Ζαχαροπλαστείο, Κέικ/Brownies, Συνταγές

Κέικ μελιού με μήλα και γλάσο με τυρί κρέμα και μέλι

6 Οκτωβρίου 2015

Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από την Τρίτη το απόγευμα. Έχοντας ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη με ήλιο και (περίπου) ζέστη, βρέθηκα στο Ελ. Βενιζέλος να περιμένω το μετρό στην πλατφόρμα για περίπου 15 λεπτά. 15 λεπτά κατά τα οποία ξεπάγιασα. Τουρτούριζα. Κανονικά.

 

Η συνέχεια πήγε να ξεγελάσει λίγο το πεπρωμένο. Λίγο η βραδινή έξοδος με τους αγαπημένους μου φίλους, που είχα να δω τόσο καιρό, λίγο ο πρωινός καφές σε ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, λίγο το τόσο περιποιημένο γεύμα που ετοίμασε η ομάδα του ΒΗΜΑgourmet για μας, τους διαγωνιζόμενους των Food Blog Awards 2015, με έκανε να αγνοώ τα σημάδια ότι το κρυολόγημα δεν αργούσε να φανεί.
Όταν όμως η κούραση και η ψιλοταλαιπωρία της επιστροφής (αλήθεια, γιατί πάντα η επιστροφή μοιάζει με ταλαιπωρία;) έκαναν έντονη την εμφάνισή τους, τα πρώτα φτερνίσματα και τα πρώτα τσιμπήματα στο λαιμό ήταν πλέον γεγονός. Το επόμενο πρωί ξύπνησα περίπου άρρωστη.
Η συνέχεια ήταν δεδομένη. Αν δεν ξεκουραστείς, αν δεν κάτσεις στα αβγά σου λίγο, αν δεν αφήσεις καμιά δουλειά να την κάνει κανένας άλλος (ή και να μην την κάνει και κανένας, δε χάθηκε ο κόσμος), πώς περιμένεις να έρθει το σαββατοκύριακο και να είσαι καλά;
Και ήρθε το σαββατοκύριακο, και είχα ήδη πιει τόσα τσάγια, που κόντευα να αρχίσω να μιλάω στο παιδί μου σαν να παίζαμε στο Downton Abbey.
Δεν είμαι τόσο πολύ του τσαγιού, προτιμώ πολύ περισσότερο τον καφέ. Όμως, κακά τα ψέμματα, όταν πιάνει το κρύο, ένα φλυτζάνι ζεστό τσάι με μπόλικο μέλι, είναι βάλσαμο για το λαιμό και για το μέσα μας.

 

Το μέλι από την άλλη, το λατρεύω. Έχω μεγαλώσει με άπειρους τόνους μελιού, το προτιμώ περισσότερο από οτιδήποτε στο πρωινό μου, αλλά και στο γιαούρτι μου, στα δημητριακά μου, και φυσικά στα ζεστά ροφήματα το χειμώνα.
Όσο έπινα τα τσάγια το ένα μετά το άλλο λοιπόν, σκεφτόμουν ότι η μόνη γεύση που θα μου ταίριαζε τη δεδομένη στιγμή σε ένα κέικ, ήταν αυτή του μελιού. Αυτό ήθελα και τίποτα άλλο. Καμία σοκολάτα, καμία βανίλια, κανένα λεμόνι ή πορτοκάλι. Τη γλύκα και το άρωμα του μελιού.
Από εκεί και πέρα το ένα έφερε το άλλο. Απέκλεισα οποιοδήποτε άλλο αρωματικό γιατί δεν ήθελα να σκεπάσει τη γεύση του, αλλά ήθελα και κάτι ακόμα μέσα. Τα μήλα στον πάγκο της κουζίνας ήταν η ιδανική προσθήκη. Μικρά κομματάκια, για να λιώσουν με το ψήσιμο, χωρίς να χρειαστούν προεργασία. Ανοίγοντας το ντουλάπι, βρέθηκα σε ένα βαζάκι με λίγο τριμμένο μπισκότο, απομεινάρι από το πάρτυ του Γιώργου (όπου είχα αγοράσει τα μπισκότα με τους τόνους…). Ξέρετε αυτό το κόλπο, που πάντα αλευρώνουμε ελαφρά τα κομματάκια φρούτων ή σοκολάτας πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ, ώστε να μην πηγαίνουν στον πάτο με το ψήσιμο (αν όχι, σημειώνετε); Ε, αυτή τη φορά το έκανα με το τριμμένο μπισκότο. Το οποίο κράτησε τα κομμάτια του μήλου ζουμερά, κάνοντας το κέικ απίστευτα αφράτο αλλά και με την απαραίτητη υγρασία.

 

 

Και ήρθε η ώρα της δοκιμής… Έρωτας με την πρώτη μπουκιά. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα λάτρευα έτσι ένα κέικ που δεν είναι σοκολατένιο… Νομίζω ότι θα κάνω καιρό να ξεπεράσω αυτή τη γεύση. Και το γλάσο; Ωω, το γλάσο. Τόσο όσο, να μην καλύπτει το κέικ, αλλά να τονίζει περισσότερο τη γεύση του, να είναι το μοναδικό ταίρι που θα μπορούσε να έχει.
Αν έγινα καλά; Οπωσδήποτε… Έχω αδειάσει την αποθήκη του σούπερ μάρκετ απέναντι από το σπίτι από όλες τις προμήθειες σε χαρτομάντηλα και ο βραστήρας δουλεύει διπλοβάρδιες… Θα ζήσω… Παρόλα αυτά, δεν έχω κάτσει στα αβγά μου ακόμα, και ούτε και προβλέπεται, αλλά δεν το βάζω κάτω. Άλλωστε το μελένιο κέικ μου θέλει τσάι για παρέα… Και το κρυολόγημά μου είναι η αφορμή.

 

 

Η συνταγή
125 γραμ. βούτυρο
85 γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
2 αβγά
280 γραμ. μέλι
120 ml γάλα
340 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γ. baking powder
3 μεγάλα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
80 γραμ. τριμμένο μπισκότο (τύπου πτι μπερ ή μιράντα)
για το γλάσο
150 γραμ. τυρί κρέμα
100 γραμ. μέλι
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
Σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το μέλι, το γάλα, πάντα χτυπώντας ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τέλος και το αλεύρι με το baking powder και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε ένα άλλο, μικρότερο μπωλ, ανακατεύουμε τα κομματάκια του μήλου με το τριμμένο μπισκότο, τα προσθέτουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα του κέικ 25 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε καλά, εισάγουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι και ελέγχουμε ότι η λάμα του βγαίνει καθαρή.
Για το γλάσο, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ ή στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, παχύρευστο γλάσο.
Όταν το κέικ κρυώσει καλά, το ξεφορμάρουμε και το γλασάρουμε με μία σπάτουλα. Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένο μπισκότο.

 

You Might Also Like

25 Comments

  • Reply Penelope 6 Οκτωβρίου 2015 at 12:26

    Είμαστε "ομοιοπαθούσες" Χρύσα μου!
    Τετάρτη βράδυ ήρθε ο κανακάρης κρυωμένος, από το σχολείο…Παρασκευή βράδυ, "έπεσε" σαν το κοτόπουλο η υποφαινόμενη 🙂

    Κέικ εξαιρετικό και με γλάσο μοναδικό! Με γαργάλησες ευχάριστα για να πάω σε εκτέλεση με muffins, για πιο ευέλικτη αντιμετώπιση του πράγματος.

    Καλό απόγευμα και περαστικά (μας) σύντομα.

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:31

      Εμείς πάλι το ανάποδο, έπεσε η μαμά και ακολούθησε και ο μικρός, και έχω γίνει ένα κουρέλι από όλο αυτό Πηνελόπη…
      Στο πρόγραμμα όλα, θα μου πεις…
      Υπομονή και περαστικά σε όλους μας!
      Κι εγώ ήμουν έτοιμη να τα κάνω μαφινάκια, αλλά τελευταία στιγμή έκανα στροφή!

  • Reply Theodora Nan 6 Οκτωβρίου 2015 at 13:21

    Περαστικά σου Χρύσα. Σχετικά με το κομμάτι που δεν αφήνεις κανέναν να κάνει (ή να μην κάνει) τις δουλειές το καταλαβαίνω απόλυτα. Κι εγώ έτσι την πατάω συνήθως. Το κέικ φαίνεται υπέροχο! Πολλά μπράβο!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:32

      Κι εσύ το ίδιο, ε; Είμαστε πολλές μου φαίνεται!
      Ευχαριστώ πολύ Δώρα!

  • Reply CookTasteLive 6 Οκτωβρίου 2015 at 19:02

    Περαστικά Χρύσα!
    Αφού πέρασες ωραία στο mini ταξίδι στην Αθήνα, χαλάλι η ταλαιπωρία
    Πολύ έξυπνη ιδέα η προσθήκη του μπισκότου στο κέικ. Όσο για το γλάσσο δείχνει πράγματι υπέροχο και το μέλι φαντάζομαι θα του δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.
    Καλή επιτυχία και για τον διαγωνισμό!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:33

      Ευχαριστώ Εύη μου!
      Το γλάσο αυτό το λάτρεψα, λόγω του μελιού, είναι πολύ ιδιαίτερο, το μπισκότο μου προέκυψε από τη γνωστή σε όλους ανάγκη να αδειάσουν λίγο τα ντουλάπια!

  • Reply Amelie 7 Οκτωβρίου 2015 at 04:31

    Ελπίζω να συνέλθεις εντελώς όσο πιο σύντομα γίνεται! Αλλά αυτό το κέικ είναι…φάρμακο από μόνο του, ειδικά με αυτή την τσαχπινιά μήλου-μπισκότου και την έντονη μελένια γεύση του! Αν και άρρωστη, η έμπνευση δεν σε εγκατέλειψε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα! Καλή επιτυχία για το διαγωνισμό!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:34

      Το παλεύω Αμαλία μου! Το παίρνω το φαρμακάκι μου, τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως!
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply Αθηνά 7 Οκτωβρίου 2015 at 06:33

    Καταρχήν περαστικά σου!! Το κέικ σου φαίνεται σούπερ γιάμι!! Αχ ναι το γλάσο με την κρέμα τυριού είναι όλα τα λεφτά συμφωνώ απολύτως!! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό Χρύσα μου!! Πολλά φιλιά και καλημέρες!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:35

      Ευχαριστώ βρε Αθηνά μου!
      Είναι από τα καινούργια αγαπημένα μου αυτό το κέικ, το λάτρεψα!

  • Reply thegreenmixer.com 7 Οκτωβρίου 2015 at 14:34

    Περαστικά!!! Τσάι έπινα φανατικά για κάποιο διάστημα (που ήμουν Αγγλία) και τώρα ούτε άρρωστη (προτιμώ τα τσίπουρα για να καίω τα μικρόβια, χεχεχεχε)…Πολύ ωραίο το κέικ,ζουμερό φαίνεται και μ'αρεσει και η λεπτομέρεια με το φύλλο στην άκρη της φωτογραφίας. Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό, δεν μπόρεσα να σχολιάσω στην προηγούμενη ανάρτηση.

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:36

      Για αυτά τα φύλλα κατέβηκα σαν την τρελή στο δρόμο γιατί το σκέφτηκα την τελευταία στιγμή και έπεφτε σιγά σιγά ο (λιγοστός) ήλιος…
      Λες να το ρίξω στα τσίπουρα;
      Ευχαριστώ πολύ!

  • Reply peps 7 Οκτωβρίου 2015 at 17:53

    Πολύ ωραίο το μελένιο κέικ σου με το μελένιο γλάσο!!!
    Το tip με τα τριμμένα μπισκότα έσκισε!!! το σημείωσα!!

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:37

      Είναι από αυτά τα τρελά που λες "βρε μπας και;" και τελικά σου βγαίνουν απίστευτα…

  • Reply Λευκή 7 Οκτωβρίου 2015 at 17:57

    Πωπω!!! Μου τρέχουν τα σάλια βραδιάτικα!!! Εδώ και καιρό σκέφτομαι να φτιάξω μια μηλόπιτα αλλά τώρα θα δοκιμάσω αυτό το κείκ!!! Περάστικά σου Χρύσα μου!!! Και καλή επιτυχία στον διαγωνισμό.

    • Reply Χρύσα 7 Οκτωβρίου 2015 at 19:38

      Καλές και η μηλόπιτες, αλλά δοκίμασε κι αυτό Λευκή, άλλωστε ωραία μήλα θα τρώμε για πολύ καιρό!
      Ευχαριστώ και ευχαριστώ!!!

  • Reply mia maria 8 Οκτωβρίου 2015 at 07:38

    Πολύ λαχταριστό το μελένιο μηλοκέικ σου! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό και περαστικούλια 🙂

  • Reply M Koutsom 8 Οκτωβρίου 2015 at 09:44

    Τρελαίνομαι για κέικ, για μέλι και για μήλα! Νομίζω ότι θα λατρέψω αυτό τον συνδυασμό που μας προτείνεις! Μπαίνει στα υπόψη…χιχιχι Περαστικά σου και καλή επιτυχία!

  • Reply AgapameAnDolmas 8 Οκτωβρίου 2015 at 14:06

    κεικ με μελια μηλα κανελες ολα τα λεφτα!! υπεροχη παρουσιαση στις φωτο!!! η εικον ατου φθινοπωρου!!! περαστικουλια κιολας!!

  • Reply Ερμιόνη 8 Οκτωβρίου 2015 at 19:51

    Έλα βρε κορίτσι!
    Ήρθες στην Αθήνα και τσίμπησες κρυολόγημα;
    Να τολμήσω να πω χαλάλι όμως, βλέποντας το κέικ που έφτιαξες για να συνοδέψεις τα αμέτρητα τσάγια;
    Το μέλι το αγαπώ κι εγώ πολύ και λατρεύω τη γεύση που δίνει σε ζύμες.
    Έβαλες και το μπισκοτάκι σου για την υγρασία και με ισοπέδωσες!
    Περαστικά και πάντα τέτοια (κέικ όχι αρρώστιες καλέ!)

  • Reply Νανά @ kouzinista 9 Οκτωβρίου 2015 at 08:31

    Περαστικά σου, Χρύσα!
    Μάλλον έψαχνες αφορμή να φτιάξεις κέικ. Η γρίπη, όμως, σε ενέπνευσε να συνδυάσεις υπέροχα υλικά με τον καλύτερο τρόπο.
    Η ιδέα με το τριμμένο μπισκότο μου άρεσε πολύ και θα τη δοκιμάσω στην επόμενη μηλόπιτα που θα φτιάξω.
    Eύχομαι γρήγορη ανάρρωση.

  • Reply evi@thehealthycook 10 Οκτωβρίου 2015 at 13:42

    εντάξει, δεν έχω λόγια!! το λάτρεψα με την πρώτη ματιά!!
    θα το φτιάξω σίγουρα!!
    περαστικά και πάλι!!
    ΧΧ

  • Reply Tante Kiki 12 Οκτωβρίου 2015 at 07:59

    Λατρεμένο το κέικ σου …κι εγώ λατρεύω το μέλι. Τώρα να σου πω περαστικά σίγουρα είσαι πια καλά!!

  • Reply Beauty Follower 19 Οκτωβρίου 2015 at 17:42

    Μμμμ τι γλάσο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  • Reply Dimitra 21 Φεβρουαρίου 2016 at 10:09

    Αγαπητή Χρύσα, δεν έχω λόγια…
    Το περίμενα ότι θα είναι ένα υπέροχο κέικ (όπως κι άλλα που έχω δοκιμάσει από το blog σου), αλλά αυτό σχεδόν με έκανε να κλάψω από συγκίνηση!!! Και όσους το δοκίμασαν γενικότερα.
    Μπαίνει άνετα στο top 5 των αγαπημένων κέικ (κι έχω δοκιμάσει άπειρα, καθώς είναι το αγαπημένο μου…βρώσιμο είδος), χωρίς καν να έχει σοκολάτα! Μείωσα λίγο τη ζάχαρη και το μέλι στο γλάσο και πρόσθεσα λίγο αλάτι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας στο βασικό μίγμα.
    Υπέροχο!…
    Χίλια ευχαριστώ γι'αυτή τη "χρυσή" συνταγή!

  • Leave a Reply