Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ με τρούφα και γλάσο σοκολάτας

26 Ιανουαρίου 2015

 

Κλασικό, μαμαδίστικο, αγαπημένο κέικ. Γλυκό, σοκολατένιο, αφράτο, και μπορώ να συνεχίσω να αραδιάζω επίθετα που να το χαρακτηρίζουν, αλλά πάντα, μα πάντα θα είναι απλά το “κέικ με το σκουλικάκι”…
Το έφτιαχνε πάντα η θεία μου όταν ήμασταν παιδιά και το τσακίζαμε πάντα και τα τέσσερα ξαδέρφια. Το έκανε πάντα τόσο πετυχημένο που θυμάμαι ξεκάθαρα ότι κάθε φορά που ήταν να πάμε στο σπίτι τους, μέσα μου ήλπιζα να το είχε κάνει… Και πολύ σπάνια με απογοήτευε!

 

Επιστροφή στο τετράδιο λοιπόν, όπως και κάθε φορά που χρειάζομαι ένα είδος “ανασυγκρότησης”, μαγειρικής, αλλά και προσωπικής. Αλλά φυσικά, εκεί πάνω στην φάση της επιστροφής στις οικογενειακές μαγειρικές ρίζες (η θεία μου είναι αντίστοιχη χρυσοχέρα της μανούλας μου), κάτι πρέπει να αλλάξω, κάτι πρέπει να προσθέσω, κάπου να βάλω κι εγώ την πινελιά μου.
Η θεία το κάνει με λικέρ, ή και με κόκκινο γλυκό κρασί. Είναι τέλειο. Αλλά να σας πω την αλήθεια, στο σπίτι μου εδώ και κανένα χρόνο, κέικ με αλκοόλ δεν παίζει. Έχω και στο ντουλάπι ένα σιρόπι από ιβίσκο, που έφερα από το Λονδίνο, και το οποίο ήθελα οπωσδήποτε να το δοκιμάσω μέσα σε κάποιο γλυκό, οπότε στη δική μου περίπτωση, το λικέρ έγινε σιρόπι, με άκρως επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι δεν είναι και πολύ πιθανό να έχετε σιρόπι ιβίσκου στο σπίτι σας (ήμαρτον…), γι’αυτό και στη συνταγή θα δείτε την εναλλακτική που σας προτείνω.

 

Το γλάσο το κάνει λίγο πιο… λαχταριστό να το πω… αμαρτωλό να το πω… σέξυ να το πω… θα το πω, γιατί να μην το πω. Αφού το κάνει.
Τα λατρεύω τα κέικ. Να τα φτιάχνω, να τα σερβίρω, να τα τρώω, τα λατρεύω… Και ειδικά όταν έχουν “σκουλικάκι”….
(Αγαπημένο ημερολόγιο, αυτή η σχιζοφρένεια, να παρακολουθείς εκλογικά αποτελέσματα και να γράφεις για κέικ, με ξεπερνάει… Πάω για ύπνο, κουράστηκα…) 

 

 

Η συνταγή

5 αβγά
250 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
250 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γραμ. ζάχαρη
70 ml λικέρ ή σιρόπι φράουλα, κεράσι, ή άλλο κόκκινο φρούτο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια;
150 γραμ. τρούφα σοκολάτας

για το γλάσο σοκολάτας

200 γραμ. κουβερτούρα
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. γάλα
5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μέλι

 

Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Χωρίζουμε τα αβγά σε ασπράδια και κρόκους και προσθέτουμε με τη σειρά, τους κρόκους, το λικέρ/σιρόπι, τη βανίλια και το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου, συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπωλ να γίνουν μαρέγκα και τα ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε τέλος και την τρούφα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε σε αντικολλητική φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Για το γλάσο, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο, και μόλις λιώσουν, προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το μέλι. Αφού κρυώσει το κέικ, απλώνουμε το γλάσο.

You Might Also Like

24 Comments

  • Reply Tante Kiki 26 Ιανουαρίου 2015 at 08:04

    Καλημέρα Χρύσα μου!!! Μα γιατί μιλάς για σχιζοφρένεια …τί πιο φυσιολογικό από το να βλέπεις αποτελέσματα εκλογών και να γράφεις για κέικ;;;; χαχαχαχα
    Υπέροχο, πράγματι μαμαδίστικο και ό,τι καλύτερο θα ήταν ένα κομμάτι εδώ δίπλα στον δεύτερο καφέ της ημέρας!!! Γέμισε το στόμα μου σοκολάτα …μόνον που το είδα!!!!
    Καλή εβδομάδα!!

  • Reply Amelie 26 Ιανουαρίου 2015 at 08:33

    Καλέ άστα τα αποτελέσματα και φάε ένα-δυο (άντε τρία!!!) κομματάκια από το υπέροχο αυτό κέικ! Είναι παντός καιρού, νικητές και χαμένοι, όλοι θα το απολαύσουν αυτό το "σκουλικιασμένο" σοκολατένιο γλυκό που δυστυχώς δεν σε αφήνει να μείνεις στο ένα κομμάτι! Αυτό το σιροπάκι του ιβίσκου υποθέτω θα έχει και ωραίο άρωμα ε???

  • Reply thegreenmixer.com 26 Ιανουαρίου 2015 at 08:56

    Καλημέρα!!! Ο καθένας στον τομέα του, αφού blog μαγειρικής έχεις, για κέικ θα γράφεις, δεν βρίσκω κάτι περιέργο.
    Τελειο το κέικ, all time classic, έξτρα φουλ σοκολάτα, να τρώμε και να πασαλειβόμαστε γύρω από το στόμα.

  • Reply Dimitra Decorasylum 26 Ιανουαρίου 2015 at 09:48

    Τα κέικ δεν τα πολυπάω αλλά όντως το γλάσο είναι άκρως σέξυ!
    Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα!

  • Reply Ελπίδα 26 Ιανουαρίου 2015 at 10:43

    κλασικο το κεικ.. Εμεις το λέμε "μυρμηγκάτο"…χεχεχεχε.. και μας αρεσει πολυ!! καλημερα Χρυσα μου!! φιλια

  • Reply AgapameAnDolmas 26 Ιανουαρίου 2015 at 13:03

    αυτο που λες κλασσικο μαμαδιστικο κεικ!!! που τσιμπας στα κρυφα λιγο λιγο και ειδικα το γλασο το απογειώνει!!! αυτο που λεει η ελπιδα απο πανω μυρμιγκάτο το λεμε κ μεις και μαλιστα μικρη νομιζα ειχε μυρμηγκια μεσα και δεν ετρωγα 😛 😛 αυτο το λικερ ιβισκος μου εκανε ενα κλικ…

  • Reply ΕΛΕΝΑ 26 Ιανουαρίου 2015 at 13:15

    Θεωρείς ότι εγώ που άκουγα εκλογικά αποτελέσματα και ταυτόχρονα παρακολουθούσα την αγαπημένη μου σειρά στο ιντερνετ είμαι πιο φυσιολογική?? χα χα χαα!
    Πραγματικά μαμαδίστικο κεκάκι Χρύσα μου, από τις αλησμόνητες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων.
    Εγώ το φτιάχνω με baileys που ταιριάζει όμορφα με την σοκολάτα. και το καλύπτω με γλάσο λευκής σοκολάτας.
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

  • Reply Ειρήνη Ε. 26 Ιανουαρίου 2015 at 14:38

    Προσωπικά Χρύσα μου δεν θα έβλεπα τα αποτελέσματα των εκλογών, τρώγοντας κέικ και μάλιστα κέικ με τρούφα!! Θα έφευγα από την τηλεόραση και θα καθόμουν με την ησυχία μου να απολαύσω το κεκάκι μου μαζί με ένα καφεδάκι ίσως!! Τέτοιες λιχουδιές δεν τις μοιράζομαι!!!!
    Καλή εβδομάδα.

  • Reply Χρυσαυγή 26 Ιανουαρίου 2015 at 15:02

    χαχαχχαχαχαχα Πολύ γέλιο με το σκουληκάκι και τα εκλογικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με το κέικ!!!
    Εντάξει, είναι εντελώς ξεσηκωτικό και λαχταριστό! Ξέρεις πόσο πολύ μου αρέσουν τα κέικ.
    Όσο για το γλάσο είναι σαν λουστρίνι πάνω του. Γυαλίζει, ρέει και με έχει αναστατώσει!!
    Αψογο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Καλή εβδομάδα Χρύσα!!

  • Reply Ariadni St. 26 Ιανουαρίου 2015 at 16:28

    Το θελωωωωωωωωω!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλια 🙂

  • Reply evi@thehealthycook 26 Ιανουαρίου 2015 at 16:31

    και λαχταριστό, και αμαρτωλό, και σέξυ, και πολλά ακόμα είναι!!!
    φιλιά!

  • Reply CookTasteLive 26 Ιανουαρίου 2015 at 20:21

    καλέ μην μου ανησυχείς καθόλου, εγώ χτες φωτογράφιζα μπισκότα και την ίδια στιγμή άκουγα ρεπορτάζ για το εκλογικό κέντρο που τους τέλειωσαν λέει τα ψηφοδέλτια.
    Όσο για την ώρα που έγραφα την ίδια την συνταγή.. εε εκεί πια είχαμε φτάσει στα exit poll.
    Μεγάλες στιγμές σου λέω!
    Το κεκάκι άπαιχτο! Να συμπληρώσω την προλαλήσασα και συνονόματη: ..και σκανδαλώδες και προκλητικό και ζουμερό κλπ κλπ

    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα του ιβίσκου. Έχω αποξηραμένο που τον βράζω σαν αφέψημα.. λές να κάνω καμιά αλχημεία και να φτιάξω σιρόπι? Χμμ ιδέες μου βάζεις! 🙂
    Καλή εβδομάδα!

  • Reply mookies 26 Ιανουαρίου 2015 at 21:04

    Κλασικό, μαμαδίστικο και το αγαπημένο κέικ του ανιψιού μου.
    Προτιμώ όμως την δική σου εκδοχή για ενήλικες, πιο αμαρτωλή πιο… σέξι, με το γλάσο και το απαραίτητο αλκοόλ!

  • Reply Ερμιόνη 26 Ιανουαρίου 2015 at 21:52

    Από τα πολύ αγαπημένα μου κέικ!
    Το συγκεκριμένο το έφτιαχναν τόσο η μαμά όσο και η θεία μου σε όλες μας τις γιορτές!
    Θυμάμαι ότι το γάρνιραν με σαντιγί και ήτα απλά υπέροχο!
    Και με το σοκολατένιο γλάσο είναι σκέτη κόλαση!
    Φιλιά πολλά!

  • Reply - spoonstories- 26 Ιανουαρίου 2015 at 22:00

    Χαχαχα σήμερα οι φωτογραφίες σου με σόκαραν! Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσω Χρύσα μου!

  • Reply kikitchen and the chef 27 Ιανουαρίου 2015 at 12:37

    μαλλον ειναι το κεικ "της θειας", εχω και γω μια αγαπημενη θεια που μενουμε απενατι και παντα μας εκανε τετοιο πιτσιλωτο κεικ!!!εγω με τα ξαδερφια μου πηγαιναμε και "βοηθουσαμε" με τελικο στοχο να γλειψουμε το μπολ και τα κουταλια….!!!!!!!
    Ειναι ενα πεντανοστιμο και εμφανισημο κεικ και το σημαντικοτερο κρυβει πολλες "μνημες"!!!!!
    φιλια πολλαααα!!!!!

  • Reply Notoula 27 Ιανουαρίου 2015 at 12:42

    Super!

    • Reply Notoula 1 Σεπτεμβρίου 2015 at 21:11

      Η ώρα είναι αργά, αρκετά αργά…. Το κέικ σου ψήνεται. Ανυπομονώ για το αυριανό πρωινό μου!

    • Reply Notoula 3 Σεπτεμβρίου 2015 at 05:27

      Φανταστικό! Επειδή δεν είχα βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο και πάλι έγινε υπέροχο!

  • Reply Silena 27 Ιανουαρίου 2015 at 20:31

    Από τα πιο αγαπημένα κέικ, το φτιάχνω κι εγώ συχνά γιατί το λατρεύει ο γιος!!!!
    Παρόλα αυτά μόλις είδα να ξετρυπώνει στην οθόνη μια ταραχή την πήρα!!!!!!!
    Έγινε υπέροχο Χρύσα μου!!!!

  • Reply Drunk tomato 27 Ιανουαρίου 2015 at 22:20

    Καταπληκτικό Χρύσα και εξαιρετική η φωτογράφησή του

  • Reply Αθηνά Κ. 28 Ιανουαρίου 2015 at 17:28

    Πωπω, Χρύσα, μου άνοιξες την όρεξη! Δεν τη γνώριζα αυτή τη συνταγή! Οι φωτογραφίες σου υπέροχες!
    ΑΘηνά
    Craftaholic.gr

  • Reply Cooking with me 28 Ιανουαρίου 2015 at 21:21

    Νομίζω οτι μου άνοιξε η όρεξη και είναι και κλειστά τέτοια ώρα τα μάρκετ να πάρω τα υλικά!!
    Αν θές πέρνα λίγο απο το blog μου, γιατί έχω ένα βραβείο για εσένα!!
    http://cookingwithgiorgos.blogspot.gr/2015/01/liebster-award-discover-new-blogs.html

  • Reply Beauty Follower 29 Ιανουαρίου 2015 at 18:36

    Λαχταριστες φωτογραφιες… πόσες θερμίδες το κομμάτι?!

  • Leave a Reply