Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Brownies με ταχίνι, σοκολάτα και πορτοκάλι/Tahini, chocolate and orange brownies

2 Μαρτίου 2015

scroll down for the recipe in English

Ok, είμαι λίγο διχασμένη με αυτή τη συνταγή. Ναι, είναι τελείως νηστίσιμη. Όμως, όχι, νιώθω πολύ άσχημα να την παρουσιάσω για νηστίσιμη, και μάλιστα μέσα στη Σαρακοστή… Καταλαβαίνετε μήπως τι θέλω να πω; Στο μυαλό μου η νηστεία έχει να κάνει με την εγκράτεια, με την πειθαρχεία (γι’ αυτό και μου είναι σχεδόν αδύνατο να την ακολουθήσω για περισσότερο από ελάχιστες μέρες, συνήθως μόνο για τη Μεγάλη Εβδομάδα, και αν…). Και αυτό το γλυκό είναι τόσο, μα τόσο κο-λα-σμέ-νο… Τόσο…

Ναι, ναι, έχει ταχίνι, και δεν έχει αβγά. Ναι, ναι, έχει χυμό πορτοκάλι, και κουβερτούρα, και δεν έχει ίχνος γαλακτοκομικού. Και τι να το κάνω, όταν είναι από τα πιο νόστιμα, ζουμερά, λαχταριστά brownies που έχω φτιάξει και που έχω φάει ποτέ (και πιστέψτε με έχω φτιάξει πολλά. Κι έχω φάει περισσότερα…). Οπότε, αν ανήκετε σε αυτούς που νηστεύουν, ορίστε μια συνταγή με υλικά που μπορείτε να φάτε, αλλά ειλικρινά, θέλω να σας ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει, γιατί νιώθω ότι σας ωθώ στην αμαρτία…

 

Θέλετε να σας πω κάτι για το ταχίνι; Το ταχίνι που λέτε, κάποτε εγώ δεν το έτρωγα καθόλου. Ούτε που να το δω. Έπαιρνε η καημένη η μαμά μου, που της άρεσε πολύ, μου έδινε να δοκιμάσω, μπλιαχ εγώ. Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου, μα είναι τόσο νόστιμο, και τόσο θρεπτικό, βόμβα ενέργειας, τίποτα εγώ. Μπλιαχ και πάλι μπλιαχ.
Έχει όμως λίγο καιρό τώρα, που δεν το βλέπω έτσι. Καλά, ούτε τώρα θα πάρω το βάζο να το φάω σκέτο με το κουταλάκι, αλλά πολύ ευχαρίστως θα το φάω μέσα σε κάποιο γλυκό. Θυμάστε και αυτές τις μπάρες με ταχίνι και βρώμη που έφτιαξα πριν λίγο καιρό (που, παρεμπιπτόντως, είναι από τις πιο δημοφιλείς συνταγές του blog… θέλετε να μου πείτε κάτι; Seriously, πιο πάνω από κέικ και μπισκότα και τούρτες και παγωτά;); Λοιπόν, τόσο εκείνες, όσο κι αυτό το δεν-θέλω-να-σταματήσω-να-τρώω-μέχρι-να-τελειώσει γλυκό, είναι ένας καλός λόγος για να φροντίσω να έχω πάντα ένα βαζάκι στο ντουλάπι μου. Αυτά και κάτι σοκολατάκια που έφτιαχνε η ξαδέρφη μου, τα οποία όλοι λέγαν ότι ήταν καταπληκτικά, αλλά εγώ η περίεργη δεν τα έτρωγα επειδή είχαν μέσα ταχίνι (να θυμηθώ να της ζητήσω τη συνταγή…).

 

Να σας πω βέβαια ότι την έχω πειράξει λίγο τη συνταγή (ναι, ξέρω, δεν το περιμένατε καθόλου…) σε δυο-τρία σημεία.
Κατ’ αρχήν, το ταχίνι που χρησιμοποίησα δεν είναι το απλό, αλλά είναι ταχίνι με κακάο, γιατί σκέφτηκα ότι θα ενισχύσει ωραία τη γεύση της σοκολάτας. Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσω ότι το ταχίνι αυτό ο μικρός το τσάκισε, δεν ξέρω βέβαια αν βοήθησε και το γεγονός ότι η μαμά το ονόμασε “αλλιώτικη μερέντα”… Μανούλες δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε…
Το δεύτερο που άλλαξα ήταν ότι αφαίρεσα το ρούμι που είχε η αρχική συνταγή, όπως έχω ξαναπεί ότι κάνω σε όλα σχεδόν τα γλυκά που φτιάχνω από τότε που τα τρώει και ο Γιώργος, για ευνόητους λόγους. Πολύ θα ήθελα βέβαια να δοκιμάσω κι έτσι, εσείς αν θέλετε κάντε το, νομίζω ότι θα το ανεβάσει ακόμα περισσότερο.
Τέλος, έκανα μία τσαχπινιά, κατόπιν παρότρυνσης της μαμάς μου, και αφού λάδωσα τη φόρμα, αντί να την αλευρώσω, την πασπάλισα με καστανή ζάχαρη. Ωωωω… δεν φαντάζεστε… Καραμέλωσε τόσο ωραία, και του έδωσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υφή.

 

 

Όπως και όλα τα brownies, μπορείτε να το ψήσετε λίγο, πολύ, ή και πιο πολύ, και έτσι να έχετε διαφορετικό αποτέλεσμα στην υφή, που θα ποικίλει από πολύ ρευστή, μέχρι σαν αυτή ενός ζουμερού κέικ. Εγώ όπως βλέπετε, το προτίμησα αρκετά ρευστό, κυρίως στο κέντρο του. Και επίσης, όπως όλα τα brownies, είναι τόσο εύκολο στην προετοιμασία του, γεγονός που κάνει τον πειρασμό ακόμα μεγαλύτερο… Αφήστε που, αφού δεν έχει και αβγά, η ζύμη ξεκινάει να τρώγεται πριν καν ψηθεί, από το μπω, με την κουτάλα…
Δεν έχω να σας πω περισσότερα για τη συνταγή, για άλλη μια φορά θα σας ζητήσω συγνώμη, σας τη δίνω μεν, αλλά μην πείτε σας παρακαλώ ότι δεν σας προειδοποίησα, ναι;
Καλό μήνα, και μην ξεχάσετε το μάρτη σας!

 

Η συνταγή
(προσαρμογή από συνταγή του Σ. Παρλιάρου, από την εκπομπή “Γλυκιές Αλχημείες”)
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμ. ταχίνι (εγώ χρησιμοποίησα με κακάο)
300 γραμ. ζάχαρη άχνη
300 γραμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμ. κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.γ. baking powder
λίγο λάδι και καστανή ζάχαρη (demerara) για το ταψί
Ανακατεύουμε σε μπωλ όλα τα υλικά για τα brownies, με το μίξερ ή με τον αβγοδάρτη. Αν έχουμε τετράγωνη ή στρόγγυλη φόρμα σιλικόνης, τη λαδώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια και τα πλάγια με την καστανή ζάχαρη. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε τσέρκι το οποίο στρώνουμε με λαδόκολλα, την οποία λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη αντίστοιχα. Ρίχνουμε το μείγμα των brownies και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά αν τα θέλουμε πολύ ρευστά, για 40 λεπτά αν τα θέλουμε πιο σφιχτά γύρω γύρω και ρευστά στο κέντρο, ή για 50 λεπτά, αν τα θέλουμε τελείως ψημένα.
Και μην ξεχνάτε…
 
 
Tahini,
chocolate and orange brownies
The recipe
(adaptation
of S. Parliaros’ recipe from the TV show “Glykes Alchimies”)
300 gr. all purpose flour
300 gr. tahini (mine was with cocoa)
300 gr. powdered sugar
300 gr. orange juice
200 gr. melted dark baking chocolate
1 teaspoon baking powder
some oil and brown sugar (demerara) for the baking pan

 

Whisk all the ingredients for the brownies in a bowl with the mixer or
the balloon whisk. If you have a square or round silicone cake pan, slightly
oil it and dust the whole surface and the sides with brown sugar.
Alternatively, use a cake ring on the bottom of which you apply parchment paper
that you oil and then dust the sugar. Pour the brownies mixture and bake in a
preheated oven at 180 degrees for 30 minutes if you want them moist, for 40
minutes if you want them dense on the outside and moist in the center, or for
50 minutes if you want them completely baked.

You Might Also Like

31 Comments

  • Reply Tante Kiki 2 Μαρτίου 2015 at 09:06

    Καλημέρα και καλό μήνα Χρύσα!!! Τέλεια τα brownies…μου αρέσει πολύ το ταχίνι με τη σοκολάτα και το πορτοκάλι!! Έτσι όπως φαίνονται ζουμερά… πωπωωωω θέλω 1,2,3… άντε με κόλασες πρωινιάτικα και είμαι σε διατροφή!!!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:27

      Δε φταίω Κική, προειδοποίησα!
      Μια παρασπονδία δικαιουσαι!

  • Reply Amelie 2 Μαρτίου 2015 at 09:28

    Εντάξει, μας έπεισες και μόνο με τις φωτογραφίες! Δεν χρειαζόταν τόσο ζωντανές περιγραφές για το πόσο νόστιμο, ζουμερό, μυρωδάτο, υπέροχο, κολασμένο είναι αυτό το brownie! Δηλαδή να υπάρχει και η στοιχειώδης κατανόηση, ε μα πια!!! Πέραν της πλάκας, καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω ότι αυτό το γλυκό είναι υπέροχο!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:29

      Ε, να, είπα να το κάνω λίγο πιο κατανοητό… :Ρ

  • Reply thegreenmixer.com 2 Μαρτίου 2015 at 10:03

    Φαίνονται πολύ υγρά και λαχταριστα στο κέντρο και τραγανά απέξω, όπως μου αρέσουν. Ταχίνι και εγώ δεν έτρωγα, μέχρι που το δοκιμάσα και άρχισα να το τρώω,σε μεγαλη ηλικία.Φοβερή και η χαρτοπετσέτα!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:31

      Ναι, η χαρτοπετσέτα μου ταιριάζει πολύ…! Σε όλους δηλαδή…

  • Reply Αθηνά 2 Μαρτίου 2015 at 11:09

    Χρύσα μου φαίνονται πολύ ζουμερά!! Εύγε!! Φιλιά και καλό μήνα!!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:32

      Είναι πολύ ζουμερά, το κέντρο τους θέλει κουταλάκι…!
      Καλό μήνα Αθηνά!

  • Reply Dimitra Decorasylum 2 Μαρτίου 2015 at 12:26

    Οι φωτογραφίες σου όντως δικαιολογούν τον όρο "κολασμένο"!!!!
    Γεια στα χέρια σου. Καλό μήνα 🙂

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:33

      Ευχαριστώ Δημητρούλα!
      Καλό μήνα!

  • Reply Notoula 2 Μαρτίου 2015 at 12:40

    Καλό Μήνα! Φαίνεται καταπληκτικό!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:33

      Καλό μήνα, ευχαριστώ Γιώτα!

  • Reply Χρυσαυγή 2 Μαρτίου 2015 at 14:39

    Τελειοοοοοοοο!! Τρωω ταχινι με χιλια και αρα δεν υπαρχει περιπτωση να μην μου αρεσε κατι τετοιο. Και μονο που φαινεται τοσο ζουμερο στο κεντρο του σε ξελιγωνει!!
    Μεγαλη αμαρτια Χρυσα!!!!!!!!!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:35

      Ναι, είναι μεγάλη αμαρτία Χρυσαυγή … Κι εγώ τα έχω τσακίσει…

  • Reply Penelope 2 Μαρτίου 2015 at 14:46

    Καλά μες στο μυαλό μου ήσουνα βρε Χρύσα;
    Αγόρασα σήμερα ταχίνι απλό και σοκολατένιο για να έχω ..και σκεφτόμουνα το σοκολατένιο να το κάνω κεϊκ με πορτοκάλι, μόλις τελειώσουν τα αποθέματα γλυκών λόγω εορτής…

    Λαχταριστό όσο δεν παίρνει τούτο το brownie! Εύγε σου.

    Ag

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:37

      Οριστε λοιπόν Πηνελόπη, σου εδωσα λύση στο "πρόβλημά" σου!

  • Reply evi@thehealthycook 2 Μαρτίου 2015 at 17:14

    απίθανο μπράουνι!!
    η "αλλιώτική μερέντα" είναι εγγύηση!!
    περιττό να σου πω πως γέλασα πολύ με αυτό το κόλπο!
    φιλιά και καλό μήνα Χρύσα μου!

    • Reply Χρύσα 2 Μαρτίου 2015 at 21:38

      Σσσσ, θα μας πάρει χαμπάρι και δεν θα πιάνει το κόλπο Εύη μου!
      Καλό μήνα!

  • Reply Ερμιόνη 2 Μαρτίου 2015 at 22:04

    Έχεις κι εσύ τα δίκια σου βρε κορίτσι… νηστίσιμη μεν, κολασμένη δε!
    Ωραία η σκέψη να χρησιμοποιήσεις ταχίνι με κακάο, σίγουρα θα προσθέτει έξτρα πόντους στη γεύση!
    Θα δοκιμαστούν σίγουρα!
    Φιλιά

  • Reply Neanikon Pastry Blog 3 Μαρτίου 2015 at 08:33

    Πιο λαχταριστό δε γίνεται 🙂 Καλό μήνα !!!

  • Reply mia maria 3 Μαρτίου 2015 at 08:34

    Και μόνο που βλέπω τις φωτογραφίες, θέλω να πάω να το φτιάξω τώρα! Και έχω και ταχίνι με κακάο! Βλέπεις τι μου κάνεις τώρα! Ντροπή, χιχι 😛

  • Reply AgapameAnDolmas 3 Μαρτίου 2015 at 08:59

    και μονο που το βλεπω θελω να φαω την οθονη……… αλλα με το ταχινι εχω ενα θεμα…. εκτος αν με κερασεις χωρις να που πεις τι εχει μεσα οποτε θα το τιμησω !!! εεεε???? αυτο δεν θα κάνεις;;; το ξερα!!! μπορω να κεραστω αλλο ενα;;; 🙂

  • Reply kikitchen and the chef 3 Μαρτίου 2015 at 10:00

    εχω την εντυπωση χρυσα οτι αυτο το brownies θα μου αρεσει πιο πολυ απο το κλασικο,ω ναι αληθεια σου λεω,ο λογος ειναι οτι τρελαινομαι για ταχινι,φοβερη ιδεα και εκανες παρα πολυ καλα που μας την εδειξες,thank you!!!!!!Τωρα κατα ποσο θεωρειται νηστεια κατι τοσο μα τοσο κολασμενο….ευτυχως δεν νηστευω(περαν της Μεγαλης εβδομαδας βεβαιως!) αχαχαχ!!!!!
    πολλα φιλια!!!!!!

  • Reply peps 3 Μαρτίου 2015 at 10:53

    έτσι μου αρέσουν τα μπράουνι!! μαλακά και ζουμερά!!
    άσε που τρελλαίνομαι για ταχίνι!!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 3 Μαρτίου 2015 at 17:16

    νηστισιμο και κολασμένο!!! Θα το δοκιμασουμε οπωσδηποτε!!! Κι αυτές οι φωτογραφίες είναι τόσο λαχταριστες!! Τα σαλια μου τρεχουν… Το ταχινι δεν το ειχα σε ιδιαιτερη εκτιμηση αλλα τα τελευταια χρονια αλλαζω γνωμη!! πολλα φιλια και καλο μηνα Χρυσα μου!!

  • Reply CookTasteLive 3 Μαρτίου 2015 at 18:10

    εγώ πάλι καθόλου άσχημα δεν νιώθω που μας παρουσιάζεις την συγκεκριμένη συνταγή! Κάθε brownie (νηστίσιμο ή μη) είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ειδικά αν είναι τόσο ζουμερό και ρευστό!
    Επίσης πολύ ενημερωμένη την βλέπω την μαμά με τα tips & τις τσαχπινιές. Μήπως να μας κάνει ένα guest post?

  • Reply Beauty Follower 3 Μαρτίου 2015 at 19:38

    Συγνωμη αλλα εγω το λέω νηστισιμο και θα το φάω χωρις τυψεις χα χα!
    Και εγώ μια απο τα ίδια, ουτε να δω ταχίνι στα μικράτα μου και τωρα γλειφω το κουταλάκι 😉

  • Reply mookies • Mina Limnioudi 4 Μαρτίου 2015 at 19:11

    Τα είδα τα κολασμένα σου μπράουνι από προχθές και μόλις τώρα κατάφερα να σχολιάσω!!
    Πιστεύω ότι έχεις δίκιο για την νηστεία και την εγκράτεια και για εμένα είναι δυο έννοιες συνυφασμένες παρόλο που και εγώ νηστεύω μόνο την μεγάλη εβδομάδα. Κολασμένες και οι φώτο σου!
    Η προειδοποίησή σου λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν!!!!

  • Reply Foodaki by Eleanna 9 Μαρτίου 2015 at 21:31

    Ναι! Η σοκολάτα είναι πάντα η απάντηση, είσαι πολύ σωστή Χρύσα! Τέτοια νηστεία κάνω 60 μέρες, όχι μόνο 40! χαχχαχα Το ταχίνι με κακάο, μα τι ωραία ανακάλυψη. Σαν κι εσένα δεν το αγαπούσα μικρή, αλλά μεγαλώνοντας άλλαξα γνώμη. Θέλω να δοκιμάσω κι αυτό με το πορτοκάλι. Το έχεις δοκιμάσει;

    • Reply Χρύσα 10 Μαρτίου 2015 at 17:18

      Αχ, το έχω δοκιμάσει κι αυτό… Ήμουν ανάμεσα στα δύο για αυτή τη συνταγή, αλλά ο έρωτας για τη σοκολάτα υπερτερεί πάντα…

  • Reply - spoonstories- 15 Μαρτίου 2015 at 12:40

    Η φωτογραφία με την σοκολατένια κουταλιά είναι έρωτας!! Κάπως έτσι το νιώθω!!!Σίγουρα θα γίνει μην σου πω και αύριο!!! Φιλιά πολλά

  • Leave a Reply