014 at 20:55

    Ευχαριστούμε πολύ για την οικογενειακή συνταγή που μοιράστηκες μαζί μας!
    Ο γάμος σου φαντάζει υπέροχος! Μου αρέσουν αυτές οι μικρές κίτρινες πινελιές, μιας και το κίτρινο είναι και το δικό μου χρώμα.
    Μπράβο σου κοριτσάκι!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 20 Μαρτίου 2014 at 21:20

      Η χαρά είναι στο να μοιράζεσαι τετοιες συνταγές Χρυσαυγή!Στο έχω ξαναπεί νομίζω, ταιριάζουν τα γούστα μας!
      Ευχαριστώ πολύ! Φιλιά πολλά!

  • Reply Ερμιόνη 20 Μαρτίου 2014 at 21:33

    Το λιμοντσέλο σου δείχνει υπέροχο και με φοβερό χρώμα! Περιττό να σου πω ότι το λατρεύω, ειδικά στη σπιτική του εκδοχή!
    Ο πρόλογος σου μου άρεσε πάρα πολύ! Ο γαμπρός συμφωνεί σε κάποια πράγματα, χα χα χα, μου αρέσει που το λες τίμια και σταράτα, έτσι είναι ως επί το πλείστον!
    Από U2 το τραγούδι σας; Σούπερ! Εμάς είναι το επίσης κλασικό with or without you!
    Και το λάτρεψα που είχατε λιμοντσέλο αντί της κλασικής σαμπάνιας, πολύ πολύ ξεχωριστό!
    Τι όμορφο και το δωράκι της Βίκυς, πρέπει να τη ρωτήσω από του πήρε αυτά τα φοβερά πιατάκια! Να το χαρείς!
    Φιλιά!

    • Reply Χρύσα 21 Μαρτίου 2014 at 13:07

      Χαίρομαι που σου άρεσαν Ερμιόνη μου, χαίρομαι πιο πολύ όμως που ταιριάζουν (εκτός των άλλων, και) τα μουσικά μας γούστα!!!
      Τώρα που θα έρθω στην Αθήνα, να φέρω κανένα μπουκαλάκι;;; 😉
      Τα πιατάκια είναι από το Butlers και είναι πανέμορφα!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply - spoonstories- 20 Μαρτίου 2014 at 22:20

    Χρύσα μου από χρώμα σκίζει!! Και από γεύση σίγουρα αλλά στείλε μου ένα μπουκαλάκι να το τεστάρω και να σου πω σίγουρα! Χιχιχιχ είμαι πονηρούλα το ξέρω^^ Μάτς Μούτς :*

    • Reply Χρύσα 21 Μαρτίου 2014 at 13:08

      Στέλνω, στέλνω, να έχω και δοκιμαστές! Για να αποδείξουμε ότι όντως αξίζει!!!!
      Φιλάκια!

  • Reply Beauty Follower 21 Μαρτίου 2014 at 07:02

    Νομιζω οτι θα κατσω να το φτιάξω!

    Καλό Σουκού 🙂

    • Reply Χρύσα 21 Μαρτίου 2014 at 13:10

      Να πας να βρεις ωραία φρέσκα λεμονάκια, και να το φτιάξεις!
      Καλό Σουκού του γιου τού!

  • Reply Tante Kiki 21 Μαρτίου 2014 at 07:12

    Νοστιμότατο το λικέρ και πολύ αγαπημένο!!! Φαντάζομαι τί ωραίο που θα ήταν με τη γαμήλια τούρτα!!!
    Καλό ΣΚ!!

    • Reply Χρύσα 21 Μαρτίου 2014 at 13:11

      Ταίριαζε, ταίριαζε Κική!
      Φιλιά πολλά!

  • Reply Ariadni St. 21 Μαρτίου 2014 at 10:44

    Αχ να είχαμε ενα ποτηράκι!
    Καλή μας μέρα 🙂

    http://fetoula.blogspot.gr/

    • Reply Χρύσα 21 Μαρτίου 2014 at 13:37

      Στην υγειά σου Αριάδνη, και καλώς ήρθες!

  • Reply What Kenny Hearts 21 Μαρτίου 2014 at 17:32

    So great as usual. Happy weekend!

    If you have time you might want to follow me on : Instagram @kennydaily, Bloglovin and Facebook (i follow back, just let me know your linsk)

    xoxo;
    What Kenny Hearts a Lifestyle Blog

  • Leave a Reply