Και τι θα πει φρέσκια δηλαδή; Οι άλλες τι είναι, μπαγιάτικες; Όχι βέβαια, αλλά είναι η πιο ακριβής απόδοση που μπορεί να της δοθεί, καθώς δεν έχει μαγειρεμένη σάλτσα, αλλά δεν είναι και κρύα μακαρονοσαλάτα. Θα μπορούσε φυσικά να ονομαστεί και καλοκαιρινή, καθώς δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινή από αυτή, και πώς να υπάρχει άλλωστε: ντομάτες, βασιλικός, τυράκι φέτα που το τρώμε με τα κιλά το καλοκαίρι… ό,τι πιο καλοκαιρινό σε υλικό νομίζω. Αλλά θεωρώ ότι αν ονομάσω άλλη μία συνταγή «Καλοκαιρινή κάτι με κάτι», θα έχω επαναληφθεί πολύ και δεν το θέλω. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η αγαπημένη φίλη της μαμάς μου που μας έχει δώσει τη συνταγή, φρέσκια μακαρονάδα τη λέει, οπότε δεν μπορώ παρά να την ακολουθήσω. Εμείς στο σπίτι, από τότε που μας την έδωσε, αρκετά χρόνια πριν, μακαρονάδα της Χαρίκλειας τη λέμε.
Και από τότε που μας την έδωσε, τα καλοκαίρια απέκτησαν την πιο «σταθερή» τους συνταγή. Γιατί φυσικά, όταν κάποια στιγμή ο Κώστας (νέος γαμπρός στο σπίτι τότε) της έδειξε ιδιαίτερη αδυναμία (μετάφραση: μόνο που δεν την έτρωγε μέσα από την κατσαρόλα) η Ερατούλα την έφτιαχνε ξανά και ξανά, κυρίως όταν είμασταν όλοι μαζί στο σπίτι στη Χαλκιδική. Και τα χρόνια πέρασαν, και τίποτα δεν άλλαξε (εκτός από το ότι ο Κώστας ξεθάρρεψε και τώρα μπορεί να τη φάει και μέσα από την κατσαρόλα) και η Ερατούλα τη φτιάχνει ξανά και ξανά, κυρίως όταν είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι στη Χαλκιδική. Αυτή τη φορά όμως, την έβγαλα από την κουζίνα και την έφτιαξα μόνη μου. Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται πολύ ώρα για να ετοιμαστεί, γιατί ξέρετε τι δύσκολο είναι να βγάλεις την Ερατώ από την κουζίνα της;
Αυτή η μακαρονάδα είναι τόσο εύκολη όσο να κόψεις σε κομμάτια τις ντομάτες, να ψιλοκόψεις τον βασιλικό, να τρίψεις τη φέτα και να βράσεις τα ζυμαρικά. Οι δύο συμβουλές οι δικές μου είναι 1ον: φτιάξτε τη «σάλτσα» από την προηγούμενη και αφήστε την καλά κλεισμένη στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα και 2ον: μην επιχειρήσετε να την κάνετε καν, αν δεν έχετε τις πιο ώριμες, κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες. Στην αντίθετη περίπτωση, εγώ δεν εγγυώμαι για την επιτυχία της. Η τρίτη συμβουλή είναι του Κώστα, γιατί αν εγώ ή η Ερατώ ή η Χαρίκλεια γίναμε ειδικές στο να την φτιάχνουμε, ο Κώστας είναι ειδικός στο να την τρώει: όταν σερβίρετε, να παίρνετε από κάτω – κάτω, από τον πάτο της κατσαρόλας, γιατί εκεί έχει πάει το περισσότερο ζουμάκι.
Καλό είναι να βράσετε τα ζυμαρικά την τελευταία στιγμή πριν τη σερβίρετε, για να έχει ακριβώς τη θερμοκρασία που πρέπει, αλλά και την άλλη μέρα, κρύα, από το ψυγείο, τρώγεται μια χαρά. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο σχήμα ζυμαρικών θέλετε, αλλά με το κογχυλάκι κρατάτε όλη την ουσία μέσα, ε, και αφού είναι καλοκαίρι, ας είμαστε και μέσα στο θέμα! Αλήθεια τώρα, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε αυτή τη μακαρονάδα, όποιοι τη δοκιμάσουν θα σας λατρέψουν…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 6
- 1 πακέτο (500 γραμ.) ζυμαρικά κογχυλάκια
- 4-5 ώριμες ντομάτες (ανάλογα με το μέγεθος)
- 1 ματσάκι φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα
- 250 γραμ. τυρί φέτα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- Ετοιμάζουμε τη «σάλτσα» από την προηγούμενη, μέσα
- σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος με καπάκι που κλείνει καλά.
- Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια
- και τις βάζουμε μέσα στο σκεύος μαζί με τα ζουμιά που θα βγάλουν.
- Ψιλοκόβουμε τα
- φύλλα του βασιλικού και τα προσθέτουμε κι αυτά.
- Τρίβουμε μέσα στο σκεύος τη φέτα
- με τα χέρια μας (τα κομμάτια της είναι ωραίο να είναι ακανόνιστα, όχι ομοιόμορφα,
- ας έχει και μερικά πιο χοντροκομμένα).
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε, κλείνουμε καλά το καπάκι (κυρίως γιατί ενδέχεται
- να μυρίσει το ψυγείο μας λίγο σκόρδο) και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
- Μόλις βράσουν, τα στραγγίζουμε, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Βγάζουμε το σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά από το ψυγείο, ρίχνουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
26 Comments
Αυτή η καλοκαιρινή, δροσερή, πανεύκολη, μυρωδάτη μακαρονάδα, μου έδωσε ιδέα για το σημερινό μαγείρεμα!!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Α, χαίρομαι που σε ενέπνευσε Έλενα!
Φιλιά πολλά!
το έχω ξζνζπει και θα το ξαναπω.. αγαπάμε τα μακαρόνια.. Με όποια μορφή και με όποια σάλτσα .. ή και χωρίς.. Καλές διακοπες Χρυσα μου.. Και αληθεια.. Σε ποιο μερος της Χαλκιδικης θα πάτε;;; φιλια
Και ποιος δεν τα αγαπάει Ελπίδα μου!
Θα είμαστε κοντά στη Νικήτη, εκεί που περνάμε όλα μας τα καλοκαίρια! Αν σας βγάλει ο δρόμος σας, θα χαρώ να τα πούμε και από κοντά!
πως μ αρεσουν αυτες οι καλοκαιρινες μακαροναδες!!! τελεια!
Κι εμενα ντολμαδάκι!
Φιλιά πολλά!
χαχαχαχαχα
Τα λες πολυ ωραια!!!!
Απολαμβανω τον τροπο που μιλας οπως απολαμβανει ο Κωστας τη μακαροναδα σου!!!
Καλες διακοπες λοιπον και καλες βουτιες!!!!
Φιλια πολλα!!
Χαίρομαι που σου άρεσε το κειμενο, ξέρω ότι η συγκεκριμένη μακαρονάδα ΔΕΝ είναι για σένα, λόγω φέτας!
Καλές διακοπές και σε σένα Χρυσαυγή μου!
Από τις αγαπημένες μου μακαρονάδες!!!
Δροσιστική, ελαφριά, σούπερ καλοκαιρινή!!
Προχτές έτσι την έφτιαξα, μόνο που έβαλα όλα τα υλικά στο μούλτι.
Φιλιά!
Καλές διακοπες!!
Ολα στο μουλτι, ε;ολυ ωραία ιδέα, θα τη δοκιμάσω για αλλαγή!
Φιλάκια Πεπη, καλές διακοπές και σε σένα!
Τελειο καλοκαιρινο πιάτο!
Καλο καλοκαίρι κορίτσι 🙂
Ευχαριστώ Beauty!
Επίσης!
Πολύ ωραία ιδέα Χρύσα μου, αρκετά δροσερό πιάτο και απολύτως καλοκαιρινό!
Καλή εβδομάδα, φιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ Ελενάκι! Πιο καλοκαιρινο δε γίνεται!
Φιλάκια!
Υπέροχη μακαρονάδα!
Πανεύκολη και πεντανόστιμη!
Πράγματι μοσχοβολά καλοκαίρι και αποπνέει έντονη φρεσκάδα!
Να γυρνάς από θάλασσα και να σε περιμένει ένα τέτοιο φαγάκι! Δεν έχω καλύτερο νομίζω!
Καλά να περνάς κοριτσάκι! Καλή ξεκούραση ελπίζω!
Φιλιά!
Ευχαριστώ Ερμιόνη μου!
Ναι, ναι, μετά τη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο!
Ελπίζω κι εγώ στην ξεκούραση αυτών των ημερών, τη χρειαζόμαστε όλοι νομίζω!
Φιλάκια πολλά!
Όσες μακαρονοσυνταγές και να δω δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθώ!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα τις επόμενες μέρες!Είναι δροσερή και νόστιμη!
Καλό βράδυ Χρύσα!!
Κανένας δεν τις βαριέται! Είναι άπειρες οι παραλλαγές και για όλα τα γούστα!
Περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια Λίλια!
Αγαπημένες γεύσεις και υπέροχη παρουσίαση!καλό μεσημέρι!
Ευχαριστώ πολύ Νίκη! Χαίρομαι που σου άρεσε!
Από τις πιο ωραίες μακαρονάδες Χρύσα που την λατρεύω και τη φτιάχνω με παραλλαγές συχνά ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους!!! Την έφτιαξες πολύ νόστιμη!!! Γεια στα χέρια σου!!!
Καλές διακοπές να περάσετε!!!
Ναι, η εποχή της ντομάτας προσφέρεται για άπειρους πειραματισμούς με τα ζυμαρικά!
Ευχαριστώ πολύ Κική!
Καλές διακοπές και σε σένα!
Οντως καλοκαιρινή μακαρονάδα Χρύσα μου
Κι ελαφριά. Οτι πρέπει για ζεστές μέρες.
Καλά να περάσετε στις διακοπές σας
Φιλιά 🙂
Πολύ καλή ιδέα Χρύσα , πρωτότυπη κι εύκολη! Ιδανική λύση για να απολάυσουμε τις ωραίες καλοκαιρινές ντομάτες σε κάτι άλλο εκτός από την κλασική χωριάτικη σαλάτα!
Την Κυριακή ετοίμασα την μαγειρεμένη εκδοχή της αλλά κι αυτή μπαίνει στην λίστα καθώς σίγουρα όχι μόνο είναι νοστιμότατη αλλά και πολύ δροσερή! Την καλησπέρα μου & καλή εβδομάδα!
(τώρα είδα την ανάρτηση….κάλλιο αργά παρά ποτέ!)
Απλή, αλλά πεντανόστιμη καλοκαιρινή μακαρονάδα!
Φιλάκια!