Πρωινό, Συνταγές

Granola με αμύγδαλα, πορτοκάλι και cranberries

25 Μαΐου 2015

Ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τα γλυκά, τα κέικ και τις σοκολάτες, κι ας ασχοληθούμε λίγο με το πρωινό μας. Με τέτοιες συνταγές σαν αυτή τη granola πιστέψτε με, δεν μας λείπει τίποτα, ούτε από γεύση, ούτε από γλύκα…

 

Νιώθω τεράστια την ανάγκη να γκρινιάξω αυτές τις μέρες… Συνήθως προσπαθώ να το αποφύγω, γιατί λίγο η ρετσινιά του ζωδίου (Καρκινάκια=γκρίνια λένε όλοι…), λίγο η ταμπέλα της τα-κάνω-όλα-και-συμφέρω full time εργαζόμενης μητέρας, γυναίκας, νοικοκυράς, φίλης, αυτής με τα πολλά ενδιαφέροντα που τα προλαβαίνει πάντα όλα και δεν έχει ποτέ μαύρους κύκλους, νεύρα και άγχος, την οποία θέλουμε-δε θέλουμε φοράμε όλες (συγνώμη, εσύ δεν ήθελες και να δουλεύεις και να έχεις οικογένεια και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, να θες να έχεις και χόμπυ; τι γκρινιάζεις τώρα; αυτό.), δε θέλει και πολύ κάποιος να με χαρακτηρίσει γκρινιάρα.
Αλλά αλήθεια… θέλω να γκρινιάξω… Φταίει η κούραση, φταίει το καλοκαίρι που πλησιάζει αλλά οι διακοπές αργούν ακόμα πολύ, ποιος ξέρει; Θέλω να γκρινιάξω. Για το χρόνο που δεν έχω, για το χρήμα που μου φεύγει από παντού, για την ηλιθιότητα, την αχαριστία, την αγένεια του κόσμου, για τις δουλειές μου που μένουν στη μέση για τον απλούστατο λόγο ότι η μέρα τελειώνει και δεν έχω προλάβει να τις κάνω, για όλα…

 

Αλλά μετά πάλι σκέφτομαι “μήπως κι αν γκρινιάξεις, θα αλλάξει τίποτα;”. Ο χρόνος δεν θα αυξηθεί (ίσα ίσα, θα έχεις χάσει κι άλλο γκρινιάζοντας), το χρήμα θα συνεχίσει να φεύγει, ό,τι και να κάνεις, οι δουλειές ποτέ δεν θα τελειώσουν, και η μέρα θα έχει πάντα 24 ώρες. Όσο για τις προαναφερθείσες “αρετές” των ανθρώπων, τόσα ρητά και παροιμίες έχουν γραφτεί για αυτές, λες να είναι τυχαίο;
Οπότε, ένα είναι το συμπέρασμα: κόψε τη γκρίνια. Πάρε βαθιά ανάσα, βγες λίγο στο δρόμο ή στο μπαλκόνι, μύρισε το γιασεμί που έχει φουντώσει παντού και ξανακοίτα τα πράγματα με άλλη οπτική…

 

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη γκρανόλα, θα μου πείτε. Σε πρώτη ανάγνωση, καμία. Όμως για σκεφτείτε. Μια μέρα που δεν ξεκίνησε με τον καφέ ξεροσφύρι, αλλά με μια τόσο νόστιμη και υγιεινή λιχουδιά, θα πάει σίγουρα καλύτερα. Την αρχική ιδέα την πήρα από εδώ, αλλά την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα. Λίγη βρώμη και αμύγδαλα λοιπόν, ξύσμα πορτοκάλι για άρωμα, cranberries για να δώσουν την αντίθεση στην υφή και στη γεύση. Α, και φυσικά και μερικές σταγόνες σοκολάτας, γιατί, ε… ας πούμε για να πάει καλύτερα η μέρα… Μερικές κουταλιές πάνω στο γιαούρτι ή μέσα στο γάλα, λίγα κομμάτια πορτοκάλι ή μπανάνα ή φράουλες ή όποιο φρέσκο φρούτο προτιμάτε, και… καλή σας μέρα…
(Εντάξει, μου πέρασε… Τώρα θέλω μόνο λίγο να γκρινιάξω… Θέλω να πάω για ψώνια και καφέ….)

Η συνταγή

400 γραμ. νιφάδες βρώμης
200 γραμ. αμύγδαλα λευκά, ανάλατα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
125 ml λάδι καρύδας
125 ml μέλι
100 γραμ. καστανή ζάχαρη (light brown sugar)
150 γραμ. cranberries αποξηραμένα
100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας

 

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τις νιφάδες της βρώμης. Σπάζουμε τα αμύγδαλα σε χοντρά, ακανόνιστα  κομμάτια στο multi ή στο γουδί. Τα προσθέτουμε στη βρώμη, μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το λάδι καρύδας, το μέλι και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν. Τα ρίχνουμε στο μπωλ και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα, μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε πάνω το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 30-35 λεπτά. Κάθε 10 λεπτά βγάζουμε το ταψί και ανακατεύουμε τη γκρανόλα για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το μείγμα. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα cranberries και τις σταγόνες σοκολάτας.
Σερβίρουμε με γάλα ή γιαούρτι, προσθέτοντας αν θέλουμε, κομμάτια φρέσκων φρούτων.

 

You Might Also Like

29 Comments

  • Reply mia maria 25 Μαΐου 2015 at 07:26

    Φυσικά και έχεις δικαίωμα να γκρινιάζεις! Όλοι αυτό κάνουμε, χιχιχι 🙂
    Πολύ ωραία και νόστιμη ιδέα για πρωινό!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:16

      Ευχαριστώ Μαρία!
      Είναι ο, τι πρέπει για πρωινο γεμάτο ενεργεια!

  • Reply Amelie 25 Μαΐου 2015 at 07:32

    Καλή εβδομάδα! Μία ψυχολόγος με την οποία συνομιλούσα κάποτε περί…γκρίνιας, μου είπε ότι κακώς αντιμετωπίζουμε τη γκρίνια ως κάτι κατακριτέο που δεν πρέπει να εκφράζουμε. Ίσα-ίσα, μου είπε, που έχουμε δικαίωμα στη γκρίνια, γιατί οι ρόλοι μας είναι πολλοί, στους περισσότερους τα καταφέρνουμε μια χαρά ή τουλάχιστον προσπαθούμε κι έτσι δικαιούμαστε να εκφράζουμε το παράπονό μας. Μην το βλέπεις αρνητικά λοιπόν, είναι κάτι που το έχεις κερδίσει με το σπαθί σου! Τη γκρανόλα θα την τιμήσω οπωσδήποτε, μου αρέσει πολύ αυτού του είδους το πρωινό!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:17

      Χα, μου έδωσες ένα πολύ πολυ καλό επιχείρημα Αμαλία μου!
      Περιμένω εντυπώσεις!

  • Reply Beauty Follower 25 Μαΐου 2015 at 09:03

    Καλημέρα!
    Πολύ μου αρεσει το πρωινο σου… αγαπω τα κραμπερις 😉

    Καλη εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:18

      Χαίρομαι! Θα σου αρέσει τότε!

  • Reply Kitchen Stories 25 Μαΐου 2015 at 09:10

    Ευχαρίστως θα γέμιζα το πρωϊνό μου με αυτή την γκρανόλα!
    Είναι βέβαια μόνο το Σ/Κ που μπορεί να γίνει αφού τις άλλες μέρες οι πρωϊνές μου δραστηριότητες κάθε άλλο παρά… χαλαρές είναι!

    Ζ.

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:19

      Σε μένα το λες Ζαμπία μου; Μέχρι και το πρωινο σε ταπερακι το παίρνω!

  • Reply Dimitra Decorasylum 25 Μαΐου 2015 at 09:21

    Ό,τι πρέπει για να ξεκινήσουμε με ενέργεια και λιχουδιές την μέρα! Την καλημέρα μου & καλή εβδομάδα 🙂

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:20

      Και τα χρειαζόμαστε και τα δυο! Καλή εβδομάδα!

  • Reply Notoula 25 Μαΐου 2015 at 09:46

    Μην γκρινιάζεις, φέρνει μιζέρια η γκρίνια και δεν μας ταιριάζει. Χαμογέλα, απόλαυσε ένα ωραίο πρωινό με την γκρανόλα σου και ξεκίνα την ημέρα σου!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:21

      Ααα όλα κι όλα! Λίγη γκρίνια ναι, μιζέρια ποτέ όμως!
      Αυτό κάνω Γιώτα μου!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 25 Μαΐου 2015 at 12:38

    Πανέμορφο 🙂 !!!!
    Ανθρώπινο είναι να γκρινιάζουμε κάποιες φορές πόσο μάλλον αν έχουμε δίκιο και είμαστε και κουρασμένοι. Βέβαια η πολλή γκρίνια μας τρώει την ενέργεια και είναι κρίμα …
    Καλή εβδομάδα !!!

  • Reply Αθηνά 25 Μαΐου 2015 at 12:46

    Α και εγώ η τεμπέλα την αγοράζω έτοιμη!! Πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε !! Ευχαριστούμε για τη συνταγή…α και το νου σου!! Έρχονται και το καλοκαίρι και τα γενέθλιά σου οπότε έχει πολλά ωραία να περιμένεις!! Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:23

      Δεν αξίζει Αθηνά μου, η χειροποίητη είναι και φθηνότερη, και σου δίνει άπειρες επιλογές!
      Το ξέρω, το ξέρω, τα καλύτερα είναι μπροστά μας!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply ΕΛΕΝΑ 25 Μαΐου 2015 at 13:42

    Κατ' αρχήν η γκρίνια δεν είναι κακό!
    Γκρινιάζουμε, άμα λάχει φωνάζουμε κιόλας, ξεσπάμε, τα σούρνουμε σε όποιον μας κάνει κέφι, και μετά ηρεμούμε και όλα καλά 😉
    Στην φάση αυτή μπορούμε να απολαύσουμε την granola μας, το αξίζουμε, τόση ενέργεια καταναλώσαμε!! χα χα χαα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:26

      Μου θυμίζεις μια αγαπημένη μου συναδελφο, που οπότε με βλεπει φορτωμένη, μου λέει "πάμε να δειρουμε;"
      Μου αρέσει επίσης που βρίσκεις πάντα δικαιολογία για το φαγητο!
      Καλή εβδομάδα!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 25 Μαΐου 2015 at 18:37

    Απο τις ωραιοτερες φωτογραφισεις Granola που εχω δει..Και παρολο που δεν ειμαι πολυ φαν… τη δικη σου τη λιγουρευτηκα!! καλη εβδομαδα Χρυσα μου!! φιλια

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:27

      Ααα, θα με κάνεις να κοκκινισω Ελπιδακι!
      Ευχαριστώ, καλή εβδομάδα!

  • Reply Silena 25 Μαΐου 2015 at 18:46

    Όταν έχω χρόνο κάνω κάτι παρόμοιο βάζοντας ότι υπάρχει στο ντουλάπι!!!! Σου δίνει ενέργεια για όλη μέρα!!!! Τέλειες φώτο!!!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    • Reply Χρύσα 25 Μαΐου 2015 at 19:29

      Πραγματικά μπορείς να βάλεις ο, τι έχει το ντουλάπι!
      Ευχαριστώ πολύ, καλή εβδομάδα!

  • Reply Αγγελική~CooKika 26 Μαΐου 2015 at 08:35

    Βρες μου έναν άνθρωπο που να μην γκρινιάζει και θα σε παραδεχτώ! Το θέμα είναι να το κάνουμε με μέτρο και να προσπαθούμε να μην μιζεριάζουμε. Ήδη ζούμε μια κατάσταση που μας βαραίνει όλους τόσο ουσιαστικά στην καθημερινότητά μας όσο και ψυχολογικά.
    Οπότε, βουρ στην κουζίνα για εκτόνωση με την αγαπημένη granola!
    Καλημέρα!!

  • Reply Μarion, 26 Μαΐου 2015 at 10:21

    Kαι η γκρίνια χρειάζεται Χρύσα μου… λίγο βέβαια..
    Αλλά όπως λες ας μην χάνουμε το χρόνο μας έτσι..
    Ολα θα γίνουν με λίγη γκρίνα…χιχι

    Πολύ ωραίο αυτό που έκανες. Μπράβο
    Είναι τέλειο πρωινό.

    Φιλιά

  • Reply Ερμιόνη 27 Μαΐου 2015 at 19:26

    Εντάξει ναι, είναι πολύ λογικό ώρες-ώρες να θέλεις να γκρινιάξεις… μη σου πω και να ουρλιάξεις 🙂
    Αλλά νομίζω ότι το κλειδί είναι αυτό που είπες… εκείνες τις στιγμές να αλλάζουμε οπτική και να εστιάζουμε σε κάτι όμορφο, σε κάτι που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε.
    Η γκράνολα λοιπόν είναι πράγματι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσει όμορφα και γλυκά η μέρα μας. Ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι-cranberries είναι φοβερός και νομίζω ότι οπουδήποτε χρησιμοποιείται (πχ σε μπισκότα, κέικ, scones) δίνει φοβερή γεύση!
    Φιλιά πολλά!

  • Reply Tante Kiki 27 Μαΐου 2015 at 21:28

    Φυσικά και μπορείς να γκρινιάζεις άσχετα αν δεν αλλάζει τίποτε με τη γκρίνια… αλλά νομίζω ότι η γκρίνια μας εκτονώνει!!!!
    Η γκρανόλα σου είναι απλά υπέροχη και πολύ υγιεινη!!! Τέλεια!!
    Φιλιά!

  • Reply thegreenmixer.com 28 Μαΐου 2015 at 19:33

    Επειδή και εγώ συναδελφος καρκίνος (τα εχουμε ξαναπει αλλά ενα μυαλο χειμώνα-καλοκαίρι το ξέχασα) ενα θα σου πω…γκρινιαξε ελευθερα…δωσε μας βαζάκι να μασουλάμε και πάμε όλες μαζί!
    Τρωγοντια και σκέτα (ξεροσφύρι) φαντάζομαι, σε περίπτωση που εισαι στο τρεξιμο?

    • Reply Χρύσα 28 Μαΐου 2015 at 19:45

      Εννοείται… Από το βάζο μέσα κατευθείαν! Μπουκιά και γκρίνια, ειδικά για καρκινακια!

  • Reply Ειρήνη Ε. 1 Ιουνίου 2015 at 16:58

    Όλοι μας λίγο πολύ κάποτε θα γκρινιάξουμε. Είναι ένα είδος ξεσπάσματος, κάτι σαν εκτόνωση από τα καθημερινά μας άγχη. Φθάνει να μην το παρακάνουμε βέβαια! Γι' αυτό μπαίνουμε στην κουζίνα μας και….ξεσπάμε εκεί, φτιάχνοντας ωραίες συνταγές! Θρεπτικό πρωινό η γκρανόλα για μικρούς και μεγάλους που με τον τρόπο που ζούμε χρειαζόμαστε ενέργεια σε συνδυασμό με καλά συστατικά.
    Καλό και δημιουργικό Ιούνιο!

  • Reply evi@thehealthycook 2 Ιουνίου 2015 at 16:57

    granola εγγύηση!! πολύ καλή η συνταγή σου κοριτσάκι μου! το λέει ένα λάτρης της granola!
    φιλιά!

  • Leave a Reply