Τι κάνετε αγαπημένοι; Πώς περάσατε αυτό το πρώτο, ιδιαίτερα ζεστό σαββατοκύριακο για φέτος; Άραγε κάνατε βουτιές; Ελπίζω πάντως, ό,τι και να κάνατε να περάσατε καλά και να ευχηθήκατε στις μανούλες σας χρόνια πολλά. Είστε για ένα ψωμάκι σήμερα; Μη φοβάστε, δε δαγκώνει… Έτσι είπα και στον εαυτό μου για να με πείσω να το δοκιμάσω… Και πόσο καλά έκανα. Να σας πω κάτι; Αν το κατάφερα εγώ, τότε σίγουρα μπορείτε και εσείς.
Εγώ και τα ζυμάρια. Περίεργη σχέση. Σχέση αγάπης, αλλά με λίγο φόβο μέσα. Είμαστε πολύ αγαπημένοι μεταξύ μας, μέχρι που θα μιλήσουμε για ζύμη ψωμιού. Θα φουσκώσει, δεν θα φουσκώσει, να βάλω κι άλλο αλεύρι, να μη βάλω, να ζυμώσω κι άλλο, να σταματήσω εδώ, κολλάει, γιατί κολλάει… είναι τα βασανιστικά ερωτήματα που με κάνουν πάντα να αποφεύγω το αλεύρωμα, που κατά τα άλλα μου αρέσει πολύ, και να αποφασίζω ότι μερικά πράγματα καλύτερα να τα αφήνεις στους ειδικούς. Απέναντι άλλωστε είναι ο φούρνος, και κάνει και τέλειο ψωμί. Είναι κι αυτή η μαγιά που δεν της έχω πάρει ακόμα τον αέρα και κάθε φορά που με βλέπει από το ντουλάπι με με κοιτάει σαν να λέει: “έλα, έλα, κάνε ότι νομίζεις, άμα δε θέλω εγώ, δεν πρόκειται να σου πετύχει” (ότι τι, δεν περίμενες ότι μου μιλάνε τα τρόφιμα;)…
Είναι όμως και αυτό που με τρώει βρε παιδί μου, να δοκιμάζω συνέχεια κάτι καινούργιο. Και όχι, δεν δέχομαι να φοβάμαι κάτι στην κουζίνα (στην κουζίνα, γιατί κατά τα άλλα είμαι πασίγνωστη φοβιτσιάρα), στην τελική, κι αν δε βγει, δε βγήκε, δε χάθηκε και ο κόσμος.
Στην εποχή του pinterest όμως, όλα αυτά ανατρέπονται. Και όταν αρχίζουν να εμφανίζονται μπροστά σου, η μία μετά την άλλη συνταγές για ψωμί χωρίς ζύμωμα, που ψήνεται μάλιστα μέσα στη γάστρα, δεν μπορείς παρά να αφήσεις το κύμα να σε παρασύρει (ναι, θέλω πάρα πολύ να πάω στη θάλασσα, τόσο που μου βγαίνει στο κείμενο…).
Και ξεκινάς ένα Σάββατο απόγευμα την προετοιμασία. Τέσσερα υλικά μόνο, το ένα είναι αλάτι και το άλλο νερό, δε νομίζω ότι μετράνε, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το φακελάκι της μαγιάς (αυτό που μόλις αποφάσισες ότι δεν θα σε πτοήσει). Από το να τα μαζέψεις μπροστά σου, μέχρι να τα μετρήσεις, να τα ρίξεις στο μπωλ, να τα ανακατέψεις και να τα σκεπάσεις, 5 λεπτά το πολύ. Και μετά το ξεχνάς.
Το πρωί της Κυριακής, βάζεις καφέ να γίνεται (τα έχουμε πει πολλές φορές, χωρίς να μπει ο καφές μπροστά δεν γίνεται καμία άλλη κίνηση), βάζεις και τη γάστρα στο φούρνο, τον ανάβεις και κάθεσαι. Μία ώρα και κάτι μετά, και ενώ το σπίτι έχει μοσχομυρίσει όπως όταν περνάς έξω από το φούρνο, απολαμβάνεις το πιο αγαπημένο πρωινό όλου του κόσμου.
Γιατί καλά τα pancakes, καλά τα donuts, καλές οι γκρανόλες, αλλά μη μου πει κανείς ότι δεν θεωρεί το τοπ πρωινό ένα αχνιστό, φρεσκοψημμένο ψωμάκι, κομμένο σε χοντρές φέτες, πάνω στις οποίες λιώνει φρέσκο βούτυρο και τρέχει ένα πλούσιο μέλι, που κολλάει πάνω στα χέρια…
Ό,τι μείνει από αυτό το λαχταριστό καρβελάκι (λέμε τώρα…), φυσικά προορίζεται για βουτιές στη μεσημεριανή χωριάτικη, που δειλά δειλά κάνει την εμφάνισή της στο καλοκαιρινό πια κυριακάτικο τραπέζι.
Και κάπως έτσι η ζωή γίνεται λίγο πιο όμορφη, και κάπως έτσι λες ότι αυτό είναι ένα ψωμί που μπορείς να φτιάξεις κι εσύ, πανεύκολα, χωρίς κανένα κόπο, χωρίς κανένα φόβο, με πολύ πάθος όμως…
Και επειδή ξέρω ότι δεν πείθεσαι εύκολα, και για να με πιστέψεις θέλεις να το δεις με τα ματάκια σου, σου ετοίμασα και βιντεάκι, για να διαπιστώσεις πόσο πραγματικά εύκολο είναι να έχεις κι εσύ λαχταριστό, ευωδιαστό, απίθανο ψωμάκι την επόμενη Κυριακή για το πρωινό σου…
Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 10
- 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
- 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ. Θα έχουμε ένα αρκετά κολλώδες μείγμα, που δεν θα μοιάζει καθόλου με ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπωλ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 12-18 ώρες.
- Βάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 230 βαθμούς. Αφήνουμε τη γάστρα να ζεσταθεί για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ρίχνουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίζουμε μια μπάλα, την οποία τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
- Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και βάζουμε μέσα τη λαδόκολλα με το ζυμάρι.
- Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ξεροψηθεί καλά το γύρω γύρω.
Αρχική συνταγή εδώ.
15 Comments
το ψωμι γαστρας!!!δεν υπαρχει καλυτερο απ τοσπιτικο ψωμι!!
προσωπικά δν το αφηνω τοσο πολυ, εκτος αν δε προλαβαινω το πρωι, και δεν εχω γαστρα! μια χαρα γινεται κ στο ταψι!
γεια στα χερια σου!! οι φωτογραφιες εξαιρετικες! και το ψωμι κρατσανο αφρατο! κ ειδικα μολςι βγει ζεστο κανεςι δν αντιστεκετε
Αυτό το ψωμάκι το έχω σημειώσει και εγώ για δοκιμή, γιατί φαίνεται πολύ πολύ δελεαστικό και ελπιδοφόρο!
Με τις ζύμες έχω κι εγώ τα θεματάκια μου, δεν μπορώ να πω, αλλά δεν πτοούμαι! Άλλωστε μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι!
Νομίζω ότι το ψωμάκι σου έγινε φοβερό! Βλέπω και αυτή την ωραία κρούστα και ξετρελαίνομαι!
Θα το δρομολογήσω!
Σε φιλώ
Φαίνεται τέλειο το ψωμάκι σου! Μοιάζει πολύ οπτικά με ψωμί φτιαγμένο με προζύμι! αγαπώ πολύ τα σπιτικά φρεσκοψημένα ψωμάκια! θα το δοκιμάσω σίγουρα!
Τέλειο Χρύσα μου.
Εγινε πάρα πολύ ωραίο. Μου αρέσει η κρούστα αλλά και το εσωτερικό του με τις τρυπούλες.
Σκέτη απόλαυση το σπιτικο ψωμί. Νομίζω πως το έχεις μια χαρά και με τις ζύμες και με την μαγιά 😉
Φιλιά πολλά
Όντως μοιάζει με ψωμί από προ ζύμη Χρύσα μου! Θα το προσπαθήσω κι εγώ γιατί μου αρέσει το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι!
τι ωραιο ψωμακι!! Και σουπερ ευκολο!!! εκει με τις βουτιές στη χωριάτικη… με έπεισες..χαχαχαχα
πολλα φιλια Χρυσα μου
Συμφωνώ απόλυτα! Σαν το φρεσκοψημένο, ζυμωτό, κρατσανιστό ψωμάκι δεν έχει!! Αχχχ τρελαίνομαι!!
xo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr
Μετα απο τοσο καιρο προσπαθειας για σπιτικο ψωμι, τα καταφερα!!! Βγηκε τελειο και δεν εμεινε ψιχουλο απο την πρωη μερα!!! Σ’ευχαριστω για την αναρτηση!!
Μπράβο σου Αλίνα, χαίρομαι πάρα πολύ!!!
Εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο!
Μόλις το έφτιαξα. Απίστευτο. Ευχαριστώ πολύ
Χαίρομαι πολύ!!! Τέλεια! Εγώ ευχαριστώ για το σχόλιο!
Το έφτιαξα μισό μισό κανονικό και ολικής αλεύρι και έγινε σούπερ με μηδέν κόπο! Πολύ αφράτο μέσα και τραγανό έξω! Μπράβο για την συνταγή!
Τέλεια συνταγή!! Ήθελα να ρωτήσω αν την έχετε δοκιμάσει με ολικής η με ζυμωτό; Και με φρέσκια μαγιά;;
Με ολικής μισό μισό με το άσπρο ναι, δουλεύει μια χαρά.
Μπορείς να αντικαταστήσεις την ξερή μαγιά με νωπή, θα βάλεις 25 γραμ.
Ευχαριστώ πολύ!