Καταρχήν, και πριν αρχίσω να σας λέω για αυτήν την τούρτα, θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω, τόσο για τις πολύ γλυκιές σας ευχές για τα γενέθλια του Γιώργου, όσο και για τα όμορφα λόγια με τα οποία ανταποκριθήκατε στην ανάρτηση για το πάρτυ μας “Μια μέρα στη θάλασσα”…
Χάρηκα ιδιαίτερα που σας άρεσε αυτό το πάρτυ, γιατί το ετοιμάσαμε με πάρα πολύ μεράκι, και πάντα σύμφωνα με τη βασική μου αρχή, να είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, με είδη και υλικά που βρίσκεις παντού, χωρίς να δώσεις μια περιουσία, και χωρίς να ξοδέψεις άπειρες ώρες αγχώδους προετοιμασίας…. Γενικότερα, η φιλοσοφία μου για αυτά τα πράγματα είναι: “Αν μπορώ να το κάνω εγώ, τότε μπορείτε και εσείς…” Το αυτό ισχύει και για τούτη εδώ την τούρτα…
Και εξηγούμαι…
Μπορείτε να ακολουθήσετε μια συνταγή για κέικ σοκολάτας; Μπορείτε να ανακατέψετε στο μίξερ τρία υλικά συν λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής; Μπορείτε να τρίψετε στο multi μπόλικα μπισκότα και (κάνοντας ομολογουμένως χάλια το πάτωμα της κουζίνας) να καλύψετε το κέικ; Μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα και να τη ρίξετε στα θηκάκια μιας φόρμας για σοκολατάκια; Αν ναι, τότε μπορείτε να φτιάξετε αυτή την τούρτα.
Ναι, είναι τριόροφη. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που χρειάζεται να μας τρομάζει, εκτός αν έχουμε μικρό ψυγείο. Ναι, έχει διάφορα στάδια η διαδικασία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι δύσκολη, απλώς λίγο χρονοβόρα. Στην τελική, πιστέψτε με, τα βλέμματα όλων, και κυρίως εκείνου που σβήνει τα κεράκια, σας αποζημιώνουν…
Η αλήθεια είναι ότι για να δημιουργήσετε σε μια τούρτα, ή και στα υπόλοιπα γλυκάκια (βλ. cupcakes και κρέμα γιαουρτιού που είχαμε εμείς στο πάρτυ) εφέ θάλασσας και παραλίας, δύο μόνο υλικά χρειάζεστε σε αφθονία. Τριμμένο μπισκότο και μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το τριμμένο μπισκότο δίνει τόσο ρεαλιστικά την αίσθηση της άμμου, που ο μικρός με ρώτησε στην αρχή αν κάνει να τη φάει…
Η βάση της τούρτας είναι το ίδιο κέικ σοκολάτας το οποίο σας έχω δείξει τόσο στο περσινό μας πάρτυ, όσο και σε αυτήν την τούρτα. Γίνεται σε τρία επίπεδα, μία τετράγωνη βάση, για την οποία χρησιμοποίησα ένα ταψάκι που έχω για brownies, ένα δεύτερο επίπεδο, για το οποίο χρησιμοποίησα μια απλή στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο, και ένα τρίτο, για το οποίο προμηθεύτηκα μία χάρτινη φόρμα για panettone, η οποία είχε το ιδανικό μέγεθος για τη δουλειά που την ήθελα (επίσης κόστιζε 0,70€. Πήρα δύο για να είμαι σίγουρη…). Η γέμισή της είναι μία κρέμα τυριού με μασκαρπόνε, την οποία είδα πρώτα στην ανάρτηση για την φανταστική τούρτα γατούλα της Τάνιας από το blog The Green Mixer, και την οποία χρωμάτισα με μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η ιδανική ισορροπία για το πολύ σοκολατένιο κέικ…
Αφού στήθηκαν τα γεμισμένα κέικ, το ένα πάνω στο άλλο, τα κάλυψα με κρέμα σαντιγί, και μετά άρχισε το παιχνίδι… Η κάλυψη με το τριμμένο μπισκότο… Δεν θα σας πω ψέμματα, το πάτωμα έκανε πολύ κρίτσι κρίτσι μετά…
Και τα στολίδια; Αφού έστειλα τη μαμά μου σε ένα σωρό ζαχαροπλαστεία να μου βρει σοκολατάκια κογχυλάκια και αστερίες, και αφού η καημένη κόντεψε να πάθει με τις τιμές που άκουγε, μου βρήκε μια μικρή φόρμα για αστερίες, κογχύλια και ιππόκαμπους. Τέλεια δηλαδή. Τα βοτσαλάκια είναι κουφέτα, τα οποία βρίσκουμε σε καταστήματα που πωλούν ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη. Τα δε γυαλάκια, τα έφτιαξα ετοιμάζοντας μια πολύ απλή καραμέλα, ακολουθώντας και πάλι την έμπνευση και της οδηγίες της Τάνιας σε αυτή της την ανάρτηση (Τάνια: ημιεπίσημος χορηγός τούρτας γενεθλίων, και χωρίς να το ξέρει…)
Μπορεί να μην έχει επαγγελματική εμφάνιση, ή να μην έχει κοπεί τέλεια (η μέρα που θα καταφέρω να κόψω ίσια-αλφάδι ένα παντεσπάνι, είναι η μέρα που θα δηλώσω παραίτηση από τη δουλειά μου και θα πάω να δουλέψω σε ζαχαροπλαστείο – τόσο απίθανο να συμβεί…), αλλά μια σπιτική τούρτα δεν χρειάζεται να έχει τίποτα από τα δύο. Σημασία έχει να διασκεδάσεις με την προετοιμασία της. Και αν διασκεδάσεις εσύ φτιάχνοντάς την, είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσουν όλοι. Και κυρίως ο ένας που πρέπει!
Η συνταγή
για το παντεσπάνι θα χρειαστούμε τρεις δόσεις από αυτή την τούρτα.
Οι δύο δόσεις μας δίνουν το πρώτο και το τρίτο επίπεδο, δηλαδή ένα τετράγωνο ταψάκι 20×20 και μία μικρή στρογγυλή και ψηλή φόρμα, όπως αυτή του panetonne, τα οποία, όταν ψηθούν και κρυώσουν καλά, τα κόβουμε προσεκτικά με ένα οδοντωτό μαχαίρι του ψωμιού, μία κλωστή, ή οδοντικό νήμα, όπως κάνω εγώ.
Η τρίτη δόση μας δίνει το μεσαίο επίπεδο, το οποίο, όταν ψηθεί και κρυώσει, και πριν το κόψουμε εγκάρσια, κόβουμε έναν κύκλο εσωτερικά, με διάμετρο περίπου 18 εκατοστά. Το γύρω γύρω προσπαθούμε να το κρατήσουμε αυτούσιο, καθώς θα μας δώσει τις πολεμίστρες, κόβοντάς το σε κομμάτια 2 εκ. περίπου. Στη συνέχεια, κόβουμε εγκάρσια και το δίσκο που σχηματίστηκε, και, αν έχουμε πολύ κέφι, κόβουμε και τις πολεμίστρες.
για τη γέμιση
500 γραμ. τυρί μασκαρπόνε
120 γραμ. άχνη ζάχαρη
440 ml κρέμα γάλακτος
μερικές σταγόνες μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής
Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ το μασκαρπονε, την άχνη και την κρέμα γάλακτος, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μείγμα. Προσθέτουμε λίγες-λίγες τις σταγόνες του χρώματος, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αφήνουμε την κρέμα για λίγο στο ψυγείο.
για την επικάλυψη
330 ml κρέμα γάλακτος
50 γραμ. άχνη ζάχαρη
750 γραμ. μπισκότα τύπου μιράντα τριμμένα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη στο μίξερ, μέχρι γίνουν σαντιγί. Θέλουμε η υφή της να μοιάζει λίγο πιο σφιχτή από γιαούρτι.
Συναρμολόγηση
Παίρνουμε το ένα μισό του τετράγωνου κέικ και το τοποθετούμε στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα. Απλώνουμε από πάνω τη μισή γέμιση με μία σπάτουλα και τοποθετούμε προσεκτικά επάνω της το άλλο μισό τετράγωνο κέικ. Το καλύπτουμε περιμετρικά και στην επιφάνειά του με ένα λεπτό στρώμα σαντιγί, ίσα να το καλύψει ολόκληρο. Τοποθετούμε πάνω από το κέικ, στο κέντρο του, το μισό στρογγυλό κέικ (που κόψαμε προηγουμένως), απλώνουμε πάνω του τα 3/4 της γέμισης που περίσσεψε, και από πάνω πάλι το δεύτερο μισό κέικ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, όπως πριν, με τη σαντιγί. Κεντράροντας καλά, βάζουμε και το ένα μισό του μικρότερου κέικ πάνω από τα άλλα, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα, και από πάνω βάζουμε το δεύτερο μισό. Καλύπτουμε πάλι με σαντιγί. Παίρνουμε τα κομμάτια που κρατήσαμε για πολεμίστρες, τα καλύπτουμε ολόκληρα πρώτα με σαντιγί, και στη συνέχεια με τριμμένο μπισκότο, εκτός από την πλευρά τους που θα “καθίσει” πάνω στο κέικ. Τοποθετούμε τις πολεμίστρες περιμετρικά πάνω στο τελευταίο επίπεδο.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε το τριμμένο μπισκότο, πρώτα στο πάνω πάνω επίπεδο, και στη συνέχεια κατεβαίνουμε χαμηλότερα, χρησιμοποιώντας τις χούφτες μας για να κολλήσουμε το μπισκότο στα πλαϊνά. Καλύπτουμε όλη την τούρτα με μπισκότο.
Στολίζουμε το κάστρο μας με σοκολατάκια με θαλασσινό θέμα, ή κουφέτα-βοτσαλάκια, ή καραμέλες γυαλάκια, που μπορούμε να φτιάξουμε όπως εδώ, απλώνοντας απλώς την καραμέλα σε λαδόκολλα, και σπάζοντάς την σε ακανόνιστα κομμάτια, αφού κρυώσει καλά.
20 Comments
Το δήλωσα στην προηγούμενη ανάρτηση και θα το επαναλάβω και τώρα, είναι καταπληκτική η τούρτα σας! Από τις πιο ευφάνταστες που έχω δει, μου αρέσει ιδιαίτερα το ότι δεν είναι "στημένη" και δεν μοιάζει σα να βγήκε από ζαχαροπλαστείο (το λέω με την καλή έννοια, δεν μου αρέσουν αυτές οι too good to be true-τούρτες). Είναι μία τούρτα όμορφη, μοναδική, φτιαγμένη με φαντασία, δημιουργικότητα και πολλή νοστιμιά! Μπράβο σου!
Μερσί, μερσί, και να ήθελα να κάνω πιο "στημένη", δεν θα μπορούσα, δεν το'χω πολύ με τη λεπτομέρεια! Γι' αυτό μου άρεσε αυτή, γιατί είναι πιο… τσαπατσούλικη! Επιμελώς ατημέλητη ας πούμε!
Συγχαρητήρια !!!!!!
Ευχαριστώ Γιώτα μου!
Είσαι και μακριά από την Αθήνα να ερχόσουν να με βοηθήσεις να κάνω μία για τον αγαπητό μου σύζυγο. Ααααχ
Μου θύμισες στίχο τραγουδιού… (του Καλογιάννη) ""Που ’χουν βότσαλα κοχύλια του ουρανού τα πετραχήλια""! Έτσι σου έρχεται να δαγκώσεις πάνω στην "άμμο" την παχιά της τούρτας σας Χρύσα μου.
"Πολύχρωμος" και πάλι ο τρίχρονος σας :-)))
Χαχαχαχα! πολύ ποιητικό σχόλιο Πηνελόπη μου, σε ευχαριστώ πολύ!
Απίθανη η τούρτα σας Χρύσα μου και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της!! Μου άρεσε πολύ και η ιδέα του μασκαρπόνε στην κρέμα!! Φανταστική και καλοκαιρινή !! Γεια στα χεράκια σου και του χρόνου ουρανοξύστης!! Πολλά φιλιά!
Η αντίθεση της κρέμας με το κέικ είναι τέλεια, και αρέσει πολύ!
Ευχαριστώ πολύ Αθηνά μου! Ουρανοξύστης λες, ε;;; Μη μου βάζεις ιδέες!
Φοβερή η τούρτα και από άποψη ιδέας αλλά και εμφάνιση. Και φάνταζομαι η γεύση θα ήταν το αποκορύφωμα, με τον συνδυασμό όλων αυτών.
Ωραία η ιδέα της καραμέλλας για βότσαλο, μεχρι για χρήση ως πάγου την εχω χρησιμοποιήσει. Να τον χαίρεστε και πάλι!
Ήταν, ήταν… Μου λείπει ήδη… σνιφ…
Με βοήθησε πολύ η συνταγή σου, και οι οδηγίες σου, όπως πάντα!
Ευχαριστούμε και πάλι!
Καταπληκτική η τουρτα σας Χρυσα μου!! Και απο μεσα κι απο εξω!! Και ευκολη αλλα και εντυπωσιακη!! Και παλι να τον χαίρεσαι το αγορι σου!! πολλα φιλια
Ευχαριστώ πολύ Ελπίδα μου! Εύκολη, εύκολη! Το τονίζουμε!
Συγχαρητήρια! Και του χρόνου 🙂
καταπληκτικη η τουρτα !!! και επαγγελματικη εμφανιση!! παραιτησου αμεσως!!!! 😉 τελιακ δν ειναι τοσο δυσκολη οσο τη φανταζομουν!!! μονο εγω θελω να ορμησω πανω της να την καταβροχθισω με τα χερια σα να καταστρεφω ενα καστρο στην αμμο;;;;; γει αστ αχερι ασου χροναι πολλα παλι και δημιουργικα και μανα κ γιος κ μπαμπας!!!
Επιτέλους, να μια τούρτα που δεν ντρέπεσαι να την φας με φτυαράκι!
Πόσο θα ήθελα να μπορούσα να ξαπλώσω πάνω στην άμμο από τριμμένο μπισκότο, να μαζέψω σοκολατένιους αστερίες και ζαχαρωτά βοτσαλάκια.
Μπράβο, Χρύσα!
μπράβο!! για όλα!
Η τούρτα σας ήταν πραγματικά υπέροχη και πάρα πολύ εντυπωσιακή!
Φοβερή και η μαμά που ανακάλυψε τη φόρμα για τα κοχυλάκια και τους αστερίες! Ακόμα πιο home made λοιπόν!
Μπράβο βρε κορίτσι, μπράβο, γιατί χωρίς να είναι φοβερά δύσκολη στη συναρμολόγηση είναι από τις πιο όμορφες τούρτες όλων των εποχών!!
Φιλιά πολλά!
Υπέροχη τουρτα Χρύσα μου, μπράβο για αλλη μια φορά.
Το εσωτερικό της δε φανταστικό. Αυτο το κεικ με τη γαλάζια γέμιση δείχνει πεντανόστιμο.
Καλά έκανε η μαμά και βρήκε τη λύση με τη φόρμα. Οι τιμές στα σοκολατάκια είναι ένα θέμα.
Να είσαι καλά και του χρόνου Χρύσα μου
Φιλιά πολλά
Καταπληκτικό Post, είναι ιδανικό για καλοκαιρινά γενέθλια, θα εντυπωσιαστούν όλοι! like, like, like