Ιδέες για μπουφέ, Ορεκτικά/Μεζεδάκια/Finger Food, Ορεκτικά/Συνοδευτικά, Συνταγές

Κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού

24 Αυγούστου 2015

Επιστροφή κι ας μην έχει τελειώσει το καλοκαίρι, με έναν καλοκαιρινό μεζέ. Στην αγαπημένη εποχή του χρόνου, με την τόση αφθονία σε λαχανικά, οι πάσης φύσεως ψευτοκεφτέδες έχουν την τιμητική τους (καλά, όχι ότι οι κανονικοί πάνε πίσω…). Για μένα πρώτος και καλύτερος είναι ο κολοκυθοκεφτές.

Η επιστροφή βέβαια είναι ελαφρώς σχετική έννοια, για ένα καλοκαίρι που δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν και πότε ξεκίνησε… Θες ο καιρός, θες οι εξελίξεις, δεν το λες και τόσο νορμάλ το καλοκαίρι αυτό… Δε βαριέσαι, ας το δούμε θετικά… Αν ήταν όλα τα καλοκαίρια ίδια, δεν θα τα βαριόμασταν; Λέω εγώ τώρα…
Πάντως εγώ δεν θα βαριόμουν καθόλου να καθίσω λίγο περισσότερο…. εγώ και η θάλασσα δεν κλείσαμε τους λογαριασμούς μας για φέτος ακόμη.

 

Εντάξει, οι διακοπές με ένα νήπιο σχεδόν τριών ετών, είναι άλλη φάση τελείως. Ειδικά με ένα νήπιο ντούρασελ από το πρωί ως το βράδυ, όπως το καμάρι μου, χρειάζεσαι και άλλη μια εβδομάδα για να συνέλθεις από τις διακοπές. Το ωραίο όμως είναι ότι ξεμωραίνεσαι κι εσύ. Παρασύρεσαι, απελευθερώνεσαι, παλιμπαιδίζεις και τότε πραγματικά θυμάσαι τι είναι καλοκαίρι, και περνάς τέλεια. Τις ατέλειωτες ώρες που περάσαμε μέσα στη θάλασσα κάνοντας μικρές, μεγάλες ή πιο μεγάλες βουτιές, και άλλα, ένα σωρό παιχνίδια και λοιπά καραγκιοζιλίκια (πόσο πολύ γέλιο…), θα τις νοσταλγήσω σίγουρα όλο το χειμώνα…
Προς το παρόν, κρατάω για σουβενίρ το απόλυτα σοκολατένιο χρώμα της πλάτης μου (αποτέλεσμα των παραπάνω), τα κατσιασμένα από τον ήλιο και το αλάτι μαλλιά μου, και τη γεύση από όλα τα καλοκαιρινά εδέσματα που τιμήσαμε δεόντως (και που, παραδόξως, δεν ήρθαν να προσθέσουν έξτρα κιλά και πόντους, θα το αποδώσω κι αυτό στις ατελείωτες ώρες που κάναμε παρέα με τα ψάρια…).

 

 

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τα μεζεδάκια που δε λείπουν κανένα καλοκαίρι από το τραπέζι μας. Η συνταγή τους δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη πρωτοτυπία, είναι απλοί, τόσο στα υλικά, όσο και στην εκτέλεσή τους, μοσχοβολάνε δυόσμο, και συνοδεύονται από μία πολύ απλή σως γιαουρτιού, η οποία θυμίζει τζατζίκι. Έτσι τους έφτιαχνε ακριβώς η γιαγιά μου, με μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, δυόσμο και φυσικά μπόλικη τριμμένη φέτα. Κι επειδή έγιναν με κολοκυθάκια που ήρθαν κατευθείαν από κήπο, ήταν ακόμα καλύτεροι.
Και φυσικά δεν μπορούσα να μην σας τους δείξω, μου φάνηκαν ως η ιδανική επιστροφή μετά από τόσες εβδομάδες απουσίας…

 

 

Περιττό να σας πω ότι έχω επιστρέψει με πάρα πολλή όρεξη, έχω σχεδιάσει τόσα πράγματα για να σας δείξω, κι άλλα τόσα που αποκλείεται να τα προλάβω… Και καινούργια πράγματα, και συνταγές όπως τις ξέρετε, και παράλληλα ο νέος κύκλος επεισοδίων της σειράς “Ο μικρός σίφουνας – η επιστροφή”, με τον πρωταγωνιστή μας να κάνει φέτος αβαν πρεμιέρ στον παιδικό σταθμό… (πολύ γέλιο…)
Προς το παρόν, κεραστείτε έναν κολοκυθοκεφτέ, για το “καλώς βρεθήκαμε”!

 

 

Η συνταγή
1/2 κιλό κολοκυθάκια
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 κ.σ. δυόσμο ξερό
250 γραμ. φέτα τριμμένη
2 αβγά
200-250 γραμ. αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη και τα στραγγίζουμε καλά με τα χέρια μας για να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Προσθέτουμε όλα τα υλικά, ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, μέχρι να έχουμε έναν χυλό αρκετά πηκτό (μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα, λίγες-λίγες κάθε φορά και αραιά τοποθετημένες, γιατί απλώνουν στο τηγάνισμα. Μόλις δούμε ότι ο κάθε κεφτές ξεκολλάει εύκολα, τον γυρίζουμε από την άλλη. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχουμε ότι είναι έτοιμοι και τους αποσύρουμε από τη φωτιά. Τους βάζουμε να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια σε αντικολλητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη σως γιαουρτιού.
για τη σως γιαουρτιού
1 κιλό γιαούρτι
1/4 κούπας ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. ξύδι λευκό (ή λευκό μπαλσάμικο)
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.γ. δυόσμο ξερό
αλάτι
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάζουμε σύμφωνα με το γούστο μας, και το τοποθετούμε στο ψυγείο καλά κλεισμένο.

 

 

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Notoula 24 Αυγούστου 2015 at 06:41

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τρελαίνομαι για κολοκυθοκεφτέδες!
    Ανυπομονώ να δω τι θα μας ετοιμάσεις. Καλή αρχή στον μικρό σου εύχομαι.

    • Reply Χρύσα 24 Αυγούστου 2015 at 18:44

      Καλή εβδομάδα Γιώτα μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Beauty Follower 24 Αυγούστου 2015 at 06:42

    Καλημερα και καλή σου εβδομαδα!
    Μμμμμ αφρατοι και λαχταριστοι 😉

    Kαλή συνέχεια…

    • Reply Χρύσα 24 Αυγούστου 2015 at 18:45

      Καλή εβδομάδα! Είναι όντως πολύ αφράτοι!

  • Reply Χρυσαυγή 24 Αυγούστου 2015 at 08:40

    Δεν μπορούσε να είναι καλύτερη η επιστροφή σου Χρύσα!!!
    Κολοκυθοκεφτές φορ έβερ!!!! Εδώ θα είμαστε λοιπόν και θα τα λέμε…
    Πολύ όμορφες και καθαρές οι φωτογραφίες σου. Θέλεις πραγματικά να χυμίξεις στον κεφτέ! !!!!

    • Reply Χρύσα 24 Αυγούστου 2015 at 18:47

      Φορ έβερ, δε λες τίποτα!
      Χαίρομαι που σου άρεσαν Χρυσαυγή!

  • Reply AgapameAnDolmas 24 Αυγούστου 2015 at 08:43

    τελεια!!

  • Reply thegreenmixer.com 24 Αυγούστου 2015 at 09:34

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα και καλή σαιζόν (?)….
    Οντως μετά τις διακοπες με μικράκι θέλεις και άλλες διακοπες για ολικη επαναφορά, αλλά όπως είπες γέμισαν οι αλλες μπατάριες, οπότε χαλάλι… Λατρεύω κολοκυθοκεφτέδες και απαραίτητη και η σωσ για να μην "λιγώνει"

    • Reply Χρύσα 24 Αυγούστου 2015 at 18:49

      Αχ, μου άρεσε αυτό το "καλή σαιζόν"!
      Ναι, με τη σως-ψευτοτζατζίκι ταιριάζουν τέλεια…
      Καλή σαιζόν λοιπόν!

  • Reply Neanikon Pastry Blog 24 Αυγούστου 2015 at 12:55

    Καλησπέρα ! Υπέροχες φωτογραφίες !!
    Οι κολοκυθοκεφτέδες super πρόταση, θα δοκιμάσω να τους κάνω στο φούρνο.

    • Reply Χρύσα 24 Αυγούστου 2015 at 18:50

      Γεια σου Άρη!
      Ωραία ιδέα να γίνουν στο φούρνο!

  • Reply Penelope 25 Αυγούστου 2015 at 07:11

    Αγαπημένοι όλοι οι κεφτέδες! Και ειδικά άμα είναι αρωματικοί όπως οι κολοκυθοκεφτέδες σου (με άνηθο και δυόσμο) Χρύσα μου, "φεύγουν" δύο-δύο προς στο στόμα!

    Καλή επάνοδο λοιπόν και με δύναμη για τα επόμενα…

    Καλημέρα να έχεις.

  • Reply Αθηνά 25 Αυγούστου 2015 at 12:09

    Αγαπημένοι μου οι κολοκεφτέδες (απλά χωρίς φέτα για μένα)!! Χαίρομαι που περάσατε όμορφα στις διακοπές σας !! Εύχομαι σύντομα και άλλη απόδραση!! Και τί φανταστικές φωτογραφίες!! Εύγε Χρύσα σου τρέχουν τα σάλια!! Πολλά φιλιά!

  • Reply Ελπίδα - two boys and hope 25 Αυγούστου 2015 at 13:57

    αγαπημενοι και ακρως καλοκαιρινοι!!! με γιαουρτακι ή τζατζικακι και δροσερη ντοματοσαλατα… και δεν θελω τιποτα αλλο!! καλη επανοδο Χρυσα μου!! Να κανονισουμε κι επιτελους εκεινο το καφεδακι εε;;; πολλα φιλια

  • Reply mia maria 26 Αυγούστου 2015 at 07:22

    Καλώς βρεθήκαμε λοιπόν και καλή δύναμη σε όλους μας!
    Δεν υπάρχει πιο αγαπημένο μαζεδάκι από τους κολοκυθοκεφτέδες και οι δικοί σου φαίνονται τόσο λαχταριστοι!

  • Reply peps 26 Αυγούστου 2015 at 15:35

    Ανανεωμένες φωτογραφίες και σούπερ κολοκυθοκεφτέδες!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μπράβο!!!

  • Reply M Koutsom 26 Αυγούστου 2015 at 20:57

    Τρελαίνομαι για κολοκυθοκεφτέδες! Ειδικά τώρα που είναι και καλοκαίρι νομίζω επιβάλλονται! Οι δε φωτογραφίες μιλούν κατευθείαν στο στομάχι…χιχιχι Καλή επάνοδο στην καθημερινότητα!

  • Reply - spoonstories- 30 Αυγούστου 2015 at 08:47

    Κολοκυθοκεφτέδες = καλοκαιρινός μεζές απόλυτος! Πόσο όμορφα τους έχεις παρουσιάσει και ειδικά η φωτογραφία με τη σος είναι τέλεια!!

  • Leave a Reply