Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Muffins με λεμόνι και μύρτιλλα

26 Ιουνίου 2017

Είναι αυτή η εποχή που δεν ξέρεις ποιο φρούτο να πρωτοφάς. Ειδικά φέτος, νομίζω ότι έχω φάει τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα των τελευταίων ετών. Είναι όμως κι αυτά τα μικρά, ιδιαίτερα φρουτάκια, που μ’ αρέσουν πάρα πολύ, και φροντίζω να τα χαίρομαι για όσο κρατάει η εποχή τους. Τα μύρτιλλα.

lemon blueberry muffins 3

 

Το κακό είναι ότι η εποχή τους δεν κρατάει πολύ. Μπορείς βέβαια πάντα να βρεις εισαγόμενα μύρτιλλα, αλλά πιστεύεις πραγματικά ότι υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα φρέσκο φρούτο που κόβεται στην εποχή του, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι σου; Όχι φυσικά. Γι’ αυτό κι εγώ τα ψωνίζω όλο τον Ιούνιο και τα βάζω στην κατάψυξη, έτσι ώστε να μπορώ να τα απολαμβάνω για πολύ περισσότερο καιρό.

Μια χούφτα μέσα στο πρωινό μου γιαούρτι με δημητριακά, άλλη μια χούφτα στο απογευματινό μας smoothie (εντάξει, χωρίς να με βλέπει ο Γιώργος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα καχύποπτος με οτιδήποτε δεν έχει συνηθίσει), είναι οι δύο τρόποι που συνηθίζω περισσότερο να τα απολαμβάνω. Αλλά και το αγαπημένο μου frozen yoghurt, με όλα τα μικροσκοπικά φρούτα του δάσους, είναι μια λιχουδιά που δεν πρέπει να ξεχάσω να φτιάξω και φέτος.

lemon blueberry muffins 5

Η αλήθεια είναι ότι το να ψήνω κεκάκια μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν είναι κάτι που το συνηθίζω, διότι δεν είμαι δα και καμία μαζόχα. Όμως, ένα σαββατοκύριακο στην πόλη, μία συννεφιά, και μια πολύ καλή εξέλιξη στη δουλειά, ήταν καλές αφορμές για να ανάψω το φούρνο. Και φυσικά, το αγαπημένο μου μικρό φρουτάκι ήταν σίγουρο ότι θα πρωταγωνιστήσει σε αυτά τα αφράτα, φουσκωτά, αρωματικά κεκάκια. Μαζί με το λεμόνι ήταν ο πιο ταιριαστός συνδυασμός που μπορούσα να σκεφτώ.

lemon blueberry muffins 5

Αυτά όλα βέβαια έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί τώρα πια, με το 40άρι να πλησιάζει απειλητικά, είναι αδύνατον να πλησιάσει άνθρωπος το φούρνο. Κρύα φαγητά, μεζεδάκια, παγωτά και φρουτένια δροσερά γλυκάκια είναι το μόνο που μπορώ να σκεφτώ… όσο μπορεί να σκεφτεί άνθρωπος με τέτοιες θερμοκρασίες που έρχονται…

Καλή και γλυκιά εβδομάδα σας εύχομαι!

lemon blueberry muffins 6

Muffins με λεμόνι και μύρτιλλα

Χρόνος προετοιμασίας: 

Χρόνος μαγείρεματος: 

Συνολικός χρόνος: 

Μερίδες: 12

Υλικά
  • 220 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αβγά
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ σόδα
  • 250 γραμ. φρέσκα μύρτιλλα
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπωλ και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας για να αρωματιστεί η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ.
  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Σε ένα δεύτερο μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα.
  6. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης ή κουτάλα. Κάθε φορά που απορροφάται το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ακόμα.
  7. Κρατάμε μία κουταλιά περίπου από το αλεύρι, με το οποίο ανακατεύουμε τα μύρτιλλα.
  8. Ρίχνουμε τα μύρτιλλα στο μείγμα και τα ανακατεύουμε απαλά.
  9. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 θήκες μίας φόρμας για muffins, στις οποίες έχουμε τοποθετήσει χαρτάκια.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-250 λεπτά.
  11. Είναι έτοιμα όταν εισάγουμε στο κέντρο τους μία οδοντογλυφίδα και αυτή βγαίνει καθαρή.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ.

lemon blueberry muffins 7

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ερμιόνη 27 Ιουνίου 2017 at 19:29

    Φρέσκα μύρτιλλα πολύ δύσκολα βρίσκω είναι η αλήθεια, οπότε δυστυχώς δεν τα χρησιμοποιώ τόσο συχνά όσο θα ήθελα.
    Πράγματι πάντως με το λεμόνι συνδυάζονται πολύ καλά!
    Τα κεκάκια χρειάζονται πάντως, ακόμα και το καλοκαίρι 🙂
    Ειδικά για τον πρωινό ελληνικό καφέ είναι ότι πρέπει!
    Σε φιλώ

  • Reply dolmadaki 28 Ιουνίου 2017 at 19:49

    υπεροχα!! τα μυρτιλα ειναι τελεια σε κεικ! εξαιρετικες φωτογραφιες και συνταγη

  • Leave a Reply