Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη για τη σημερινή ανάρτηση, αλλά και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Κι αν ο σημερινός τίτλος σας μπέρδεψε λιγάκι, επιτρέψτε μου να σας ξεμπερδέψω. Για αυτήν και τις επόμενες τρεις αναρτήσεις, δεν σας έχω μαγειρέψει τίποτα εγώ, αλλά φιλοξενώ τέσσερις άνδρες που ξέρουν να μαγειρεύουν και ήρθε ο καιρός να το δείξουν. Όχι ένας, όχι δύο, τέσσερις άνδρες… Κυρίες μου, απολαύστε…
Εδώ και πάρα πολύ καιρό τριγυρνούσε στο μυαλό μου αυτό το project, και επιτέλους ήρθε ο καιρός να πραγματοποιηθεί. Άνοιξα λοιπόν την κουζίνα μου σε τέσσερα αγαπημένα μου αγόρια, που έχουν ένα κοινό μεταξύ τους. Όχι απλώς αγαπούν το καλό φαγητό, αλλά ξέρουν και να το φτιάχνουν. Τους άφησα το πεδίο ελεύθερο να δημιουργήσουν, κι εγώ απλώς απόλαυσα και φωτογράφησα τη διαδικασία, και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα. Και πιστέψτε με, όλα όσα δοκίμασα ήταν ένα κι ένα.
Εννοείται φυσικά πως η αρχή έπρεπε να γίνει με το πιο αγαπημένο μου αγόρι, τον άνθρωπο που με παιδεύει από τη μέρα που γεννήθηκε, τον μικρό μου αδερφό. Ιδού λοιπόν η πρώτη συνταγή του project “Boys can cook”, η κλασική Lemon pie του Επαμεινώνδα.
Ο Επαμεινώνδας (ή Έπι, ή Νίντζα, αλλά ποτέ μα ποτέ Νώντας) έχει κι εκείνος μαμά την Ερατώ. Και η μαμά Ερατώ ήταν ανέκαθεν από εκείνες τις μαμάδες που δεν ξεχώριζαν αγόρια από κορίτσια. Έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε, δύο μήλα έπεσαν κάτω από τη μηλιά, αφού δύο παιδάκια έτρεχαν πάντα από πίσω της όταν ήταν στην κουζίνα. Και τα χρόνια πέρασαν, και ο (μεγάλος πια) Επαμεινώνδας (ή Έπι, ή Νίντζα, αλλά ποτέ μα ποτέ Νώντας) έμαθε να μαγειρεύει σχεδόν τα πάντα, και μάλιστα πολύ πολύ καλά. Έχει όμως μια σπεσιαλιτέ. That’s right, μιλάω για αυτό το γλυκό που σας έχει κάνει σίγουρα να λιώνετε αυτή τη στιγμή μπροστά στην οθόνη.
Βουτυράτη μπισκοτένια βάση, υπέροχα λεμονάτη και βελούδινη κρέμα, και μία αέρινη μαρέγκα στην κορυφή, δημιουργούν ένα κορυφαίο γλυκό, που αυτή την εποχή που τα λεμόνια είναι τόσο ζουμερά και μυρωδάτα, είναι αμαρτία να μην το φτιάξει κανείς.
Κι αν για κάποιους η διαδικασία της κρέμας με τα αβγά, αλλά και της ψημμένης μαρέγκας είναι λόγος να φοβούνται να τη φτιάξουν, σας διαβεβαιώνουμε (κι εγώ και ο αδερφός μου) ότι είναι ένα πραγματικά εύκολο γλυκό, που απαιτεί απλώς μια ελάχιστη προσοχή στην ετοιμασία της κρέμας, και τίποτα παραπάνω.
Αγορίστικο γλυκό. Πάντα το θεωρούσα αγορίστικο γλυκό, δεν ξέρω γιατί. Αν τελοσπάντων τα γλυκά θα μπορούσαν να έχουν φύλο, αυτό θα ήταν ένα ξεκάθαρα αγορίστικο γλυκό.
Και ναι, υπάρχουν και οι πολύ πιο απλές εκδοχές του, με διάφορα shortcuts για την κρέμα, αλλά αυτή, η κλασική Lemon pie, δε νομίζω ότι συγκρίνεται.
Πώς σας φαίνεται λοιπόν για αρχή; Σας ανοίγει την όρεξη; Πιστέψτε με, και η συνέχεια είναι εξίσου ξελιγωτική… Και πολύ πολύ ξεκούραστη για μένα τολμώ να πω, είναι πολύ ωραίο να βάζεις τους άλλους να μαγειρεύουν για σένα κι εσύ απλά να απολαμβάνεις (χωρίς ντροπή…).
Είναι επίσης πολύ ωραίο να παρατηρείς τα αγόρια να δημιουργούν στην κουζίνα. Θαρρείς και το προσέχουν το πράγμα λίγο παραπάνω από εμάς, θαρρείς και ετοιμάζουν εκείνη τη στιγμή μία παράσταση, την οποία θα παρουσιάσουν στο κοινό τους, και δεν είναι δυνατόν να αποτύχει. Τουλάχιστον τα αγόρια που μαγείρεψαν για εσάς αυτές τις μέρες, όχι μόνο δεν έχουν αποτύχει, αλλά έχουν κάνει φοβερά πράγματα…
Καλή και γλυκιά εβδομάδα!
Η συνταγή
Για τη βάση μπισκότου:
1 μεγάλο πακέτο πτι μπερ
200 γραμ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα:
50 γραμ. αλεύρι
60 γραμ. κορν φλάουρ
200 γραμ. ζάχαρη
750ml βραστό νερό
ελάχιστο αλάτι
3 κρόκοι αβγού
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
1 κ.σ. βούτυρο
Για τη μαρέγκα
3 ασπράδια αυγών
1/4 κ.γ. κρεμόριο
60 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη (demerara)
Βάση: Θρυμματίζουμε στον
επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με το λιωμένο
βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια
απλώνουμε το μείγμα στη βάση μιας ταρτιέρας (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο).
επεξεργαστή τροφίμων ή στο multi τα μπισκότα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ με το λιωμένο
βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια
απλώνουμε το μείγμα στη βάση μιας ταρτιέρας (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο).
Κρέμα: Σε μικρή κατσαρόλα
αναμιγνύουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε
το βραστό νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε την κρέμα να βράσει
σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει ελαφρώς (περίπου 5-7
λεπτά). Χτυπάμε ελαφριά τους κρόκους σε άλλο μπολ, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές
της ζεστής κρέμας μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας, και μετά ρίχνουμε το μείγμα
των αβγών ξανά στην κατσαρόλα (δεν ρίχνουμε τα αυγά κατευθείαν στο μείγμα για να
μην ψηθούν λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας). Βράζουμε πάλι μερικά λεπτά, ανακατεύοντας
συνέχεια, ώσπου να πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε
το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε την επιφάνεια του μπισκότου με την κρέμα και στη συνέχεια φτιάχνουμε
τη μαρέγκα.
αναμιγνύουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε
το βραστό νερό σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε την κρέμα να βράσει
σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια ώσπου να πήξει ελαφρώς (περίπου 5-7
λεπτά). Χτυπάμε ελαφριά τους κρόκους σε άλλο μπολ, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές
της ζεστής κρέμας μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας, και μετά ρίχνουμε το μείγμα
των αβγών ξανά στην κατσαρόλα (δεν ρίχνουμε τα αυγά κατευθείαν στο μείγμα για να
μην ψηθούν λόγω μεταβολής της θερμοκρασίας). Βράζουμε πάλι μερικά λεπτά, ανακατεύοντας
συνέχεια, ώσπου να πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε
το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε την επιφάνεια του μπισκότου με την κρέμα και στη συνέχεια φτιάχνουμε
τη μαρέγκα.
Μαρέγκα: Χτυπάμε τα ασπράδια και το
κρεμόριο σε σφιχτή μαρέγκα (αν δεν έχουμε
κρεμόριο το αντικαθιστούμε με λίγες σταγόνες λεμόνι). Ενώ χτυπάμε τα ασπράδια,
προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, το ξύσμα και σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Μόλις είναι
έτοιμη η μαρέγκα, την απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω από την κρέμα και την πασπαλίζουμε
από πάνω με λίγη καστανή ζάχαρη. Βάζουμε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά ώστε να ψηθεί λίγο η κρέμα και να ροδίσει
η επιφάνεια της μαρέγκας (ανάλογα και με το φούρνο μας μπορεί να χρειαστεί
λιγότερη ώρα).
κρεμόριο σε σφιχτή μαρέγκα (αν δεν έχουμε
κρεμόριο το αντικαθιστούμε με λίγες σταγόνες λεμόνι). Ενώ χτυπάμε τα ασπράδια,
προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, το ξύσμα και σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Μόλις είναι
έτοιμη η μαρέγκα, την απλώνουμε με ένα κουτάλι πάνω από την κρέμα και την πασπαλίζουμε
από πάνω με λίγη καστανή ζάχαρη. Βάζουμε την ταρτιέρα σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200 βαθμούς για περίπου 10-12 λεπτά ώστε να ψηθεί λίγο η κρέμα και να ροδίσει
η επιφάνεια της μαρέγκας (ανάλογα και με το φούρνο μας μπορεί να χρειαστεί
λιγότερη ώρα).
Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε
να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σερβίρεται κατά προτίμηση κρύα.
να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σερβίρεται κατά προτίμηση κρύα.
27 Comments
πωωωωωωωωω υπαρχουν αντρες που και ξερουν τι ειναι η λεμον παϊ αλλα και την φτιαχνουν;;;;;;;;
λατρευω αυτο το γλυκο και απ τις φωτο κ μονο φιανεται λαχταριστο !! ειδικα αυτη η κρεμα πωπωπωπω
Ω, ναι, υπάρχουν!
Και ναι, η κρέμα είναι όλα τα λεφτά!
Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα Χρύσα!!! Πολύ ωραία η lemon pie και το πρότζεκτ!! Μπράβο στα αγόρια!!! 🙂
Καλό μήνα Κική μου! Κι εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ!
Σου είπα ότι αγαπώ τις lemon pie ε??? Φαίνεται νοστιμότατη!!! Καλό μήνα Χρύσα μου!!!
Α, πολύ χαίρομαι τότε, δοκίμασε να τη φτιάξεις, θα τρελαθείς!
Καλό μήνα!
Καλημέρα και καλό μήνα. Μπράβο στη μαμά που δεν έκανε διακρίσεις στο αγόρι – κορίτσι. Μπράβο και στον αδελφό που ήθελε να μπει στη διαδικασία μαγειρικής.
Δεν τα πάω καλά με τις μαρέγκες και θα ήθελα μια άλλη επικάλυψη, μα θα μου πεις αυτή είναι η Lemon pie αλλά…..
Χμμ, τώρα που το σκέφτομαι, και μία καλή σπιτική σαντιγί από πάνω θα του πηγαινε πολύ. Δεν την λες και κλασική lemon pie, αλλά σιγά μη σκάσουμε για τους ορισμούς Ξανθή!
Κυριολεκτικά κρέμομαι από την οθόνη!!!!
Εντάξει, δεν το συζητώ ότι φωτογράφισες καταπληκτικά την τάρτα του αδελφού σου! Εντάξει, δεν έχω καλύτερο από το να βλέπω αντρικά χέρια στην κουζίνα!!!
Νομίζω Χρύσα έκανες την αρχή για μια από τις πιο έξυπνες σειρές αναρτήσεων που έχω δει!!! Τρελαίνομαι!!!
Μένω συντονισμένη λοιπόν!!!
Φιλιάααααααααααα
Ααα, θα δεις πολλά ανδρικά χέρια αυτές τις μέρες εδώ Χρυσαυγή!
Πολύ χαίρομαι για αυτόν τον ενθουσιασμό σου, είχα πολλή όρεξη για αυτή τη σειρά αναρτήσεων!
Φιλιά!
Ζήτω τα αγόρια σου και ζήτω στην μαμά Ερατώ!!!!
Φανταστική φαίνεται, θα την φτιάξω και θα επανέλθω με εντυπώσεις!
Ζήτω!
Ναι, τα αγόρια μου έχουν φτιάξει θαύματα!
Δοκίμασέ την Γιώτα! Θα τρελαθείς!
Τελειο project, υπεροχη φωτογραφιση και φανταστικο γλυκο! Μπραβο Χρυσα μου, μπραβο και στα αγορια! Λευκή
Ευχαριστώ πολύ Λευκή μου!
Χαίρομαι που σου άρεσε!
φοβερη η ιδεα αλλα και η πραγματοποίηση!! Μπραβο Χρυσα!! Τρελαινομαι για αντρες που ξερουν να μαγειρευουν!! Μπραβο και στη μαμα Ερατω!! Αγαπω το λεμονι σε καθε παραλλαγη!! Και λατρευω τη lemon pie!! Ανυπομονω να δω και τους υπολοπους της παρεας!! καλο μηνα!! φιλια
Ναι, η αλήθεια είναι ότι η μαγειρική δίνει πόντους στα αγόρια!
Έχεις να δεις πολλά ακόμα!
Το λατρεύω αυτό το γλυκό, Χρύσα μου!
Περίσσεψε κομμάτι, μπας και πάρει τον δρόμο προς τα κάτω, έστω και μέσα από τα μπλόκα των τρακτέρ;
Καλό μήνα σας εύχομαι ολόψυχα και σ' εσένα και στον χρυσοχέρη αδελφό(!!)
Ούτε ψίχουλο Πηνελόπη μου! Ούτε ψίχουλο!
Την επόμενη φορά!
Εστρωσες τα αγόρια στη δουλειά βλέπω. Ο αδελφός σου τα πηγε εξαιρετικά.
Από τις πιο καλοφτιαχμενες lemon pie που έχω δει.
Πολύ ωραία η ιδέα σου για τους άντρες στην κουζίνα 😉
Περιμένουμε και τους υπόλοιπους.
Καλό μήνα Χρύσα μου 🙂
Πωπω…καταπληκτική!!! Μπράβο και στη μαμά που ενέπνευσε και στο δημιουργό Έπι ή Νίντζα αλλά όχι Νώντα!!!Καλημέρα και καλή εβδομάδα 🙂
Ωραίο Project! Βλέπω είναι κληρονομικό το ταλέντο στην κουζίνα!
Μπράβο στον αδερφούλη!
Φιλάκια πολλά, Χρύσα μου γλυκιά!
καταπληκτική ιδέα η σειρά boys can cook! εύγε!
η μαμά Ερατώ έκανε πολύ καλή δουλειά και με τους δυο σας!
λατρεύω lemon pie!
φιλιά!
Έχω μείνει να θαυάζω τις φωτογραφίες!!!! Μα υπάρχουν άντρες που κάνουν τέτοια θαύματα στην κουζίνα;;; Και όχι δεν είμαι φεμινίστρια:)))
Ένα μεγάλο μπράβο στην μαμά Ερατούλα για την υπέροχη ανατροφή που σας έδωσε, ένα ακόμα για σένα για την πανέξυπνη αυτή σειρά αναρτήσεων και ένα ακόμα για τους άντρες στη φαμίλια σας που έχουν πολλά ταλέντα!!!
Πολύ μου αρέσει το concept του project!
Και το κείμενο, η συνταγή, οι φωτογραφίες, μια ανάρτηση άρτια σε όλα της!
Η κρέμα υπέροχη! Τι φανταστικό κίτρινο χρώμα είναι αυτό;
Μπράβο στον Νώντα 🙂 Όχι ε;;
Φιλιά!
Μια ευκολη αλλα υπεροχα ελαφριά lemon pie…την προσεφερα σήμερα στο τραπεζι για τη γιορτή του πεθερου μου και οι κριτικές ήταν διθυραμβικες! Φανταστική συνταγη!!!
Μας τελείωσες.. εσύ και ο Επαμεινώνδας (ή Έπι, ή Νίντζα, αλλά ποτέ μα ποτέ Νώντας)!! Εύγε στην μαμά Ερατώ για τα προκομμένα της παιδάκια!
Ψήνεται! Ψήνεται!