Εδώ και πόση ώρα προσπαθώ να βρω κατάλληλο τίτλο για αυτή τη συνταγή. Πόσο δύσκολο να είναι καλή μου, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. Όμως πώς να κάνεις σαφές με την πρώτη ματιά ότι αυτό το κέικ σοκολάτας, δεν είναι το ίδιο με κάθε άλλο κέικ σοκολάτας, γιατί έχει πάρει τη σοκολατένια του γεύση, όχι από το κακάο, αλλά από ένα ρόφημα σοκολάτας, για το οποίο δίνεις και τη συνταγή. Να εξηγήσεις δηλαδή, ότι το ρόφημα σοκολάτας δεν συνοδεύει απλά το κέικ, αλλά είναι και μέσα στο κέικ. Μέσα. Και όλα αυτά γύρω στις 12.30 τη νύχτα, μετά από μία εξοντωτική ημέρα, και πριν από άλλη μία…
Κι αφού έχω ήδη αναφέρει τη λέξη “σοκολάτα” πέντε φορές μόνο στην πρώτη παράγραφο, και κρίνοντας από την ποσότητα των μικρών γλυκούτσικων marshmallows στις οθόνες μας, καταλαβαίνουμε όλοι ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση θα είναι 1. πολύ πολύ σοκολατένια, 2. χαρούμενη/χρωματιστή/γλυκούτσικη λόγω και των ημερών και 3. είτε πολύ σύντομη, γιατί, όπου να’ ναι θα με πάρει ο ύπνος στον καναπέ, είτε πολύ ασυνάρτητη, από τις πολλές προσπάθειες να μην με πάρει ο ύπνος στον καναπέ.
Anyway, ας μιλήσουμε όμως για αυτό το κέικ. Αυτό το κέικ λοιπόν είναι το κανονικό, συνηθισμένο, σαββατιάτικο μαμαδίστικο κέικ σοκολάτας, αλλά και πάλι, όχι ακριβώς. Γιατί το δικό μου κανονικό, συνηθισμένο, σαββατιάτικο, μαμαδίστικο κέικ σοκολάτας δεν θα ξαναγίνει με κακάο, αλλά με ρόφημα σοκολάτας. Αλλά και πάλι, όχι οποιοδήποτε ρόφημα σοκολάτας, αλλά το δικό μου ρόφημα σοκολάτας. Και να εξηγήσω το γιατί.
Έχω μεγάλη αδυναμία στη ζεστή σοκολάτα. Θα μπορούσα να μιλήσω και για έναν μικρό εθισμό. Είμαι όμως και πολύ απαιτητική. Για να βρω λοιπόν το αγαπημένο μου ρόφημα ζεστής σοκολάτας, έχω δοκιμάσει πάρα πάρα πολλά προϊόντα της αγοράς. Είναι ελάχιστα αυτά που με ικανοποιούν. Είτε δεν έχουν καθόλου γεύση σοκολάτας. είτε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να σκουρύνει, έστω και λίγο το γάλα στο φλυτζάνι, είτε, αν θέλω να επιλέξω ένα προϊόν πολύ καλής ποιότητας, πρέπει να το χρυσοπληρώσω. Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα αυτό που αρέσει σε εμένα, από εμένα την ίδια. Και κανείς δεν μπορεί να φτιάξει ένα ρόφημα, όπως ακριβώς το θέλω εγώ, από εμένα την ίδια (όχι, δεν είμαι καθόλου control freak, παρακαλώ μη σας περάσει αυτή η ιδέα από το μυαλό!). Και ξέρετε πόσο εύκολο είναι; Πανεύκολο. Αρκεί να έχεις καλή πρώτη ύλη. Όπως πάντα δηλαδή. Πέντε υλικά, που ίσως να τα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου, ένα δυνατό multi ή επεξεργαστής τροφίμων και τελείωσε.
Θα χρειαστούμε μόνο:
40 γραμ. κακάο
50 γραμ. άχνη ζάχαρη
85 γραμ. κουβερτούρα
1 κ. σ. κορν φλάουρ
μία πρέζα αλάτι
Θέλεις 3 λεπτά να ζυγίσεις τα υλικά, 1 λεπτό να ψιλοκόψεις την κουβερτούρα (αγάπησα την σοκολάτα του ΙΚΕΑ, την οποία δοκίμασα για πρώτη φορά), περίπου 30 δευτερόλεπτα χτύπημα στον επεξεργαστή και…
… voila το πιο εύκολο και κυρίως, το πιο σοκολατένιο ρόφημα σοκολάτας. Δυνατό σε γεύση, λόγω της πραγματικής κουβερτούρας, και όχι κάποιου υποκατάστατου σοκολάτας, γλυκό, όσο πρέπει, λόγω της άχνης και του αλατιού, και πηχτό λόγω του κορν φλάουρ. Από εκεί και πέρα, μπορείς να το αρωματίσεις όπως θες (τα Χριστούγεννα του έβαλα κανέλα και μοσχοκάρυδο, απίστευτη γεύση), να το πιεις τσούκου τσούκου μόνος σου, να το βάλεις σε ένα όμορφο βαζάκι και να το δωρίσεις, ή, καλή ώρα, να φτιάξεις ένα κέικ.
Και γιατί να το ξοδέψω μέσα σε ένα κέικ, και να μην το απολαύσω μόνος, θα με ρωτήσεις. Καταρχήν, μην είσαι μοναχοφάης θα σου απαντήσω. Δεύτερον, τι σε νοιάζει καλέ, αφού το μετρήσαμε μαζί, 4,50 λεπτά θες για να το φτιάξεις (ελπίζω να μετράω σωστά, γιατί έχει ήδη πάει 1.15). Και τρίτον, όλα τα υλικά που έβαλες μέσα στο ρόφημα, θα περάσουν μέσα στο κέικ, αλλάζοντας τελείως το παιχνίδι.
Το κακάο θα το έβαζες ούτως ή άλλως, σωστά; Σωστά. Το κορν φλάουρ όμως θα αλλάξει τελείως την υφή του, θα το κάνει πιο αφράτο, πιο βελούδινο. Οκ, και ζάχαρη θα έβαζες ούτως ή άλλως. Αλλά η άχνη το κάνει πιο ανάλαφρο από την κρυσταλλική ζάχαρη, της οποίας την ποσότητα θα μειώσουμε. Όμως, και εδώ θέλω να σταθώ περισσότερο. το μυστικό είναι στην κουβερτούρα. Γιατί όσο και να την ψιλοκόψεις, όσο και να την τρίψει ο επεξεργαστής μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκεί στο ψήσιμο θα κάνει την εμφάνισή της, θα λιώσουν πολλά πολλά μικροσκοπικά κομματάκια σοκολάτας και έτσι θα έχεις το πιο σοκολατένιο, γεμάτο μικρές εκρήξεις, κέικ σοκολάτας που μπορείς να φανταστείς.
Μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής του κέικ, που μπορεί πια να κάνεις με κλειστά μάτια, ειδικά αν είσαι μανούλα και είναι Σάββατο απόγευμα…
Σε μια όμορφη, κλασική, στρογγυλή φόρμα, με την απαραίτητη υπομονή για να κρυώσει, ώστε να μπορείς να το γλασάρεις και να το στολίσεις, ώστε να γίνει ακόμα πιο λαχταριστό για τα μικρά και μεγάλα στοματάκια που θα το περιμένουν πώς και πώς…
Δεν ξέρω αν σε έπεισα ή όχι, πάντως έχει πάει 1.23, και με το ζόρι κρατιέμαι να μην πάω στην κουζίνα να κλέψω ένα κομμάτι… Ή να φτιάξω μια ζεστή σοκολάτα. Ή να πάω στην κουζίνα, να φτιάξω τη ζεστή σοκολάτα, να κόψω και ένα κομμάτι κέικ και να μην τελειώσω ποτέ αυτό το post…
Και η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των Food Blog Awars 2016, που διοργανώνει και φέτος το περιοδικό BHMA Gourmet, και το blog μου είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking (και family cooking χωρίς ένα μαμαδίστικο κέικ, δε γίνεται, σωστά;)
Αν λοιπόν, σας άρεσε η ιδέα μου, μην ξεχάσετε να ψηφίσετε για το διαγωνισμό εδώ, με τρία απλά βήματα. Τσεκάρετε το κουτάκι δίπλα από τη φωτογραφία μου, συμπληρώνετε λίγο πιο κάτω το email σας, και πατάτε DONE.
Σαββατοκύριακο έρχεται, δοκιμάστε το!
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 15
- 250 γραμ. βούτυρο
- 250 γραμ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 5 αβγά
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 ml ξινόγαλα ή αριάνι ή κεφίρ
- 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γραμ. ρόφημα σοκολάτας (τη σκόνη)
- για το γλάσο
- 170 γραμ. κουβερτούρα γάλακτος
- 2 κ.σ. ρόφημα σοκολάτας (τη σκόνη)
- 60 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, χτυπώντας ενδιαμέσως, και προσθέτοντας το εκχύλισμα βανίλιας
- Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ρόφημα σοκολάτας.
- Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα αλεύρι-σοκολάτα με το ξινόγαλα, φροντίζοντας να τελειώσουμε με το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα κέικ και ρίχνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 50 λεπτά.
- Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι και η λάμα του βγαίνει καθαρή.
- Περιμένουμε να κρυώσει πολύ και το ξεφορμάρουμε.
- Όταν κρυώσει τελείως, ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Σπάζουμε την σοκολάτα σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπωλ.
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο και το ρόφημα σοκολάτας.
- Μόλις ζεσταθεί πολύ, ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τη σοκολάτα και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα τέλειο λείο γλάσο.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και στολίζουμε με μικρά marshmallows.
Για την παρουσίαση της συνταγής χρησιμοποιήθηκαν τα μικρά πιάτα ARV, τα μαχαιροπίρουνα SKUREN, το βαζάκι KORKEN, η φόρμα για κέικ, τα μπωλάκια και η μεζούρα VARDAGEN, η κούπα, τα μπωλάκια και το γάντι κουζίνας ΙΚΕΑ365+, η κανάτα ENSIDIG, το βάζο αποθήκευσης BURKEN, και το μπουκαλάκι SOMMAR 2017, όλα των καταστημάτων ΙΚΕΑ
11 Comments
αγαπάμε τη σοκολάτα και το ρόφημα και το κεικ και όλα!!! υπεροχη συνταγη και υπεροχες φωτογραφιες!! καλημερα Χρύσα μου!! φιλια
Νομίζω πως σίγουρα θα την δοκιμάσω την συνταγή σου! Άλλωστε η φωτογράφισή σου για άλλη μια φορά σκίζει και με πείθει! Χιχι!
σλουρπ!!! τρεχει το σαλακι!!! οι φωτογραφιες ατμοσφαιρικες αναδικνυουν την μεγαλοπρεπεια ενος υπεροχα σοκολατενιου κεικ μια ςκ τα εχω αδυναμια!!! αχ αυτο με τη ζεστη σοκολατα ποσες φορες κλαιω τα λεφτα μου στις καφετερειες οταν θελω ζεστη σοκολατα και μου ερχεται ενα νεροβραστο ξεπλυμα!!! το κορν φλαουερ κανει τη διαφορα το ροφημακαι φυσικα καλη σοκολατα!!! εγω παντως δε θα τελειωνα το ποστ θα ξημερωνα στην κουζινα βουτωντας το κεικ στη σοκολατα !!
Πω πω σοκολάτα για πάντα!!! Τρελάθηκα με όλη αυτή την σοκολάτα, μέσω έξω !!! Και μπόνους το ρόφημα!! Σούπερ ιδανικό τώρα που πέφτει τώρα η θερμοκρασία!! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!
Βρε Χρύσα τι μας έκανες με αυτή την ανάρτηση! Ευτυχώς που αύριο είναι Σάββατο και η μέρα είναι ότι πρέπει για να δοκιμάσω το κέικ σου και την σοκολάτα σου!
Φιλιά πολλά πολλά
Βουτιά στη σοκολάτα και μετά ξεκούραση πάνω σε ένα στρώμα από ζαχαρωτά!! Δεν υπάρχει άλλη λύση στο κρύο που μας έχει μαστιγώσει τις τελευταίες μέρες εκτός από το κέικ σοκολάτας σου και το ρόφημά σου επίσης Χρύσα. Αντίσταση με θερμιδες και σοκολάταααααααααααααααααααααααα!
Κεικ με ροφημα σοκολατας? ?? Με πολύυυυ σοκολάτα??? Δεν έχω καλύτερο.
Φανταστική ιδέα και πολύ όμορφη παρουσίαση.
Χειμωνιάτικη & χουχουλιάρικη ανάρτηση.
Σε καταλαβαίνω απόλυτα σε όλα 🙂
Για τη δυσκολία εύρεσης του σωστού τίτλου, για τη σύνταξη συνοδευτικού κειμένου βραδιάτικα με τα μάτια να είναι μισόκλειστα, για την αίσθηση μη ικανοποίησης από τα έτοιμα σοκολατένια ροφήματα…
Το ρόφημα που προτείνεις θα το δοκιμάσουμε, γιατί μας αρέσει πολύ μια ωραία ζεστή σοκολάτα. Και μου αρέσει που το χρησιμοποιείς και μέσα στο κέικ. Ακολουθεί τη λογική του κρασιού, που υποτίθεται πως χρησιμοποιείς το κρασί με το οποίο συνοδεύεις το φαγητό και μέσα στο φαγητό!
Σε φιλώ!
Εγώ τη σοκολάτα την πίνω με νερό. Πόσες κουταλιές (γλυκού ή σούπας?) μπορώ να προσθέσω για μία κούπα?? Ή η ποσότητα που αναγραφετε είναι για μία κούπα??
Οι ποσότητες που αναφέρονται στη συνταγή για το ρόφημα είναι για ένα βαζάκι σκόνη. Από αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όση χρησιμοποιείτε συνήθως να φτιάξετε το ρόφημά σας, π.χ. 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού. Εγώ την ετοιμάζω με γάλα και βάζω συνήθως 2 κ.γ., αλλά είναι εντελώς θέμα γούστου. Ελπίζω να βοήθησα!
Ευχαριστώ Πάρα πολύ για την διευκρίνηση!!!! Καλές δημιουργίες σε ότι κάνετε⚘