Ε, ναι, παραλίγο να βγει η σεζόν και να μην έχω κάνει ούτε μια ανάρτηση με μαρμελάδα…. Είναι ποτέ δυνατόν; Όχι βέβαια…
Μαρμελάδα σύκο λοιπόν. Πιο χειροποίητη δεν γίνεται. Σκεφτόμουν την ώρα που τη φωτογράφιζα ότι το μόνο υλικό που αγόρασα για να τη φτιάξω είναι η ζάχαρη… Τα σύκα είναι από τον κήπο του εξοχικού, και τα μαζεύαμε οικογενειακώς και με βάρδιες, όταν γυρνούσαμε από τη θάλασσα. Το λικέρ δε που χρησιμοποίησα είναι το χειροποίητο limoncello μου, του οποίου τα λεμόνια πάλι μαζεύτηκαν κατευθείαν από δέντρο, όχι από εμένα, αλλά από τον ταρζάν/νίντζα αδερφό μου. Μα πόση προκοπή πια….
Κακά τα ψέμματα, είναι η εποχή της. Και μου αρέσει τόσο πολύ… Η ιδιαίτερη γεύση της την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα, και οι πιθανοί συνδυασμοί που της ταιριάζουν ξεφεύγουν πολύ από το κλασικό πρωινό ψωμί-βούτυρο-μαρμελάδα, ή άντε και καμιά πάστα-φλώρα.
Τι σκοπεύω να κάνω εγώ με τα τόσα κιλά μαρμελάδα σύκο που γέμισαν το ντουλάπι μου; Χμμμ, για να σκεφτούμε….
Καταρχήν, δώρα. Όπως και όλες οι χειροποίητες μαρμελάδες, αποτελεί ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορώ να σκεφτώ για να κάνω σε φίλους, ειδικά σε όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά…
Δεύτερον, ήδη ονειρεύομαι το πρωινό αυτού του Σαββάτου και της Κυριακής, τα πρώτα μετά από καιρό που θα ξυπνήσουμε σπίτι μας, και τις τηγανίτες που θα φτιάξω για να απολαύσω με αυτή τη μαρμελάδα.
Το επόμενο που σκέφτομαι είναι ένα πλατό τυριών που θα συνοδεύσει ένα καλό κρασί, μαζί με λίγα σταφύλια ή ξερά φρούτα και φυσικά αυτή τη μαρμελάδα. Δεν. Φαντάζεστε. Πόσο. Ταιριάζει. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω.
Τέλος, μία ωραία φέτα, τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας και τηγανισμένη, περιχυμένη ζεστή-ζεστή με λίγη (λέμε τώρα λίγη…) μαρμελάδα σύκο, και έχετε το τέλειο ορεκτικό για ένα τραπέζι.
Θα μου πείτε, και τι μας τα γράφεις ρε φιλενάδα όλα αυτά και δεν μας τα δείχνεις κιόλας; Και θα έχετε και όλα τα δίκια του κόσμου τούτου, αλλά κάπου μεταξύ δουλειάς – προσαρμογής στον παιδικό σταθμό – προετοιμασίας για το πάρτυ του Γιώργου, νιώθω σιγά-σιγά τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν, και είμαι ακόμα μόλις στην τρίτη εβδομάδα μετά τις διακοπές…
Μη στενοχωριέστε όμως, ο καιρός είναι μπροστά μας, και τα βαζάκια της μαρμελάδας μπόλικα. Γιατί φυσικά δεν έφτιαξα μόνο εγώ, άλλη τόση μαρμελάδα έφτιαξε και η Ερατούλα, και μάλιστα εκείνη δεν έβαλε limoncello, αλλά amareto (πάλι από τα χεράκια μου, να σημειωθεί παρακαλώ…). Και είμαι τώρα με το κουταλάκι μια στο ένα βάζο, μια στο άλλο, και προσπαθώ να καταλήξω ποια είναι η καλύτερη… Δύσκολη δουλειά, αλλά θα την καταφέρω νομίζω….
Η συνταγή (για περίπου 4 μεγάλα βάζα)
2 κιλά σύκα
1 κιλό ζάχαρη
1 κούπα λικέρ (χρησιμοποίησα limoncello)
Πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους, τα κόβουμε στα τέσσερα (ή και στα δύο, αν είναι μικρά) και τα ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε και το λικέρ, κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε έτσι, χωρίς να ανάψουμε τη φωτιά. Μετά από δύο ώρες ανάβουμε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε στο μέτριο. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράζει ανακατεύοντας συχνά και ξαφρίζοντας, αν δούμε ότι χρειάζεται, για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Tip 2: Για να δούμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα πιάτο στο ψυγείο, το βγάζουμε κρύο, ρίχνουμε μια κουταλιά μαρμελάδα και το ξαναβάζουμε για κανένα λεπτό στο ψυγείο. Το βγάζουμε και βλέπουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα. Είναι έτοιμη όταν γέρνουμε το πιάτο και δεν τρέχει σαν σιρόπι.
17 Comments
Καλημερα!
Το λικέρ θα πρεπει να ειναι ομορφη προσθήκη στην μαρμελάδα 😉
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Της ταιριάζει πολύ, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνεις στη γεύση…
ΕΕΕΕ μπορώ να στείλω δ/νση να αγοράσω ένα βαζάκι? Δίνω όσα θες!
Καλό Σαβ/κο!!!
Στείλε εσύ, και θα τα βρούμε!
Φιλιά!
Τι ωραία Χρύσα. Κι εμένα μου αρεσει πολυ η μαρμελάδα συκο.
Ακόμα καλύτερα αμα έχετε και δικό σας δέντρο 😉
Εφτιαξα κι εγω χθες με κατι συκα που ειχα. Βρίσκω εξαιρετική την ιδέα που έβαλες limoncello.
Δεν το είχα σκεφτεί.
Καλοφάγωτη λοιπόν (ξέρω θα δυσκολευτίες..χιχι)
Φιλιά
Θα δυσκολευτώ όντως πολύ Μάριον!
Δοκίμασέ το την επόμενη φορά, ταιριάζει τέλεια!
μμμμμμμμμμμ… συκα… σε καθε μορφη!!!! τρελαινομαι.. απλα.. υπεροχς οι φωτογραφιες By the way!! Εχεις βελτιωθει απιστευτα!!! πολλα φιλια
Εγώ να φανταστείς παλιότερα, ούτε να τα δω, αλλά τώρα τα τσακίζω!
Ευχαριστώ, ευχαριστώ, με κάνεις πολύ χαρούμενη Ελπίδα!
Τρελαίνομαι για σύκα, κυρίως τσακίζω τα φρέσκα αλλά και τα αποξηραμένα καλά είναι! Τις τελευταίες μέρες τον διακοπών μου στο χωριό, έφαγα γλυκό σύκο (από εκεί που παράγεται κατά κόρον – Ταξιάρχης Β. Εύβοιας) και έχω να πω ότι ήταν ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Τώρα, μαρμελάδα, δεν έχω δοκιμάσει… θα ήθελα όμως! Καλό απόγευμα
Θέλω πλατό τυριών και φέτα τηγανιτή με μαρμελάδα σύκο!!!!!!!!!!!
Ωραία φωτογράφιση!!
Έφτιαξα χτες τα πρώτα 10 βαζάκια κλασική μαρμελάδα σύκου, έπεται συνέχεια αύριο με άλλους πειραματισμούς και ίσως από βδομάδα να υπάρξουν κι άλλοι.
Πολύ ωραίες προτάσεις δοκιμών.
η αληθεια ειναι οτι τωρα επικρατει πανζουρλισμος με μαρμελαδες κ σαλτσες!!! ιδιαιτερη η δικη σου μαρμελαδα ειμαι σιγουρη θα ειναι τελεια!
Πολύ ωραία! Τι χρώμα! Μου αρέσει η ιδέα σου να βάλεις limoncello!
Χαμός στη μαρμελάδα! Τι ωραία, θα έχεις ακόμη και τον χειμώνα τη μυρωδιά του καλοκαιριού με κάθε βάζο που θα ανοίγεις. Εγώ έβαλα και λίγο θυμάρι στην δικιά μου και του ταίριαξε υπέροχα. Καλό κουράγιο με τις προετοιμασίες και την προσαρμογή!
εντάξει, και η μαρμελάδα αλλά και οι προτάσεις σου για την αξιοποίησή της είναι εξαιρετικά!!
λατρεύω τα σύκα, και αν και άργησα να φάω φέτος, τους έχω αλλάξει τα φώτα!! χαχαχαχα!!
φιλιά πολλά!
Τρελαίνομαι για σύκα σε οποιαδήποτε μορφή!
Μου αρέσει πολύ η ιδέα του αλκοόλ στην μαρμελάδα. Δεν το χω δοκιμάσει ποτέ και σκέφτομαι σοβαρά να υιοθετήσω την ιδέα σου!
Οι φωτογραφίες σούπερ!
Πολύ ωραία μαρμελάδα και ..μεθυσμένη!!! Υπέροχες και οι προτάσεις σου Χρύσα! 'Όσο για τις φωτογραφίες …δεν έχω λόγια!