Βγήκανε λοιπόν και πάλι οι ξύλινες κουτάλες, η μεγάλη
κατσαρόλα (η μαρμίτα αν θέλετε), το μεγάλο χωνί. Ήρθε και η μανούλα και βάλαμε ποδιές. Αποστειρώθηκαν βάζα και
καπάκια, πλύθηκαν, κόπηκαν και ξεκουκουτσιάστηκαν τρία κιλά βερίκοκα,
συνάντησαν τη ζάχαρη και άφησαν να τρυπώσει μαζί τους στην κατσαρόλα και έντονο
το άρωμα της μαστίχας. Πόσο ποιο ελληνικό καλοκαίρι από αυτό;
κατσαρόλα (η μαρμίτα αν θέλετε), το μεγάλο χωνί. Ήρθε και η μανούλα και βάλαμε ποδιές. Αποστειρώθηκαν βάζα και
καπάκια, πλύθηκαν, κόπηκαν και ξεκουκουτσιάστηκαν τρία κιλά βερίκοκα,
συνάντησαν τη ζάχαρη και άφησαν να τρυπώσει μαζί τους στην κατσαρόλα και έντονο
το άρωμα της μαστίχας. Πόσο ποιο ελληνικό καλοκαίρι από αυτό;
Στη συγκεκριμένη μαρμελάδα η μαστίχα δεν δίνει απλά ένα
άρωμα, αλλά συμμετέχει γευστικά, σχεδόν όσο το βερίκοκο. Κι ενώ η πρώτη
κουταλιά μπορεί να σε ξαφνιάσει, στις επόμενες αυτό το ξάφνιασμα γίνεται τόσο
ευχάριστο, που δυσκολεύεσαι να αφήσεις κάτω το κουτάλι… Γιατί, δεν ξέρω για
εσάς, εγώ συνηθίζω να τρώω τις μαρμελάδες με το κουτάλι, ειδικά αυτές που η
γεύση τους ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
άρωμα, αλλά συμμετέχει γευστικά, σχεδόν όσο το βερίκοκο. Κι ενώ η πρώτη
κουταλιά μπορεί να σε ξαφνιάσει, στις επόμενες αυτό το ξάφνιασμα γίνεται τόσο
ευχάριστο, που δυσκολεύεσαι να αφήσεις κάτω το κουτάλι… Γιατί, δεν ξέρω για
εσάς, εγώ συνηθίζω να τρώω τις μαρμελάδες με το κουτάλι, ειδικά αυτές που η
γεύση τους ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Σαφώς και δεν προορίζεται για να φαγωθεί μόνο με το κουτάλι φυσικά. Νομίζω ότι μια καλή μαρμελάδα βερίκοκο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι το καλοκαίρι. Ειδικά εκείνες τις μέρες που δεν ξυπνάμε με την ψυχή στο στόμα, αλλά απολαμβάνουμε ένα πιο χουζούρικο πρωινό στο μπαλκόνι, με το καφεδάκι, την εφημερίδα και την απόλυτη ηρεμία μας, δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο…
Σας αφήνω λοιπόν να απολαύσετε το άρωμά της, ελπίζοντας να μπορώ να σας το μεταφέρω έστω και λίγο μέσα από την οθόνη… Όσο για μένα, βρίσκομαι σε εντατική προσπάθεια επανένταξης στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής και του blogging, μετά από ένα διήμερο (τόσο λίγο…) κανονικών διακοπών στην πανέμορφη Λευκάδα…
Η συνταγή
3 κιλά βερίκοκα
1,5 κιλό ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα 1 κιλό κανονική
κρυσταλλική ζάχαρη και 0,5 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη)
κρυσταλλική ζάχαρη και 0,5 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη)
1 κ.σ. μαστίχα Χίου (δάκρυα, όχι σκόνη)
χυμό από μισό λεμόνι
Πλένουμε και κόβουμε στη μέση τα βερίκοκα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και, αν τα φρούτα είναι μεγάλα, τα κόβουμε ξανά στη μέση, αν είναι μικρά τα αφήνουμε έτσι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε και τη ζάχαρη και ανάβουμε τη φωτιά για να ξεκινήσει το βράσιμο, ανακατεύοντας συχνά. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως σε αυτή τη μαρμελάδα, προσέχοντας φυσικά να μην απομακρυνθούμε, αλλά και να
αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της μαρμελάδας. Μόλις δούμε
ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ έντονα, χαμηλώνουμε λίγο τη
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο
παραπάνω. Μετά από κανένα 20λεπτο βρασμού, ρίχνουμε τη μαστίχα, την οποία έχουμε κοπανίσει στο γουδί, μέχρι να γίνει σκόνη. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το
βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα
λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι
έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι
έχει πήξει αρκετά η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αν δε θέλουμε να έχει πολύ μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, χτυπάμε λίγες φορές με το ραβδομπλέντερ.
αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της μαρμελάδας. Μόλις δούμε
ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ έντονα, χαμηλώνουμε λίγο τη
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο
παραπάνω. Μετά από κανένα 20λεπτο βρασμού, ρίχνουμε τη μαστίχα, την οποία έχουμε κοπανίσει στο γουδί, μέχρι να γίνει σκόνη. Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το
βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα
λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι
έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι
έχει πήξει αρκετά η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αν δε θέλουμε να έχει πολύ μεγάλα κομμάτια φρούτου μέσα, χτυπάμε λίγες φορές με το ραβδομπλέντερ.
Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε αμέσως σε αποστειρωμένα βάζα.
Tips:
– Όταν κοπανάμε τη μαστίχα στο γουδί, βάζουμε και μια κουταλιά ζάχαρη για να μας διευκολύνει.
– Σε αντίθεση με τον γενικό κανόνα, η συμβουλή της μαμάς μου είναι να διαλέγουμε βερίκοκα που δεν είναι πολύ ώριμα, ώστε να έχει η μαρμελάδα φωτεινό, ανοιχτό χρώμα. Στην πράξη τη βρήκα πολύ σωστή γιατί και έβρασε πολύ καλά, και όντως το χρώμα της είναι φωτεινότατο.
– Φυσικά και δεν πετάμε τα κουκούτσια, τα βάζουμε στο κονιάκ για να κάνουμε λικέρ πικραμύγδαλο.
Σε
όλη τη διάρκεια του βρασμού προσέχουμε φυσικά να μην απομακρυνθούμε,
αλλά και να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της
μαρμελάδας. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ
έντονα, χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για
περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω. Για να δούμε αν είναι έτοιμη,
βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά
μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε
και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το
πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι έχει πήξει αρκετά
η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. – See more
at:
http://www.myblissfood.gr/2014/05/12/blog-post_12/#sthash.jm7KyPhO.dpuf
όλη τη διάρκεια του βρασμού προσέχουμε φυσικά να μην απομακρυνθούμε,
αλλά και να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της
μαρμελάδας. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ
έντονα, χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για
περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω. Για να δούμε αν είναι έτοιμη,
βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά
μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε
και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το
πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι έχει πήξει αρκετά
η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. – See more
at:
http://www.myblissfood.gr/2014/05/12/blog-post_12/#sthash.jm7KyPhO.dpuf
Σε
όλη τη διάρκεια του βρασμού προσέχουμε φυσικά να μην απομακρυνθούμε,
αλλά και να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της
μαρμελάδας. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ
έντονα, χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για
περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω. Για να δούμε αν είναι έτοιμη,
βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά
μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε
και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το
πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι έχει πήξει αρκετά
η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. – See more
at:
http://www.myblissfood.gr/2014/05/12/blog-post_12/#sthash.jm7KyPhO.dpuf
όλη τη διάρκεια του βρασμού προσέχουμε φυσικά να μην απομακρυνθούμε,
αλλά και να αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην κορυφή της
μαρμελάδας. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να φουσκώνει πολύ και να βράζει πολύ
έντονα, χαμηλώνουμε πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει για
περίπου μία ώρα, μπορεί και λίγο παραπάνω. Για να δούμε αν είναι έτοιμη,
βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά
μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε
και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το
πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι. Όταν δούμε λοιπόν ότι έχει πήξει αρκετά
η μαρμελάδα, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. – See more
at:
http://www.myblissfood.gr/2014/05/12/blog-post_12/#sthash.jm7KyPhO.dpuf
18 Comments
Ααααχχχ!
Αναστεναγμός επειδή δεν την έχω σε απόσταση μπράτσου (καινούρια μονάδα μέτρησης μήκους)…
Περίμενα την επιστροφή σου για να απολαύσω αυτή την μαστιχοαρωματισμένη μαρμελάδα σου!
Άλειψες τα κρουασανάκια και σήμανες προσκλητήριο για χαλαρό πρωϊνό με καφεδάκι!.Τι πιο ευτυχές πρωϊνό μπορεί να μας τύχει;!
Φωτογραφίες έξτρα bonus για να ρεμβάσω με την ησυχία μου τα κοντινά σου κλικ!
Φιλιά πολλά!
* Πως ήταν η Λευκάδα, ο Άγιος Νικήτας; στη θέση του; 🙂
Ζ.
Αχ Ζαμπία μου, μακάρι να μπορούσα να στη φέρω σε απόσταση παλάμης (τι, μόνο εσύ; :Ρ)!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
Η Λευκάδα υπέροχη, ο Άγ. Νικήτας πάντα εκεί!
Φιλάκια!!!
Υπέροχη και αρωματική!!!!!
Εγώ θα τη φάω με το κουτάλι!!
Φιλιά!!
Κάτσε να φέρω κουταλάκια….
Φιλάκια Πέπη μου!
λατρευω τη μαρμελαδα βερικοκο… Καναμε κι εμείς τονους φετος.. χεχεχε.. Με μαστιχα δεν έχω δοκιμασει.. Εγω έβαλα κλωναρι βανιλιας…. πολλα φιλια Χρυσα μου..
Την επόμενη φορά δοκίμασέ τη Ελπίδα, νομίζω πως θα σου αρέσει!
Η μαρμελάδα βερίκοκο έιναι για πολλούς η πιο αγαπημένη τελικά, χωρίς να εξαιρέσω τον εαυτό μου!
Φιλάκια!
Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι από της αγαπημένες μου! Πολύ μου αρέσει που στη συνταγή σου
έχεις τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τα φρούτα. Δεν τις αντέχω της πολύ γλυκές μαρμελάδες
που χάνετε το φρούτο μέσα στη γλύκα. Η μαστίχα φαντάζομαι απογειώνει τη γεύση.
Κι εμένα μου αρέσει να καταλαβαίνω τη γεύση του φρούτου, και δε χρησιμοποιώ ποτε περισσότερη ζάχαρη. Η μαστίχα την κάνει τελείως διαφορετική, χωρίς όμως να καλύπτει το βερίκοκο.
Χαίρομαι πολυ που σου άρεσε!!!
Όντως η προσθήκη μαστίχας ξαφνιάζει και σίγουρα θα ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη τόσο διαφορετική μαρμελάδα.
Έχει φανταστικό χρώμα, η μαμά είχε δίκιο (κλασικά)!
Λευκάδα πήγατε; Πολυαγαπημένο νησί!
Ελπίζω ότι περάσατε πολύ πολύ όμορφα και ότι ξεσκάσατε λίγο!
Φιλιά
Η μαμά έχει πάντα δίκιο! Ειδικά στην κουζίνα!
Περάσαμε πολύ όμορφα! Δεν είχα ξαναπάει ποτέ και βρήκα το νησί πανέμορφο! Θα ξαναπάμε σίγουρα!
Φιλιά πολλά Ερμιόνη μου!
Εφτιαξα τόνους μαρμελάδα βερίκοκο φέτος, και συνεχίζω ακάθεκτη, είναι η μαρμελάδα που εξαφανίζεται πρώτη απ' όλες.
Και ναι, την επόμενη φορά θα προσθέσω και μαστίχα, οι ….. προκλητικές σου φωτογραφίες με πείσανε!!
Φιλάκια!
Να προσθέσεις, ναι! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει Έλενα, να δεις που κι αυτή θα εξαφανιστει!
Φιλάκια πολλά!
Η αγαπημένη μου μαρμελάδα!!!Υπέροχη η προσθήκη μαστίχας!
Φιλάκια!!!
Από τις αγαπημένες μου μαρμελάδες Χρύσα.
Πολύ ωραίο χρώμα και φαντάζομαι η μαστίχα θα δίνει ένα διακριτικό άρωμα.
Καλοφάγωτη Χρύσα μου 🙂
Φιλιά πολλά
Θα ειναι υπέροχο με τη μαστιχουλα!
Καληνυχτα
Φιλια 🙂
Καλέ η μαρμελάδα σε βαζάκι μια χαρά στέλνετε χαχαχα δεν μας στέλνεις από ένα που καθόμαστε εδώ και κοιτάμε?
Η μαστίχα είμαι σίγουρη πως απογειώνει!!!
Η κουταλιά που ανυψώνεται είναι όλα τα λεφτά! Η φωτογραφία είναι υπέροχη. Διάφανη και λαμπερή.
Αχ, τι να σε κάνω που έπεσες στην περίπτωση. Ούτε μαρμελάδες πολύτρώω και έχω και δυσανεξία στη μαστίχα…. Δύο στα δύο δηλαδή. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να μην θαυμάσω την υπέροχη δουλειά που έκανες και τις εξαιρετικές φωτογραφίες που έβγαλες! Είμαι σίγουρη πως η μαρμελάδα σκίζει!!!!
Σε φιλώ πολύ και σε καλημερίζω καλή μου Χρύσα!
Υπέροχη η μαρμελάδα και οι φωτογραφίες σου όπως πάντα πολύ ωραίες Χρύσα!!!
Καλοφάγωτη!!