Κρέας, Κυρίως Πιάτα, Συνταγές

Μοσχαράκι Στρογγανόφ

20 Νοεμβρίου 2014

 

Για να βρω τη σημερινή συνταγή έπρεπε να ανατρέξω στο τετράδιο. Αν δε το θυμάστε (και γιατί να το θυμάστε άλλωστε), το τετράδιο είναι το ντοσιέ με τις συνταγές που μου έγραψε η μαμά μου και μου το έδωσε όταν έφυγα από το σπίτι… Είναι για μένα η αρχή των πάντων στη μαγειρική, είναι ένας από τους λόγους που ξεκίνησα αυτό το blog. Το τετράδιο περιέχει πολλών ειδών συνταγές. Εύκολες, δύσκολες, καθημερινές, “επίσημες”, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, γλυκά, όλες αυτές τις γεύσεις που με μεγάλωσαν. Άλλες παραδοσιακές, όπως τις μαγείρευε η γιαγιά μου και άλλες χρυσοχέρες της οικογένειας (όλες…), και άλλες διαφορετικές, για την εποχή τους προχωρημένες, κλασικές, αλλά πειραγμένες από τη μαμά μου. Ο αρχικός σκοπός μου ήταν (και παραμένει) να καταφέρω κάποια στιγμή να σας τις παρουσιάσω όλες. Είμαι σε καλό δρόμο πιστεύω…
Το μοσχαράκι στρογγανόφ είναι από τα πρώτα φαγητά που αποζητώ όταν ο καιρός κρυώνει. Μου αρέσει η πλούσια, κρεμώδης και ελαφρώς πικάντικη σάλτσα του, και αν και μπορεί να θεωρείται κάπως πιο… gourmet φαγητό, για μένα μπαίνει κατευθείαν κάτω από την ταμπέλα της κατηγορίας comfort, με μεγάλα, έντονα γράμματα, που πιθανώς αναβοσβήνουν κιόλας… Έχω παρατηρήσει ότι πολλές φορές το βλέπω να συνοδεύεται με ζυμαρικά, παρόλα αυτά, εγώ το προτιμώ πάντα με πουρέ πατάτας. Ίσως γιατί πάντα έτσι το έφτιαχνε η μαμά μου… (μόλις αντιλήφθηκα ότι η έκφραση “ίσως γιατί πάντα έτσι το έφτιαχνε η μαμά μου”, όταν αναφέρεται σε συτναγή για στρογγανόφ και όχι για σουτζουκάκια, και όταν αφορά την ελληνίδα μάνα και όχι κάποια απόγονο της Αικατερίνης της Μεγάλης, μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά τι να κάνω, αφού έτσι είναι…)
Στο τετράδιο, η Ερατούλα, μου έχει γράψει και έναν μεγάλο πρόλογο, με συμβουλές, οι οποίες κάποια στιγμή, όταν θα έχω πολλά κέφια, πρέπει να γίνουν μία ανάρτηση από μόνες τους… Μου γράφει όμως και κάτι πολύ σοβαρό και βαθυστόχαστο: “Να θυμάσαι πάντα, ότι όσο εσύ διασκεδάζεις στην κουζίνα, τόσο οι άλλοι θα παχαίνουν”!!! Μωρέ μαμά, εγώ διασκεδάζω πολύ, το ξέρεις, αλλά δεν παχαίνουν μόνο οι άλλοι….

 

Η συνταγή

1 κιλό μοσχαράκι σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
3 κ.σ. βούτυρο
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
250 γραμ. μανιτάρια σαμπινιόν
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ουίσκι
3 κ.σ. κέτσαπ
250 γραμ. κρέμα γάλακτος

Για το μαγείρεμα του κρέατος χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητος*. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στη χύτρα και μόλις κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κρέας. Το σωτάρουμε από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και λίγο νερό (περίπου μία κούπα) και μόλις πάρει μία βράση, κλείνουμε τη χύτρα. Βράζουμε το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας και μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος, την ανοίγουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο με ανοιχτή τη χύτρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα, για κανένα 10λεπτο.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι ή ζυμαρικά.
*Εγώ χρησιμοποιώ τη χύτρα για το μαγείρεμα του κρέατος γενικότερα. Εαν δεν έχετε χύτρα, ή προτιμάτε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, προσαρμόστε το χρόνο και τα υγρά, σύμφωνα με τον τρόπο που μαγειρεύετε το μοσχάρι ούτως ή άλλως.
Μια ιδέα του πόσο διασκεδάζουμε στην κουζίνα με τα “gourmet” πιάτα μας…

 

You Might Also Like

30 Comments

  • Reply peps 20 Νοεμβρίου 2014 at 11:53

    Μουστάρδα, ουίσκυ, κέτσαπ, κρέμα γάλακτος??????
    Εντάξει…πρέπει να είναι πεντανόστιμη αυτή η σάλτσα!!!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:00

      Ε, τι λέμε;;; Και φυσικά πανεύκολη….

  • Reply Notoula 20 Νοεμβρίου 2014 at 12:01

    Αχ μωρέ τι γλυκά αυτά τα χεράκια!!!!
    Καλά η μαμά δεν παίζεται με το σχόλιο!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:01

      Τα χεράκια πάντα κλέβουν την παράσταση!
      Και η μαμά επίσης!

  • Reply Dimitra 20 Νοεμβρίου 2014 at 12:50

    Ενταξει, θα με κάνεις Julia Child άμα φτιάξω και στρογγανόφ!!!
    Στην ταινία με τη Μέριλ Στριπ στρογγανόφ μαγείρευε η πρωταγωνίστρια αν ενθυμούμαι ορθώς ή κάποια άλλη συνταγή;;
    Επιπροσθέτως πληρώνω όσο όσο αυτό το μαγικό τετράδιο της μανούλας σου με τις ανεκτίμητης αξίας συνταγές και τις βαθυστόχαστες σκέψεις.
    Και εγω το κρέας συνήθως στη χύτρα το μαγειρεύω.
    Φιλάρες πολλές!!!!

    • Reply Dimitra 20 Νοεμβρίου 2014 at 12:56

      Όχι, το βρήκα. Μοσχαράκι Μπουργκινιόν είναι η συνταγή της Julia Child. Την έχεις δει την ταινία;;; Εγώ που δεν είμαι food blogger τη λάτρεψα πάντως:)

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 12:59

      Χαχαχαχαχα! Μα'αρέσει που, μόνη σου ρωτάς, μόνη σου απαντάς! Μπουργκινιόν ήταν, σε παραπέμπω στις αρχικές αναρτήσεις τούτου εδώ του blog, διότι η μανούλα μου μου έμαθε να φτιάχνω φυσικά και μπουργκινιόν!
      Εννοείται ότι η ταινία είναι, όχι μόνο λατρεμένη, αλλά και κρυφή πηγή έμπνευσης…
      Το τετράδιο δεν πουλιέται, που να χτυπιέσαι κάτω!

  • Reply - spoonstories- 20 Νοεμβρίου 2014 at 12:59

    Πολύ ωραία συνταγή Χρύσα μου, αλλά εγώ δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τα παχουλά παιδικά χεράκια^^

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:04

      Χαχαχαχαχα! Τι να κάνω, ο βοηθός επέμενε να μπει στο πλάνο!

  • Reply thegreenmixer.com 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:04

    Μπράβο στη μαμά, μήπως να κάνεις ειδική στήλη με συμβουλές και αποφθέγματα της μαμάς συνοδεύομενα απο συνταγές? Για το φαγητό δεν έχω λόγια.

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 20:29

      Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα το κάνω… Έχω τόσα πολλά να σας πω πάνω σ' αυτό!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 20 Νοεμβρίου 2014 at 13:32

    Λοιπόν, θα σου πω κάτι να γελάσεις.
    Οταν εγώ έφυγα από το σπίτι (προ αμνημονεύτων χρόνων :P) η μανούλα θεώρησε καλό να μου δώσει γραπτές και προφορικές συμβουλές περί μαγειρικής, λέγοντάς μου το κλασσικό "ο έρωτας περνάει από το στομάχι"
    Εγώ όμως τις αγνόησα, λέγοντάς της το αμίμητο "δεν χρειάζεται, γιατί δεν πρόκειται να μαγειρεύω, η μαγειρική δεν με ενδιαφέρει καθόλου εξάλλου".
    Φοβερό????
    Που να ξερα τι πάθος θα μου γινότανε πολύ σύντομα! χα χα χαα

    Οσο για το μοσχαράκι σου, και μόνο που διαβάζω τα υλικά καταλαβαίνω τι πανδαισία γεύσης θα είναι!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 20:33

      Εμένα πάλι, να φανταστείς, η πρώτη συμβουλή ήταν "ο έρωτας ΔΕΝ περνάει απ' το στομάχι, κάτι με το οποίο συμφωνώ απολύτως!
      Είδες όμως ποσο εξω έπεσες τότε;;;

  • Reply Silena 20 Νοεμβρίου 2014 at 17:31

    Λατρεμένο φαγάκι αλλά και το τετράδιο με τις συνταγές της μαμάς είναι θησαυρός ανεκτίμητος!!!!!! Φιλιά πολλά!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 20:33

      Ανεκτίμητος δε θα πει τίποτα!

  • Reply AgapameAnDolmas 20 Νοεμβρίου 2014 at 18:10

    ειναι τελειο!! πωπωωωω!! πρεπει να το δοκιμασω!! αχ αυτα τα ζουμπουρλουδικα χερακια!!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 20:34

      Εννοείται πως πρέπει να το δοκιμάσεις! Ένα κι ένα για τα κρύα της Κοζάνης!

  • Reply Χρυσαυγή 20 Νοεμβρίου 2014 at 19:00

    Εντάξει.. respect στη μάνα!!!
    Σκέψου πολύ σοβαρά να την κάνεις συνεργάτη σου εδώ πέρα.
    Κάτι σαν guest star που θα έρχεται που και που ώστε να μας φτιάχνει κι άλλες τέτοιες συνταγές με τις αντίστοιχες συμβουλές από δίπλα βεβαίως!!!!!!!!!!!

    Μιλάμε για φαγητάρα Χρύσα!!!!!!! Το τέλειο μοσχάρι!!!
    Μπράβο της, γιατί ήσουν πολύ τυχερή απ΄ότι καταλαβαίνω που στα παιδικα σου χρόνια τότε έτρωγες κάτι περισσότερο από μοσχάρι κοκκινιστό!!!!!!!!!!

    Φιλούρες!

    • Reply Χρύσα 20 Νοεμβρίου 2014 at 20:41

      Μα δεν έχω να σκεφτω κάτι, εγώ την παρακαλάω! Πάντως κάτι σας ετοιμάζουμε παρέα για τις γιορτές, μπορεί έτσι να την πείσω να ασχοληθεί περισσότερο…
      Φαγητάρα, ναι, είναι. Και τυχερή, ω, ναι, ήμουν, με το παραπάνω!

  • Reply Ερμιόνη 20 Νοεμβρίου 2014 at 21:38

    Αγαπημένο πιάτο μας έφτιαξες Χρύσα!
    Με ωραία υλικά και μια πολύ ζεστή αύρα!
    Αχ αυτά τα όμορφα χεράκια! Να τους δώσεις 2 φιλάκια από μένα!
    Φιλιά πολλά κοριτσάκι!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2014 at 13:45

      Αγαπημένο και για μένα Ερμιόνη!
      Οκ και τα φιλάκια!
      Καλό σαββατοκύριακο!

  • Reply evi@thehealthycook 21 Νοεμβρίου 2014 at 00:04

    πωπω!! αγαπημένο πιάτο!!
    και με συμβουλές από την μανούλα γίνεται ακόμα πιο πολύτιμο!!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2014 at 13:46

      Εννοείται Εύη!

  • Reply kikitchen and the chef 21 Νοεμβρίου 2014 at 09:05

    "Να θυμάσαι πάντα, ότι όσο εσύ διασκεδάζεις στην κουζίνα, τόσο οι άλλοι θα παχαίνουν" αααααα τι γλυκουλαααα!!!!!
    Το στρογκανοφ το το εφτιαξα πριν καποιους μηνες οταν "ηρθε" στηνκουζινα μου ο Jamie Oliver,δεν ειχα ξαναφαει και πραγματικα ξετραλαθηκα!!!!Στην εκδοχη του Jamie δεν εχει κρεμα γαλακτος αλλα γιαουρτι και ελαχιστο γαλα και αντι ουισκι βαζει μπραντι,και επισις δεν βαζει δαφνοφυλλο.Χαρηκα που εμαθα και αυτην την εκδοχη απο την υπεροχη μανουλα σου και απο εσενα !!!!!
    καλο σουκου Χρυσα!!!!!!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2014 at 13:48

      Γενικότερα υπάρχουν πολλές εκδοχές, όπως και στα περισσότερα κλασικά πιάτα νομίζω…
      Αυτή πάντως είναι η αγαπημένη μας!

  • Reply sundayspoon 21 Νοεμβρίου 2014 at 10:28

    Να δώσεις μεγάλο φιλί στην Ερατούλα! Και να της πεις ότι είναι από αυτές τις υπέροχες μανούλες με κεφαλαίο Μ! Όχι μόνο γιατί σου κληροδότησε υπέροχες συνταγές αλλά και γιατί τις εμπλούτισε με όμορφες συμβουλές! (Τώρα εγώ φταίω που με συγκίνησε η ανάρτηση;)
    Πολλά φιλάκια!

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2014 at 13:50

      Ααα, της δίνω, της δίνω!
      (δε φταις εσύ, μπορεί να είναι η ίωση… :Ρ)
      Φιλάκια!

  • Reply Dimitra Decorasylum 22 Νοεμβρίου 2014 at 07:59

    Δεν στέκομαι στην συνταγή καθώς μανιτάρια απαγορεύεται να φάω! Στέκομαι όμως στο τετράδιο που λες, το οποίο πρέπει να είναι πραγματικός θησαυρός και απόλαυση!!!! Και σε φαντάζομαι να το εμπλουτίζεις κι εσύ, πριν το περάσεις στην επόμενη γενιά 🙂

    • Reply Χρύσα 22 Νοεμβρίου 2014 at 13:52

      Ωχ, κρίμα για τα μανιτάρια…
      Είναι όντως θησαυρός για μένα και προσπαθώ να το εμπλουτιζω!
      Φιλιά Δήμητρα!

  • Reply Beauty Follower 24 Νοεμβρίου 2014 at 17:55

    Αυτό ειναι το Στρογγανοφ?
    Μικρη που το ακουγα (αλλα δεν ειχε τυχει να το φάω)
    νομιζα οτι ειναι κάτι πολύ επικύνδυνο
    κατι σαν την Μολοτωφ (φανταζομουν οτι αυτοι οι δυο ηταν απο το ίδιο χωρίο)!

  • Leave a Reply