Muffins/Cupcakes, Ζαχαροπλαστείο, Συνταγές

Banoffee cupcakes

18 Μαΐου 2015

Καμιά φορά με φοβάμαι λίγο. Είναι να μην πάρω φόρα. Για παράδειγμα, ξεκινάω να φτιάξω muffins. Ας πούμε με μπανάνα. Και μετά γίνεται αυτό.

 

Καλά, δεν είναι ότι δεν το παθαίνω κιόλας γενικότερα… Να πω για παράδειγμα “πάω λίγο στο δωμάτιο να συμμαζέψω τα ρούχα” και να καταλήγω να αδειάζω συρτάρια για να τα καθαρίσω και να τα ξαναφτιάξω… Παρασύρομαι… Αλλά αυτή τη φορά παρασύρθηκα για τα καλά… Ξέρω, θα με βρίζετε πάλι. “Τι είναι αυτά Μάιο μήνα;” και “Πώς θα βγούμε στην παραλία;” και “Καλά, εγώ κάνω δίαιτα και εσύ μου βάζεις μπροστά μου αυτό;” Και άλλα τέτοια.
Ναι το ξέρω, έχετε δίκιο, αλλά… δείτε τα τι όμορφα που είναι….
Άλλωστε, μην ξεχνιόμαστε, είχαμε και την παγκόσμια μέρα κέικ (world baking day) την Κυριακή, και θέλει κι αυτή τους εορτασμούς της.

 

 

Είναι και που καμιά φορά θες και λίγη υπερβολή στην καθημερινότητά σου, έτσι, χωρίς λόγο… Επειδή όλη την εβδομάδα σερνόσουν από την κούραση και τη ρουτίνα. Επειδή το σαββατοκύριακό σου ήταν τόσο φαντασμαγορικό όσο μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ, τρία πλυντήρια, μια βόλτα στην παιδική χαρά, μια καλή ταινία στην οποία από θαύμα δεν σε πήρε ο ύπνος στα μισά. Είναι κι επειδή θέλεις να ακούσεις και το παιδάκι σου να σου λέει: “Μμμμμ, μούρλια είναι…” (πού το άκουσε, όχι, πείτε μου… και μάλιστα χωρίς το “ρ”, καθότι ακόμα δεν το’ χουμε…).

 

Banoffee cupcake. Δηλαδή τα υλικά μιας banoffee pie μέσα και πάνω σε ένα κεκάκι. Όχι, δηλαδή δείτε. Κεκάκι με μπανάνα. Πάνω στο κεκάκι λίγη καραμέλα. Πάνω στην καραμέλα λίγο τριμμένο μπισκότο. Πάνω στο τριμμένο μπισκότο λίγη σαντιγί. Και από πάνω από τη σαντιγί, λίγη σοκολάτα και μπανάνα. Ε;
Είδατε, όλα από “λίγο”… Ίσως τώρα με αντιμετωπίσετε με περισσότερη επιείκεια, ε; Τι, όχι;

 

Η συνταγή (για 24 κεκάκια)
για τη ζύμη κέικ
280 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. αλάτι
4 αβγά
250 ml αραβοσιτέλαιο
300 γραμ. ζάχαρη
3 μεγάλες ώριμες μπανάνες, λιωμένες
100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας
για την καραμέλα
125 γραμ. μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. νερό
1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
100 γραμ. βούτυρο
για τη σαντιγί
200 ml κρέμα γάλακτος, κρύα
50 γραμ. ζάχαρη άχνη
για το σερβίρισμα
μπισκότα τύπου μιράντα, τριμμένα
σοκολάτα μαύρη, τριμμένη
ροδέλες μπανάνας
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα κεκάκια. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Ρίχνουμε σε ένα άλλο, μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τις μπανάνες. Χτυπάμε με το μίξερ και μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε τα στερεά υλικά. Όταν ενσωματωθούν στο μείγμα, σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Γεμίζουμε τις θήκες της φόρμας για muffins με τα ειδικά χαρτάκια και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 20-25 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και βγαίνει καθαρή. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για την καραμέλα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και περιμένουμε να βράσει (δεν ανακατεύουμε άλλο). Βράζουμε για περίπου 3 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, και στη συνέχεια προσθέτουμε προσεκτικά το βούτυρο και το ζαχαρούχο. Ανακατεύουμε συνεχώς για 3-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει καλά.
Για τη σαντιγί, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη στο μίξερ μέχρι να σφίξει αρκετά και να στέκεται στο κουτάλι.
Συναρμολόγηση:
Απλώνουμε με μία σπάτουλα καραμέλα πάνω σε κάθε κεκάκι, περίπου μία κουταλιά της σούπας. ρίχνουμε από πάνω τριμμένο μπισκότο. Με ένα κορνέ ή με κουτάλι βάζουμε από πάνω σαντιγί, επίσης περίπου μία κουταλιά της σούπας. Ρίχνουμε λίγη τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με μία ροδέλα μπανάνας.
Tip: τα κεκάκια μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη, το ίδιο και η καραμέλα.

Προσαρμογή συνταγής από εδώ. Ιδέα διακόσμησης από εδώ.

 

You Might Also Like

28 Comments

  • Reply Χρυσαυγή 18 Μαΐου 2015 at 06:52

    Λοιπόν θα σου πω ευθαρσώς ότι θα τα φάω όλα!
    Τα κιλά μου τα έχασα ήδη από τον Ιανουάριο και ψάχνω ευκαιρία να τα ξαναπάρω.
    Να, κάτι τέτοια βλέπω και δεν μπορώ να αντισταθώ…. Και θα βγω τον Ιούλιο στην παραλία όπως ήμουν αρχές Ιανουαρίου! Προλαβαίνω δε νομίζεις? χαχαχαχα

    Πέρα από το χιουμορ, είναι φανταστικά. Μου αρέσει πολυ ο τρόπος που τα έχεις διακοσμήσει με το μπισκότο από πάνω. Δινουν την αίσθηση του ντόνατ που έχει κολλήσει η ζάχαρη πάνω τους. Μου αρέσει το μπανόφι και ειδικά σε κάπ κέικς!!

    Καλημέρα Χρύσα!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 20:54

      Ε, ναι, αφού έχεις περιθώριο, δικαιούσαι! Και εννοείται πως προλαβαίνεις!
      Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!

  • Reply Tante Kiki 18 Μαΐου 2015 at 08:34

    Ωωωωωω!!!! Έγιναν υπέροχα Χρύσα και από νοστιμιά, αν κρίνω από τα υλικά τους αλλά και από εμφάνιση!! Σούπερ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Την καλημέρα μου!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 20:56

      Ευχαριστώ πολύ Κική! Με τα υλικά του banoffee δε γίνεται να μην είναι νόστιμο ένα γλυκό…

  • Reply peps@pepi's kitchen 18 Μαΐου 2015 at 08:44

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ θέλω από καιρό να φτιάξω μπανοφι καπκεικς!!!!!!
    Τέλεια σου έγιναν!!!!!
    Τυχερός ο νεαρός!!!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 20:57

      Αααααα να φτιάξεις! Είναι κόλαση!
      Ο νεαρός έκανε παρτυ!

  • Reply Beauty Follower 18 Μαΐου 2015 at 10:27

    Πολυ μου αρεσει αυτο που εγινε… με τα μαφινς!
    Παρασύρσου άφοβα 🙂

    Καλή σου εβδομαδα!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 20:58

      Ο, τι γίνεται δεν ξεγινεται!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 18 Μαΐου 2015 at 10:45

    απολαυστικα και λαχταριστα!! Παχαινεις και μονο που τα βλεπεις!! κόλαση!! Ομως θα τα τσακιζα ευχαριστως τελικα!!! Το κραταω για αργοτερα..χεχεχε.. φιλια

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 20:59

      Φαντάσου να τα φας κιόλας… Κρατα το για μετά το καλοκαίρι Ελπίδα!

  • Reply kikitchen and the chef 18 Μαΐου 2015 at 11:06

    αυτο που παω στο δωματιο για κατι που θελω και καταληγω να κανω αλλα και αλλα νομιζα οτι μονο σε μενα συνεβαινε!
    τα καπκεικακια σου φοβερα και το καλο ειναι(για αλους κακο) οτι ειναι ευκολοφαγωτααα!!!!!
    ….world baking day ???!!!!!ελα χριστε και παναγια!!!!
    καλη εβδομαδουλα χρυσοχερα χρυσα!!!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 21:01

      Όχι Κικιτσα, είμαστε πολλοί!
      World baking day, ναι, αμε… Ψηνε, ψηνε!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 18 Μαΐου 2015 at 12:59

    Αφού όλα από λίγο τα έχεις βάλει, τα ονομάζω διαιτητικά και τσιμπάω δύο!
    Υπέροχα δείχνουν Χρύσα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 21:02

      Α, τα βαφτίζουμε;;; εντάξει τότε, να ειμαι ήσυχη!

  • Reply thegreenmixer.com 18 Μαΐου 2015 at 14:04

    Μα έτσι σκονισμένα που είναι, θελεις να τα γλειψεις λιγο να καθαρισουν… ή μονο εγω το νιωθω βλέποντας τα? Ειναι αριστουργημα και οι φωτογραφίες σου, να το πουμε αυτό. Επίσης σε θαυμάζω που κατάφερες και ειδες ολοκληρη ταινία (εγώ ούτε επεισόδιο σειρας δεν αντεχω πλέον). Αν ειναι να χαλάσουμε τη διαιτα, ας ειναι με τετοιο γλυκο.

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 21:05

      Όχι, δεν το βλέπεις μόνο εσυ, και ο γιος μου κάπως έτσι το είδε… Το… αποδομησε πρώτα! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Τάνια!
      Είναι όντως θαύμα, δε μου συμβαίνει συχνά τώρα τελευταία, μάλλον ήταν πολυ καλή η ταινία!

  • Reply Ela 18 Μαΐου 2015 at 15:51

    Yum Yum, I love it !

  • Reply Ερμιόνη 18 Μαΐου 2015 at 18:36

    Μα κι εσύ βρε κοπελιά!
    Κεκάκια ξεκίνησες να φτιάξεις και κατέληξες να μας δώσεις τον ορισμός της υπερπαραγωγής 🙂
    Φαίνονται τόσο λαχταριστά που νομίζω ότι θα σε συγχωρέσουμε παρόλο που μας βάζεις σε τέτοιο πειρασμό!
    Φιλιά

    • Reply Χρύσα 18 Μαΐου 2015 at 21:09

      Τι να κάνω Ερμιόνη μου, μόνα τους έγιναν, δε φταίω… (πιάνει;;;)
      Είστε πολύ καλές που με συγχωρειτε, θα σας αποζημειωσω με κεκακια!

  • Reply Αθηνά 19 Μαΐου 2015 at 06:40

    Φανταστικά είναι Χρύσα μου!! Και τόσο εντυπωσιακά στην εμφάνιση!! Την τίμησες με εξαιρετική πρόταση την παγκόσμια ημέρα κέικ! Εύγε !! Την καλημέρα μου!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 19 Μαΐου 2015 at 07:21

    Χρύσα τι να πω ;; Φαίνονται υπερλαχταριστά !! Και οι φωτογραφίες υπέροχες !! Στα συν επίσης το ότι μετέτρεψες τη γεύση μίας τάρτας σε cupcake.

  • Reply George Palaiologos 19 Μαΐου 2015 at 18:21

    Τέλειαα φαίνονται!!! Οι φωτογραφίες σου είναι φανταστικές! Μπροστά σε τέτοιο γλυκό χαλάλι η δίαιτα!

  • Reply AgapameAnDolmas 20 Μαΐου 2015 at 09:42

    ωωω τι τελεια!!!! μπραβο!!!!

  • Reply Αγγελική~CooKika 20 Μαΐου 2015 at 11:50

    Αποδόμηση…μόνο αυτό τους αξίζει!
    Υπέροχα κολασμένα δείχνουν, μπράβο!!
    Καλημέρα!

  • Reply Μarion, 21 Μαΐου 2015 at 07:25

    Μια χαρά είναι για Μάιο μήνα Χρύσα μου 😉
    Δεν έπιασαν ακόμα οι ζέστες οι μεγάλες, οπότε τα τρώμε μια χαρά.
    Αλλωστε έχουν και φρούτο.. .είναι υγιεινά!!! ; )

    Το στήσιμό τους εξαιρετικό!
    Μπράβο

  • Reply Νανά @kouzinista 21 Μαΐου 2015 at 09:26

    Νομίζω ότι την έχουμε ανάγκη λίγη υπερβολή στην καθημερινότητά μας. Ειδικά όταν είναι γλυκιά κι αμαρτωλή και σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλα σου από ευχαρίστηση! Μπανάνα, καραμέλα, μπισκότο, σοκολάτα και σαντιγί… δηλαδή κόλαση! Θα το απολαύσω σαν «γλυκό επιβράβευσης» που ήμουν "φρόνιμη" το υπόλοιπο της εβδομάδας.

  • Reply Momma Machi 25 Μαΐου 2015 at 06:31

    Ευτυχώς που σου συμβαίνουν αυτά και βρίσκουμε και εμείς έτοιμες αξιολογες συνταγες!

  • Leave a Reply