Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Σαλάτες, Συνταγές

Πολύχρωμη σαλάτα

25 Σεπτεμβρίου 2014

Το καθημερινό φαγητό πολλές φορές αποτελεί πρόκληση για μένα, τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Τα σαββατοκύριακα που έχω το χρόνο μου, μπορώ και περνάω όση ώρα θέλω στην κουζίνα, πειραματίζομαι, φτιάχνω ποσότητες, φαγάκια της ώρας που τρώγονται ζεστά-ζεστά μόλις βγουν από το φούρνο, και όλα είναι καλά. Τις καθημερινές όμως, ας μη γελιόμαστε, το μόνο που πραγματικά με νοιάζει είναι να υπάρχει καλό φαγητό για το παιδί, και από κει και πέρα, να σκεφτώ κάτι εύκολο και γρήγορο για μας. Ναι, πολλές φορές μαγειρεύω από την προηγούμενη μέρα κάτι που μπορεί απλά να ξαναζεσταθεί ή ακόμα και να φαγωθεί κρύο, αλλά δεν είμαι πάντα τόσο καλή στον προγραμματισμό μου, ή δεν είναι πάντα όλα τα απογεύματά μου ελεύθερα (μα πόσο busy είμαι πια!). Και φυσικά υπάρχουν μέρες που γυρνάω από τη δουλειά και φτιάχνω ένα γρήγορο φαγητό μέσα σε μισή ώρα αλλά κι αυτό ακόμα προϋποθέτει ότι θα έχω φροντίσει να υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά. Τι μας σώζει λοιπόν σε τέτοιες
περιπτώσεις; Μια ωραία σαλάτα, με όλα τα ωφέλιμα στοιχεία που θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια, χωρίς να μας βαρύνουν.

Άλλη μία ιδέα για δροσερή χορταστική σαλάτα σας έχω για σήμερα λοιπόν. Και λέω ιδέα, και όχι συνταγή, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να βάλω τις λέξεις συνταγή και σαλάτα δίπλα – δίπλα σε μια πρόταση, απλά δε πάει. Ήθελα από καιρό να δείξω μια παραλλαγή αυτού που ονομάζεται chopped salad, ψιλοκομμένη δηλαδή.

 

 

Για να πω την αλήθεια, αν εξαιρέσω τις σαλάτες που περιέχουν μαρούλι, το οποίο μου αρέσει χοντροκομμένο για να κρατάει καλά το dressing, όλες οι άλλες μου αρέσει να είναι ψιλοκομμένες, συμπεριλαμβανομένης της χωριάτικης. Με μία πιρουνιά να παίρνεις όλη τη γεύση, όσο περισσότερα υλικά γίνεται. Και πιστέψτε με, από αυτή τη σαλάτα θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα μαζί ταυτόχρονα.
Και αυτό το dressing!
Μα τι ωραία που της πήγε. Γιαουρτάκι, ξινόγαλα, λίγο lime, λίγο λαδάκι, λίγο σκορδάκι. Τελειότητα!
Ελαφρύ, πολύ γευστικό, χωρίς να καπελώνει τη γεύση από τα υλικά, μόνο να τα δένει και να τα αναδεικνύει!
Θα δεχτώ ότι πολλοί θα διαφωνήσουν με την επιλογή του blue cheese, και μες στο σπίτι μου άλλωστε υπήρξαν οι σχετικές αντιδράσεις (όχι, θα αντισταθώ και δεν θα πω για άλλη μια φορά για τον Κώστα που δεν τρώει αυτό κι εκείνο και το άλλο… Δεν είπα τίποτα. Τίποτα!). Εντάξει, μην το βάλετε. Βάλτε όμως κάποιο άλλο τυράκι, της πάει πολύ.
Και γενικότερα, όπως είπα στην αρχή, μια ιδέα θέλω να σας δώσω σήμερα. Πειραματιστείτε, βρείτε τα δικά σας αγαπημένα υλικά, ανοίξτε ψυγεία και ντουλάπια, και δοκιμάστε. Μόλις σκέφτηκα δε, ότι είναι και το ιδανικό σνακ για τη δουλειά, μόνο που στην περίπτωση αυτή, βάλτε το κρουτόν στο τέλος γιατί μέχρι την ώρα που θα τη φάτε θα έχουν μουσκέψει πολύ και μόνο κρουτόν δε θα είναι. Και επίσης, κάντε τη χάρη στους γύρω σας και μη βάλετε το κρεμμύδι!

 

Η συνταγή (για μια μεγάλη σαλατιέρα)
μισό iceberg
1 αβοκάντο
2 καρότα
1 μεγάλη ντομάτα
3 κ.σ. καλαμπόκι από βαζάκι
3 κ.σ. ελιές καλαμών
1 μεγάλο κρεμμύδι
100
γραμ. blue
cheese
κρουτόν, όσα μας αρέσουν
για το dressing
100
γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml ξινόγαλα ή αριάνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό από μισό lime
½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι
Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά στο moulti και χτυπώντας μέχρι να γίνουν μια αραιή κρέμα.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα, τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και περιχύνουμε με το dressing. Μπορούμε να τη γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασσο, όπως έβαλα εγώ εδώ.
Μπορεί να διατηρηθεί και στο ψυγείο, στην περίπτωση αυτή όμως καλό είναι να μη βάλουμε τα κρουτόν, παρά μόνο τη στιγμή που θα τη σερβίρουμε.

 

 

 

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply kikitchen and the chef 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:50

    Χρυσα ποσο συμφωνω μαζι σου!!!Ακριβως οπως το περιεγραψες! προτιμω τις σαλατες ψιλοκομμενες…με μια πιρουνια να γευεσαι τα παντα!!!Επισης ποσο σε καταλαβαινω για τις "σχετικες αντιδρασεις"…απο καποιους μεσα στο σπιτι!!!Τουρκος γινομαι χρυσα μου οταν ακουω δεν μ αρεσει αυτο ή το αλλο…καλό αλλα…τι ηθελες και εβαλες εκείνο…Η σιωπη ειναι χρυσός Χρυσα!!!!!
    φιλια πολλα!!!!
    ***μπλε τυρι εξαιρετικο!!!!!

  • Reply Dimitra Decorasylum 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:51

    Λοιπόν, πέραν της σαλάτας που φαίνεται γευστικότατη – και το μυαλό μου αδυνατεί να δεχτεί πως κάποιος θα έχει αντίρρηση στο μπλε τυρί!- εγώ θα σταθώ στο υπέροχο δοχείο που έβαλες το dressing!!!
    Κάποια στιγμή πρέπει όλες εσείς που δημιουργείτε στην κουζίνα να κάνετε μία ανάρτηση με τα υπέροχα σκευη σας! 🙂
    Πολλές καλημέρες

  • Reply ΕΛΕΝΑ 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 10:48

    Σιγά μην αφαιρέσω το blue cheese, το οποίο θα κάνει ακόμα πιο γευστική την ήδη γευστική σαλάτα σου, με τα υπέροχα χρώματα και τους νόστιμους συνδυασμούς που επέλεξες!
    Όποιος δεν το τρώει, να μου δώσει και το δικό του 😉
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

  • Reply Ελπίδα 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:57

    τρελαινομαι για ψιλοκομμενες σαλατες!! ετσι οπως τα λες .. με μια μπουκια ολες οι γευσεις!! Υπεροχη σαλατα!! Ολο νοστιμια!!

  • Reply lenia 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:59

    Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι! Λατρεύω τέτοιου ειδους πιάτα!
    Φιλάκια!

  • Reply Notoula 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:11

    Πολύ μου άρεσε η σημερινή σου ιδέα. Το blue cheese έχει φανατικούς εχθρούς ή οπαδούς. Εγώ ανήκω στους οπαδούς, άρα θα είναι στην σαλάτα μου. Το dressing είναι ξυνούλι ή όχι;

  • Reply peps 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:01

    Τι ωραία και πολύχρωμη σαλάτα!!!
    Μ' αρέσει πολύ το ελαφρύ ντρέσινγκ!! Θα το δοκιμάσω!!!

  • Reply Ξανθή 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:37

    Ένα πλήρες γεύμα!!

  • Reply Οneirotexnhma Αfroditi 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 14:52

    Φαίνεται υπέροχη!! Θα τη δοκιμάσω απόψε κιόλας!! Με άλλο τυράκι βέβαια αλλά εξαιρετική η ιδέα σου!

  • Reply Ariadni St. 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 17:16

    Πολύ ωραία Χρυσα μου! Μπραβο σου για τα υλικά

  • Reply Ερμιόνη 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 20:36

    Η λογική της ψιλοκομμένης σαλάτας μου αρέσει πολύ ακριβώς για το λόγο που περιέγραψες Χρύσα μου!
    Μέσα σε μια μπουκιά περικλείεται όλη η γεύση!
    Η σαλάτα σου εκτός από πολύ γευστική είναι και απίστευτα χορταστική!
    Μου αρέσει που έβαλες και μπλε τυράκι, είναι υλικό που τιμούμε δεόντως!
    Φιλιά

  • Reply Χρυσαυγή 25 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:22

    Απιθανη σαλατα! Το δε ντρεσσινγκ θα το δοκιμασω σιγουρα. Πρεπει να γεμιζει το στομα σου δροσια. Χαρηκα που ειδα και το αγαπημενο μου αβοκαντο.
    Την περιποιηθηκες πολυ.

  • Reply mookies 26 Σεπτεμβρίου 2014 at 16:39

    Υπέροχη και ψιλοκομμένη η σαλάτα σου! Πολύ μου άρεσε το dressing που έβαλες.
    Ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα.
    Φιλιά

  • Reply - spoonstories- 27 Σεπτεμβρίου 2014 at 11:48

    Από τη στιγμή που έχει αβοκάντο και μπλε τυρί, αυτόματα έγινε η σαλάτα των ονείρων μου!!!

  • Reply evi@thehealthycook 27 Σεπτεμβρίου 2014 at 12:26

    γρήγορη, πολύχρωμη και νόστιμη η σαλάτα σου!!
    το dressing θα το κρατήσω όπως ακριβώς το έκανες!! το blue chesse του πάει πολύ!!
    καλό σ/κ Χρύσα μου!!!

  • Reply Beauty Follower 28 Σεπτεμβρίου 2014 at 16:03

    Πολύ ωραίο γευστικό mix&match!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

  • Reply Μarion, 28 Σεπτεμβρίου 2014 at 21:03

    Mόνο και μόνο για το ντρεσινγκ θα την έτρωγα χωρίς να δω τι έχει μέσα.
    Πολύ ωραίες γεύσεις Χρύσα μου, ξινόγαλα – γιαούρτι – λαιμ…τέλειο

    Η τέλεια σαλάτα θα πω και με μπλε τυράκι (που δεν το πολυτρώω να σου πω την αλήθεια) αλλά θα το δοκίμαζα στην σαλάτα σου. Μπράβο για την ιδέα λοιπόν.

    Φιλιά πολλά : )

  • Leave a Reply