Με αυτή τη συνταγή ήθελα να γράψω ένα τελείως διαφορετικό κείμενο. Ένα κείμενο με αγαπημένα μου tips για καλύτερα κέικ, με διάφορα κολπάκια που θέλω να σας δείξω, κάτι τελείως διαφορετικό τέλος πάντων, από αυτό που θα διαβάσετε σήμερα… Δεν πειράζει, θα σας το χρωστάω για επόμενη φορά. Δεν είναι να πεις άλλωστε ότι μας λείπουν τα κέικ εδώ μέσα, κάθε άλλο. Άλλα πράγματα θα πούμε σήμερα.
Θα πούμε για το πόσο ατελείωτα χαρούμενη είμαι από χθες! Από χθες που η μικρή αυτή διαδικτυακή κουζίνα είναι πια βραβευμένη! Νικήτρια του βραβείου της κριτικής επιτροπής στην κατηγορία Best Family Cooking των Food Blog Awards 2016 που διοργάνωσε το περιοδικό ΒΗΜΑGourmet. Αντιλαμβάνεστε την αντίδρασή μου όταν το έμαθα, ε;
Η τσιρίδα πήγε σύννεφο… Κι επειδή ήταν μεσημέρι όταν η αγαπημένη μου Αθηνά, επίσης νικήτρια στη δική της κατηγορία, μου έστειλε μήνυμα με τα καλά νέα, και συνεπώς ήμουν ακόμη στη δουλειά, η τσιρίδα ακούστηκε και στα διπλανά γραφεία…
Κι επειδή φυσικά βράβευση χωρίς ευχαριστίες δεν υφίσταται, μισό λεπτό να βγάλω το χαρτάκι μου…
Καταρχήν, το μεγάλο ευχαριστώ πηγαίνει στον άνθρωπο που ανέχεται τις ώρες μαγειρέματος, φωτογράφησης, editing και ατελείωτου γραψίματος, στον άνθρωπο που δούλεψε γι΄ αυτό το διαγωνισμό σχεδόν όσο κι εγώ, που έπλυνε τόσα και τόσα πιάτα (να σημειωθεί ότι βγάλαμε τις μισές συνταγές με χαλασμένο πλυντήριο πιάτων…), που έκανε λίγες παραπάνω βόλτες το Γιώργο, ώστε η μαμά να μπορεί να δουλέψει με την ησυχία της, που έκατσε δίπλα μου στον καναπέ τις νύχτες που χρειάστηκε να μείνω ως αργά γράφοντας, για να μου κάνει παρέα και να μην με πάρει ο ύπνος, που έχει μάθει πια να περιμένει υπομονετικά μέχρι να τελειώσει μια φωτογράφηση και μετά να φάει το φαγητό του σαν άνθρωπος…
Εξίσου μεγάλο ευχαριστώ φυσικά στη γυναίκα που ήταν, είναι και θα είναι πάντα η έμπνευση μου στην κουζίνα, που με συμβουλεύει, με κρίνει και με βοηθάει να γίνομαι καλύτερη, την καλύτερη μαμά του κόσμου, στην οποία χρωστάω και μια βόλτα στην Αθήνα, μια που φέτος δεν θα γίνει τελετή απονομής για να την πάρω μαζί μου, όπως πέρυσι… Και φυσικά και στην υπόλοιπη οικογένεια, τους επίσημους δοκιμαστές των συνταγών!
Όλους μου τους φίλους και τους συναδέλφους που με στήριξαν με τις ψήφους τους και τα καλά τους λόγια…
Τους φίλους και τις φίλες bloggers που στήριξαν την προσπάθειά μου με τον δικό τους τρόπο ο καθένας…
Τους φίλους και τις φίλες του blog που με ψήφισαν, και που με “σπρώχνουν” να προχωράω κάθε μέρα και από λίγο…
Στον πολύ γενναιόδωρο χορηγό της κατηγορίας μου, τα καταστήματα ΙΚΕΑ, που, με τα προϊόντα τους βοήθησαν το food styling των αναρτήσεων να γίνει καλύτερο…
Τις συνυποψήφιες στην κατηγορία μου, οι οποίες παρουσίασαν φανταστικές συνταγές, το επίπεδο των οποίων δίνει μεγαλύτερη αξία στο βραβείο…
Τέλος, ένα μεγάλο και πιο ξεχωριστό ευχαριστώ χρωστάω στους ανθρώπους του περιοδικού BHMAGourmet και του ΔΟΛ, που έστησαν, έτρεξαν και ολοκλήρωσαν αυτό το διαγωνισμό, μέσα σε όλη την δύσκολη για αυτούς εργασιακή κατάσταση.
Είναι ωραίο πράγμα πάντως να βλέπεις ότι οι κόποι και οι προσπάθειές σου ανταμείβονται, και ότι υπάρχουν άνθρωποι, τη δουλειά των οποίων θαυμάζεις και σέβεσαι, οι οποίοι κρίνουν ότι αυτό που κάνεις (στον ελεύθερό σου χρόνο – έχει σημασία) αξίζει να βραβευτεί. Σε κάνει να λες “οκ, τελικά αυτές οι παραπάνω ώρες αξίζουν τον κόπο”. Σε κάνει να αγαπάς αυτό το κομμάτι σου λίγο παραπάνω…
Έβγαλα κι ένα συμπέρασμα για τον εαυτό μου… Στις περισσότερες δοκιμασίες που επέλεξα να περάσω στη ζωή μου, τα κατάφερα με τη δεύτερη. Με τη δεύτερη πέρασα στο Πανεπιστήμιο, με τη δεύτερη πήρα το δίπλωμα οδήγησης, με τη δεύτερη πήρα τα πτυχία μου στα γερμανικά και τα ιταλικά, με τη δεύτερη φέτος βραβεύτηκα και στα Food Blog Awards… Να θυμηθώ να το βάλω στον προγραμματισμό μου για τις επόμενες δοκιμασίες 😉
Για να έρθουμε όμως και λίγο σε αυτά τα κεκάκια, που είναι κρίμα να μην τους αφιερώσουμε μερικές γραμμές, είναι τα καινούργια αγαπημένα σοκολατένια κεκάκια του γιου μου. Και πιστέψτε με, ξέρει από σοκολατένια κεκάκια… Διαλέξτε τις πιο ώριμες μπανάνες που κάθονται στον πάγκο τις κουζίνας σας, εκείνες, τις μαύρες που θέλετε να πετάξετε. Όσο πιο μαύρες, τόσο πιο γλυκές. Θα κάνουν τα muffins απίστευτα ζουμερά. Το δε γιαούρτι θα τα βοηθήσει να γίνουν σούπερ αφράτα. Όσον αφορά τη σοκολάτα, χρησιμοποιήστε σταγόνες ή κομματάκια, ή ένα συνδυασμό των δύο. Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος. Εγώ χρησιμοποίησα και από τις δύο, γιατί οι ποσότητες που είχα στο ντουλάπι μου, μου επέβαλαν τον συνδυασμό. Βέβαια, βγήκε τόσο πετυχημένος, που και την επόμενη φορά, τον ίδιο θα χρησιμοποιήσω.
Κέρασμα λοιπόν για τα ευχάριστα, αυτά τα (αρκετά υγιεινά, μπορώ να πω) πολύ σοκολατένια κεκάκια. Ό, τι πρέπει για τον πρωινό καφέ, τον απογευματινό καφέ, το σνακ στο σχολικό διάλειμμα, ιδανικά για να ικανοποιήσουν τις σοκολατένιες μας ορέξεις!
Και πάλι σας ευχαριστώ για την υποστήριξη, και σας υπόσχομαι ότι τα καλύτερα έρχονται!
Καλό σαββατοκύριακο!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 12
- 130 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. (15 γραμ.) κορν φλάουρ
- ½ κ.γ σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 40 γραμ. κακάο
- 200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή κομμάτια
- 1 αβγό
- 120 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
- 60 ml λάδι καρύδας (λιωμένο)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη (light brown)
- 2 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και την κουβερτούρα.
- Σε ένα άλλα, μεγαλύτερο μπωλ ανακατεύουμε το αβγό, το γιαούρτι, το λάδι καρύδας, τη βανίλια, τη ζάχαρη και τις μπανάνες, τις οποίες έχουμε λιώσει με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά.
- Λαδώνουμε καλά μία φόρμα με 12 θήκες για muffins.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Μόλις κρυώσουν τελείως, τα αποθηκεύουμε σε καλά κλειστό σκεύος στο ψυγείο.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μπορούμε να τα ζεστάνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων.
Προσαρμογή συνταγής από εδώ.
20 Comments
Συγχαρητήρια, συγχαρητήρια!!! Μπράβο σου που τα κατάφερες… έστω και με την δεύτερη. Και όχι αυτό το με τη δεύτερη δεν μειώνει καθόλου την αξία της νίκης. Αντίθετα δείχνει ότι η βελτίωση ήρθε και ότι επιβραβεύτηκες για αυτό. Να είσαι καλά. Τα κεκάκια φοβερά. Και τώρα η ερώτηση της άσχετης. Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι. Γιατί έχω όλα τα άλλα υλικά και λέω μήπως τα κάνω άμεσα. χιχι! Φιλιάκια.
Ευχαριστώ πολύ Κάλη μου! Είναι πολύ γλυκά τα λόγια σου…
Το λάδι καρύδας μπορείς να το αντικαταστήσεις με λιωμένο βούτυρο ή αραβοσιτέλαιο στις ίδιες ποσότητες. Το έβαλα για πιο υγιεινό…
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη βράβευση !!!
Εκανες όντως μια εξαιρετική προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα.
Μπράβο Χρύσα!! Κερνιέμαι κέικ, οκ? Μην ξεχνιόμαστε!!!
Φιλιάααα!!
Ευχαριστώ πολύ κορίτσι!!!
Και βέβαια περνιέται, τι, μόνο ένα;;;
χιλια μπραβο Χρυσα μου γιατι πραγματικα το αξιζεις!!! Εχεις πολυ μεγαλη εξελιξη και πιστευω οτι σε περιμένουν ακομα ωραιοτερα πραγματα εκει εξω!! Υπεροχα τα κεκακια by the way!! πολλα φιλια
Ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια Ελπιδάκι μου! Να’ σαι καλά!!!
Εδώ κόντεψα να τσιρίξω κι εγώ όταν είδα τα βραβεία, χαχα!! Συγχαρητήρια Χρύσα μου και εις ανώτερα 😉
Κρίμα που δεν θα γίνει απονομή, θα ήταν ευκαιρία και να ειδωθούμε! Φιλιά πολλά!
Ευχαριστώ για την παραλίγο τσιρίδα αγαπημένη μου!!!
Κρίμα κρίμα, δεν πειράζει όμως, σίγουρα θα έχουμε ευκαιρία!
Φιλιά!!!
Συγχαρητήρια Χρύσα.
Εγώ θα σου ευχηθώ ότι κάνεις από δω και πέρα να το επιτυγχάνεις με την πρώτη!
Η αλήθεια είναι πως η όλη διοργάνωση φέτος έγινε με πολύ ιδιαίτερες συνθήκες από τους παλιούς μου συναδέλφους. Τους τα έχω γράψει στις δικές μας επικοινωνίες, απλά σκέφτομαι πάντα πως καλά τα κατάφεραν ν’ αντέξουν ίσα με εδώ…
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη!
Ιδιαίτερες συνθήκες, ναι, αλλά ο επαγγελματισμός τους απέναντί μας ήταν για μένα παράδειγμα.
Είμαι πάρα πολύ περήφανη για σένα και χαίρομαι απίστευτα πολύ γιατί θεωρώ ότι το άξιζες!
Η προσπάθεια που έκανες ήταν πάρα πολύ καλή και όλες οι συνταγές ήταν πολύ μέσα στο κλίμα του family cooking!
Πολλά πολλά μπράβο!
Ευχαριστώ πάρα πολύ Ερμιονάκι!
Χαίρομαι που σου άρεσε το concept των συνταγών, η γνώμη σου έχει μεγάλη σημασία για μένα, το ξέρεις!
Συγχαρητήρια Χρύσα!!
Θα πάρω ένα..δυο μαφινάκια!!
Ευχαριστώ Πέπη!
Πάρε όσα θες, ή όσα έχουν μείνει τέλος πάντων…
Να σου ευχηθώ και απο εδώ Χρύσα μου, πολλά πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο.
Το άξιζες και έκανες πάρα πολύ καλή δουλειά. Μέσα απο τις συνταγές που έκανες για τον διαγωνισμο ανέβασες πολύ ψηλά και το μπλογκ σου αλλα και εσένα.
Αν και οι συνθήκες ήταν λίγο αντίξοες εν τούτοις όλα πήγαν καλά.
Χαίρομαι πολύ που ήσουν η νικήτρια ;). Εύχομαι και σε άλλο πολλά νόστιμα βραβεία.
θα κεραστώ απο τα υπέροχα μαφινάκια σου 😉
Φιλια πολλα 🙂
Ευχαριστώ πολύ Μάριον, ήταν μεγάλη μου χαρά που μέσα από αυτό καταφέραμε και να γνωριστούμε από κοντά, και τιμή που ήμασταν στην ίδια κατηγορία!
Εύχομαι να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να βρεθούμε!
Φιλιά!
Χρυσάκιιιιιιι συγχαρητήρια!!! Είσαι αστέρι!!! Πίστεψα σε σένα απο την πρώτη φορά που σε διάβασα! Σου τ’ορκίζομαι και το ξέρεις νομίζω! Για μένα έχει πρωτίστως σημασία ο χαρακτήρας του ανθρώπου και εσύ (χωρίς βέβαια να σε ξέρω προσωπικά) μου βγάζεις καλοσύνη και ταπεινότητα, αρετές που εκτιμώ βαθιά!!! Φυσικά είσαι ταλεντάρα και ότι έχω φτιάξει δικό σου πάντα πετυχαίνει! Η κατηγορία που κέρδιζες φτιάχτηκε για σένα λέμε!!!! Χα χα χα Σου εύχομαι πάντα να πετυχαίνεις τους στόχους σου με όποια φορά κι αν τύχει:)
Τα muffins αυτά, οι μπουκίτσες βρώμης και τα μπισκότα με το ταχίνι μπήκαν στην καρδιά μου και σύντομα θα μπουν και στο στομάχι όλης της φαμίλιας μας:)))
Φιλάρες πολλές και πάντα ευτυχισμένη να είσαι! Τα φιλιά μου στη μούσα σου την Ερατώ:) (κυριολεκτική και μεταφορική μούσα!!! Χα χα χα)
Σε ευχαριστώ αγαπημένη μου φαν! (το γράφω και γελάω, αλλά πάντα με κάνεις να χαμογελάω με τα τόσο γλυκά σου λόγια, με ανεβάζουν πολύ!)
Από όσα μου γράφεις χαίρομαι πιο πολύ για το “ότι έχω φτιάξει δικό σου πάντα πετυχαίνει”… Ελπίζω να μου το πεις και αν καμιά φορά δεν πετύχει, ε;;;
Θα μεταφέρω τα φιλιά και στη μούσα!
Και πάλι σε ευχαριστώ για όλα τα καλά σου λόγια Δημητρούλα μου!
Φιλιά μεγάλα και πολλά!
εφτιαξα τα mufins κ πρωτη φορα πετυχαν απιστευτα σε ολα! ηθελα ομως να ρωτησω αν μπορω τα γραμμαρια της σοκολατας να τα μοιρασω κ με ξηρους καρπους…θα εχω το ιδιο αφρατο αποτελεσμα?
Γωγώ χαίρομαι παρά πολύ που σου πέτυχαν, είναι από τα αγαπημένα μου κεκάκια!
Σίγουρα μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος της κουβερτούρας με ξηρούς καρπούς, δεν είμαι σίγουρη ότι θα το έκανα μισό μισό, αλλά ένα 75-25 θα ήταν ιδανικό πιστεύω. Μπορείς ούτως ή άλλως να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, ακόμα και κρατώντας όλη την κουβερτούρα, θα γίνουν ακόμα πιο πλούσια (όχι όμως και μεγάλη ποσότητα, γιατί θα βαρύνουν αρκετά).