Αυτή τη Δευτέρα, που είναι λίγο πιο δύσκολη από της άλλες, ας καλοπιάσουμε λίγο τα παιδιά. Ας τα γλυκάνουμε λίγο. Ένα κομματάκι brownie πάντα κάνει τη δουλειά του… Ας είναι όμως αυτή τη φορά και λίγο πιο υγιεινό. Γιατί μπορεί.
Και δεν είναι μόνο τα παιδιά, θα μου πείτε, που θέλουν λίγο κανάκεμα παραπάνω… Όχι φυσικά, και οι μεγάλοι το ίδιο. Τώρα που και οι τελευταίοι των τελευταίων επέστρεψαν οριστικά από τις διακοπές, τώρα που, ακόμα και οι σαββατοκυριακάτικες θαλασσινές εξορμήσεις σιγά σιγά κόβονται, τώρα που οι δουλειές μαζεύονται πάλι, και όλη εκείνη η χαλαρότητα του καλοκαιριού εξαφανίστηκε, τώρα χρειάζεται να καλοπιάσουμε λίγο και τους μεγάλους.
Πραγματικά, δεν ξέρω για εσάς, πάντως για μένα το καλοκαίρι που πέρασε μοιάζει ήδη τόσο μακρινό, λες και πέρασε ήδη κανένα τρίμηνο… Ας είναι. Ο Σεπτέμβρης είναι πάντα ένας γλυκόπικρος μήνας. Προτιμώ να κρατήσω το γλυκό του πράγματος, και όχι το πικρό, γιατί έχω αποφασίσει ότι η φετινή θα είναι μια καλή χρονιά. Δεν ξέρω αν θα έχει πάλι τόση δουλειά, τόσες ιώσεις, τόση κούραση και αϋπνία όσο η περσινή, πάντως θα είναι μια καλή χρονιά, θέλει-δε θέλει.
Με αυτή τη διάθεση έχει ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης, και είναι, εκτός από αισιόδοξος, και ένας πολύ busy μήνας.
Βέβαια, όλα τα σχέδια και οι προγραμματισμοί περιστρέφονται γύρω από ένα και βασικό γεγονός, τα γενέθλια και κατά συνέπεια, το πάρτυ του μικρού σίφουνα. Ετών τεσσάρων φέτος, αγόρι ολόκληρο, με άποψη και πείσμα, έχει εδώ και καιρό αποφασίσει τι θέμα θα πρέπει να έχει, και είναι ανένδοτος σε αυτό. Ε, όχι, δεν θα σας το πω ακόμα. Ας κρατήσουμε κάτι και για την άλλη εβδομάδα… Προς το παρόν οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, το οργανωτικό team κάνει συσκέψεις, κάνει λίστες, ψήνει, δοκιμάζει, εκτυπώνει, κόβει, ζωγραφίζει, και γενικώς, το διασκεδάζει μέχρι τελικής πτώσεως…
Χρειάζεται λοιπόν και το γλυκάκι του. Το σοκολατένιο, υγιεινό γλυκάκι του. Το σοκολατένιο, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά, χωρίς αλεύρι γλυκάκι του. Και είναι και brownie. Και, ναι, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα το έλεγα αυτό, αλλά είναι πεντανόστιμο.
Είναι ζουμερό, είναι φουλ σοκολατένιο και όμως ελαφρύ. Δεν έχει βούτυρο, δεν έχει αβγά, και δεν έχει αλεύρι. Έχει μαύρη ζάχαρη, έχει λάδι καρύδας, το οποίο πλέον μπορούμε να το βρίσκουμε σχεδόν παντού, έχει γιαούρτι και βρώμη, την οποία αλέθουμε τόσο ψιλή, που γίνεται σαν αλεύρι και δίνει σώμα στο brownie. Όπως κάθε brownie που σέβεται τον εαυτό του, θέλει ελάχιστα λεπτά προετοιμασίας, δεν θέλει μίξερ, και, μετά από μισή ώρα στο φούρνο, είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Τώρα βέβαια, αν εσείς (γιατί εγώ, όχι, απαπα) θέλετε να χαλάσετε λίγο το υγιεινό του πράγματος και να βάλετε και λίγο γλάσο (εσείς πάντα λέμε, έτσι, όχι εγώ, να εξηγούμαστε), έτσι, γιατί αν υπάρχει ένα πράγμα με το οποίο η σοκολάτα ταιριάζει απόλυτα, αυτό είναι… λίγη ακόμα σοκολάτα, ε, τι να σας πω, βάλτε. Βάλτε το και όλο μαζί στο ψυγείο, δοκιμάστε το αφού κρυώσει, και θα με θυμηθείτε.
Ένα γλυκό και εύκολο κολατσιό για τα παιδάκια που ξεκινούν άλλη μια απαιτητική χρονιά σήμερα, κάτι για να τους δώσει λίγη ενέργεια και (λίγο λιγότερο ένοχη) απόλαυση μέσα στη δύσκολη καθημερινότητά τους. Αλλά και για τα μεγάλα παιδιά, που, όταν γυρνούν από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, καμιά φορά το μόνο που θέλουν είναι ένα brownie και ένα ποτήρι γάλα για να συνέλθουν…
Καλή και γλυκιά εβδομάδα, καλή και γλυκιά χρονιά σε όλους τους μαθητές…
Χρόνος προετοιμασίας:
Χρόνος μαγείρεματος:
Συνολικός χρόνος:
Μερίδες: 16
- 200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή σε κομματάκια
- 75 ml λάδι καρύδας
- 230 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.γ. σόδα
- μία πρέζα αλάτι
- 90 γραμ. μαύρη ζάχαρη
- 100 γραμ. βρώμη αλεσμένη
- Βάζουμε τις σταγόνες ή τα κομματάκια της κουβερτούρας μαζί με το λάδι καρύδας σε ένα μπωλ και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη, την οποία έχουμε αλέσει στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να γίνει σκόνη (να μοιάζει με αλεύρι).
- Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20x20 εκ. και λαδώνουμε με ένα πινέλο ελαφρά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για περίπου 30 λεπτά.
- Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω γλάσο.
- Κόβουμε σε 16 κομμάτια.
100 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
2 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.
11 Comments
καλη σχολικη χρονια!!! τι υγιεινά καλε! χειμωνας ερχεται φατε!! 😛 δε θα ελεγα οχι σ εενα κομματακι! λαχταριστο με το γλασο του κ οντως υγεινο με τα υλικα να μην εχουμε ενοχες
Και τις δικές μου ευχές για καλή Σχολική Χρονιά. Και φυσικά να πω με υγεία, το νέο look στο blog, Xρύσα μου, καθώς εγώ το βλέπω σήμερα για πρώτη φορά.
Όμορφο και με πολύ καλές προδιαγραφές (χάρη στη νέα ανάρτηση) για πολλές γλυκές στιγμές.
Τα φιλιά μου.
Καλή σχολική χρονιά κορίτσι!
Εύχομαι να είναι δημιουργική και ήρεμη για όλους μας!
Καθώς η Ιφιγένεια πηγαίνει φέτος νηπιαγωγείο, ένα από τα άγχη μου είναι και τα ταπεράκια που θα πρέπει να της ετοιμάζω 🙂
Πολύ μου αρέσει αυτό το πιο υγιεινό brownie που ετοίμασες και βασικά με ενθουσίασε το γεγονός ότι έχεις ενσωματώσει τη βρώμη τόσο απλά και έξυπνα!
Εγώ σίγουρα θα το λατρέψω! Ελπίζω και το στριμαδάκι μου!
Σε φιλώ
Καλή σχολική χρονιά σε παιδάκια και…μαμάδες! Πολύ εμπνευσμένο γλυκάκι μου φαίνεται αυτό και θα τύχει άμεσης παρασκευής στην κουζίνα μας για να μπει και στο δικό μας σχολικό ταπεράκι!
Μπουκιά και συγχώριο το μπράουνι Χρύσα!! Καλά, δεν το συζυτώ για τις φωτογραφίες πόσο υπέροχες είναι και μάλιστα σκοτεινές που τις λατρεύω τόσο!! Αλλά και αυτό το γλάσο βρε παιδί μου… ποσο γυαλιστερό!!!!!!!! Απορρώ πως κρατήθηκες και δεν το καταβρόχθησες με το κουταλάκι!!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό !! Και τα υλικά πραγματικά που κίνησαν την περιέργεια!! Θα δοκιμαστεί πάραυτα! Πολλά φιλιά και ελπίζω να είναι μία σούπερ χρονιά!
αααα!!! τι ωραίο πράγμα είναι αυτό!!
συνδύασες υπέροχα όλα τα υλικά και το αποτέλεσμα σίγουρα θα είναι άψογο!
ε, να βάλουμε λίγο γλάσο πάνω…… κρίμα είναι να πάει χαμένο! 😉
φιλιά!
Με κόλασες είχες δεν είχες!!! Τρέχουν τα σάλια μου και των μικρών μου που είναι δίπλα! βρε τι πάθαμε!!! Ήθελα να σου πω πως η αλλαγή στο blog είναι φοβερή!!! Εξαιρετικό αποτέλεσμα που πιστεύω θα αναδείξει την εξαιρετική δουλειά σου! Χίλια μπράβο!!! Φιλάκια
Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!! Εξαιρετικό μπράουνι και πολύ λαχταριστό!!
Καλή εβδομάδα!!
Ωω καλέ έχω χάσει πολλά! Πρώτον πολύ ωραία η αλλαγή! Τα χρώματα, η γραμματοσειρά αλλά και το logo είναι όλα φοβερά!
Όσο φοβερά και λαχταριστά φαίνονται και τα brownies. Και ναι θα συμφωνήσω, φαίνονται υγιεινότατα! Βρώμη, γιαουρτάκι .. ότι πρέπει για ένα γλυκό πρωινό! 😀
Πολύ με έβαλες σε πειρασμό με αυτά τα brownies! Δείχνουν τέλεια!