Και τώρα αυτό τι είναι; Μην είναι μαρμελάδα; Μην είναι πελτές; Τινατό (μετ. τι είναι αυτό;), που λέει και ο Γιώργος. Συνέχεια όμως. Συνέχεια. Όλη την ημέρα. Μας έχει κολλήσει όλους. Μαμά, μπαμπάς, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, όλοι έτσι ρωτάμε πια. Τινατό; Άσχετο.
Ατό, συγνώμη, αυτό λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που έκανα φέτος το καλοκαίρι. Όπως ίσως θα έχετε καταλάβει, έχω τρέλα με τις μαρμελάδες. Όχι μόνο να τις τρώω, αλλά και να τις φτιάχνω. Αν υπήρχε μία επιχείρηση που θα ήθελα σαν τρελή να έχω, αυτή θα ήταν ένα μαγαζάκι όπου θα έφτιαχνα, θα συσκεύαζα και θα πουλούσα μαρμελάδες. (Και σάλτσες. Και τσάτνεϊ. Και γλυκά του κουταλιού. Και λικέρ. Σταματάω γιατί σε λίγο θα σας αραδιάσω όλο το business plan που είναι γραμμένο άψογα στο μυαλό μου-και μόνο εκεί, ίσως μέχρι να κερδίσω το τζόκερ.)
Αφού λοιπόν φέτος κάναμε μαρμελάδα φράουλα, και μαρμελάδα βερίκοκο, ήρθε και η ώρα ενός από τα αγαπημένα μου φρούτα. Το αχλάδι γίνεται υπέροχη μαρμελάδα. Φανταστική. Από αυτές που τις τρως με το κουταλάκι. Και γίνεται και εύκολη μαρμελάδα. Πήζει μόνη της πανεύκολα, λόγω της φυσικής πηκτίνης του φρούτου, έχει μοναδικό άρωμα, κι έτσι δεν χρειάζεται κανένα αρωματικό (αν και είμασταν στο τσακ να την “τσιμπήσουμε” με λίγο τζίντζερ), και με τα κουκούτσια και τις φλούδες του αχλαδιού, φτιάχνεις ένα εκπληκτικό σιρόπι, για να έχεις το άρωμά του παντού…
Αλλά όχι. Σήμερα δεν σας σας δείξω ούτε τη μαρμελάδα, ούτε το σιρόπι του αχλαδιού. Γιατί όπως σας είπα, έκανα ανακάλυψη φέτος το καλοκαίρι. Ψάχνοντας γενικότερα ιδέες για αχλάδια και την αξιοποίησή τους, έπεσα πολλές φορές πάνω στο pear butter. Και μου άρεσε πολύ ως εναλλακτική. Δεν είναι μαρμελάδα, δεν έχει μέσα καθόλου ζάχαρη, μόνο λίγο μέλι, και έχει συμπηκνωμένη όλη τη γεύση και το άρωμα του αχλαδιού. Κράτησα λοιπόν αρκετά αχλάδια στην άκρη, και αφού τελειώσαμε τις μαρμελάδες και το σιρόπι μαζί με τη συνήθη ύποπτο-αρχηγό της κουτάλας, την άλλη μέρα, μόνη μου πια, έκατσα να το δοκιμάσω. Από όλες τις συνταγές που βρήκα σε ξένες σελίδες και blogs, αυτή μου άρεσε περισσότερο. Αλλά επειδή μου φάνηκε πολύ νωρίς ακόμα για να αρχίσει να μυρίζει η κουζίνα κανέλες και γαρύφαλλα, αποφάσισα να το αρωματίσω με βανίλλια. Επιπλέον, μου προέκυψε και άλλη μια παραλλαγή στην αρχική συνταγή, αυτή όμως εντελώς ακούσια.
Προειδοποιεί η κοπέλα “έχετε το νου σας στην κατσαρόλα, να μην καεί ο πάτος”. Ναι, καλά. Εγώ είχα ταυτόχρονα 2 κατσαρόλες να βράζουν, μία με το pear butter, μία με τις φλούδες και τα κουκούτσια (εννοείται πως έκανα κι άλλο σιρόπι… τι, χαμένα θα πήγαιναν;), και επιπλέον, τη συγκεκριμένη στιγμή, χτυπούσα κάτι ασπράδια αβγών μαρέγκα, για να ψήσω μπεζέδες, τους οποίους πάλευα να χρωματίσω κιόλας (μη ρωτάτε, αυτό είναι ένα άλλο project, το οποίο θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες)… Της μουρλής γινόταν εκείνη την ώρα στην κουζίνα δηλαδή, ε, τι να γίνει, άρπαξε λίγο ο πάτος… Ευτυχώς! Το πόσο ωραία καραμέλωσε το μείγμα, δε λέγεται! Επίτηδες να προσπαθούσα να το κάνω, δεν θα το κατάφερνα!
Δοκιμάστε το συγκεκριμένο άλειμμα, όσο κρατάνε ακόμα τα αχλάδια για μια διαφορετική νότα στο πρωινό σας.
Και μην το φοβηθείτε… Ας αρπάξει και λίγο!
Και μην το φοβηθείτε… Ας αρπάξει και λίγο!
Η συνταγή (για ένα βαζάκι)
1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια (μόνο
η σάρκα)
η σάρκα)
3 κ. σ. μέλι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αντικολλητικό πάτο όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν μειωθούν τα υγρά του και έχει πήξει αρκετά (θα έχει σκουρύνει κιόλας), το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αλέθουμε προσεκτικά με το ραβδομπλέντερ, ή το μεταφέρουμε (πολύ προσεκτικά γιατί καίει πολύ) στο μπλέντερ και το αλέθουμε εκεί. Γεμίζουμε ένα βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το βάλουμε στο ψυγείο.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας πού και πού. Όταν μειωθούν τα υγρά του και έχει πήξει αρκετά (θα έχει σκουρύνει κιόλας), το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αλέθουμε προσεκτικά με το ραβδομπλέντερ, ή το μεταφέρουμε (πολύ προσεκτικά γιατί καίει πολύ) στο μπλέντερ και το αλέθουμε εκεί. Γεμίζουμε ένα βαζάκι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το βάλουμε στο ψυγείο.
35 Comments
τελειο!! αχ κι εμενα μου αρεσουν ολα αυτα.. και μαρμελάδες και λικέρ και ολα αυτα τα σπιτικα.. Το apple butter είχα στο προγραμμα να δοκιμασω να φτιάξω..Αν μου φερουν όμως αχλαδια απο το χωριο θα το δοκιμασω κι αυτό..χεχε.. Καλημερα Χρυσα μου!!
Και το apple butter θα είναι τέλειο σίγουρα! Τον άλλο μήνα!
Καλό βράδυ Ελπίδα!
Να σου πω και εγώ το apple butter είχα στο πρόγραμμα, με αχλάδι δεν το είχα ξαναδει! Φαίνεται νοστιμότατο, μη σου πω ότι θα μου άρεσε καλύτερα έτσι καραμελωμένο!
Ναι, τελικά νομίζω ότι του έδωσε πιο βαθιά γεύση από ότι θα είχε κανονικά… Τα ατυχήματα καμιά φορά βγαίνουν σε καλό!
Φιλάκια Μαρία μου!
Πολύ ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις τα αχλάδια! Θα το φτιάξω!
Φιλάκια!
Για σένα είναι ό,τι πρέπει Λένια! Χωρίς ζάχαρη, μόνο λίγο μέλι!
Πολύ μ'αρέσει που δεν έχει καθόλου ζάχαρη μέσα και μόνο μέλι!
Όσο για τις φωτογραφίες σου Χρύσα, τι να πω… άψογες. Μού θύμισαν πίνακες νεκρής φύσης. Εύγε και πάλι εύγε!!
Ναι, είναι και πιο υγιεινό από μαρμελάδα!
Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα!
Αχ, πολύ ωραίο αυτό το άλειμμα! Μου αρέσει που έχει μέλι και φαντάζομαι τι ωραία καραμελωμένη γεύση θα έχει… Σούπερ πάνω στο ψωμάκι!
Φιλιά πολλά!
Έτσι ακριβώς είναι Αναστασία! Και τόσο εύκολο να γίνει…
Φιλιά!
Μιλάμε μου έχουν φέρει τόσα πολλά αχλάδια φέτος, που η συνταγή σου δεν υπάρχει περίπτωση να μην "εκτελεστεί" άμεσα!!!
I like it!!!!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
I like it that you like it! Άσε λίγα αχλαδάκια στην άκρη λοιπόν, σου εγγυώμαι ότι αξίζει!
Φιλάκια Έλενα!
Δε τρελλαίνομαι για αχλάδια…αλλά αυτή είναι μια πολύ ωραία και υγιεινή πρόταση για να τα φάω!!!
Μ' αρέσει που έχουν μέλι και όχι ζάχαρη!
Θα το φτιάξω!!!
Πώς γίνεται αυτό;;; Έχουν την πιο τέλεια γεύση! Δοκίμασε και μπορεί να αλλάξεις γνώμη Πέπη!
Φιλάκια!
Φανταστικό!!!!!!!!!!!! Το έφτιαξα!!!!!!!!!!!
Είδες που σου είπα;;; Ήμουν σίγουρη ότι θα σου αρέσει!
p.s. οι φωτογραφία σου το ανέδειξε ακόμα περισσότερο!
''Τινατό''? Θα σας κολλήσουν κι άλλα ανάλογα με την φάση του μικρού.
Ωραία η ιδέα σου να τα κάνεις έτσι τα αχλάδια. Δεν έχω δοκιμάσει ούτε μαρμελάδα αχλάδι.
Πάντως πρέπει να είναι πολύ νόστιμο. Και το τζίντζερ θα του πηγαινε πολυ.
Πάντως το business plan καλό ακούγεται…προχώρα 🙂
Φιλιά
Αχ το ξέρω Μάριον, και το διασκεδάζω πολύ!
Είναι όντως πολύ νόστιμο, εμένα μου αρέσουν πολύ και σε μαρμελάδα.
Σου αρέσει η ιδέα μου, ε; Μακάρι κάποτε να γίνει…
Ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
Οκ, δεδομένου ότι δεν τρώω τα φρούτα και τις μαρμελάδες (επειδή προέρχονται από φρούτα), θα το έφτιαχνα το άλειμμά σου, αλλά θα έβαζα και λίγη κουβερτούρα μέσα.. έτσι για να κατεβαίνει καλύτερα! χαχαχχαχα
Σε πειράζω!!! Είναι πολύ ωραίο, υγιεινό και δεν ξέρω αν πραγματικά θα το έφτιαχνα αλλά με έχουν εντυπωσιάσει οι εκπληκτικές φωτογραφίες σου. Μπορεί να μην χρησιμοποίησες κανελογαρύφαλλα για να μην φέρεις πρόωρα το χειμώνα αλλά οι φωτογραφίες και τα χρώματά τους με παραπέμπουν σε ένα άκρως φθινοπωρινό σκηνικό!
Σε φιλώ πολύ Χρύσα μου!
Πλάκα πλάκα, μου θύμισες ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν εξαιρετική μαρμελάδα αχλάδι με την προσθήκη κουβερτούρας… Κόλαση! Οπότε, γιατί όχι κι αυτό!
Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου! Φιλιά!
Πρωτότυπη πρόταση!
Εύκολη και όντως διαφορετική για το πρωινό μας.
Μου αρέσει η υφή και το χρώμα!
Η υφή είναι που κάνει τη διαφορά, και χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ερμιόνη μου!
Τέλειο για πρωινό και απογευματινό! Φιλάκια Χρύσα μου!
Ευχαριστώ πολύ Λίλια! Φιλάκια πολλά!
Είναι κάτι πολύ ωραίο και διαφορετικό!
Καλό ξημέρωμα
Φιλιά 🙂
Διαφορετικό είναι σίγουρα!
Φιλιά Αριάδνη!
…και εμεις στην ιδια φαση ειμαστε "τινατο" αλλα πολλες φορες και "ατοτιναι"!!!!
Πολυ ωραια ιδεα για τα αρκετουτσικα αχλαδακια που εχω!!
φιλια!!!!
Χαχαχα, άρα με καταλαβαίνεις!
Δοκίμασέ το Κική, να δεις ότι θα σου αρέσει!
Πολύ γκουρμέ το βρίσκω, το οτι εχει μέλι ειναι ενα συν!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Φαίνεται υπέροχο!
Το όλο concept μου θυμίζει την σάλτσα μήλου, την οποία λατρεύω. Νομίζω θα λατρέψω και το άλειμμα αχλαδιού. Ήδη μου έρχονται ιδέες για αλμυρά και για γλυκά, γλυκόξινα κλπ κλπ. Το φαντάζομαι σαν την ιδανική βάση για chutney (χωρίς την βανίλια βέβαια) για να συνοδεύσει κάποιο ψητό κρέας! Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
🙂
Φεύγω, έφυγα όχι θα φύγω αύριο το πρωί και θα πάρω αχλάδια!!!! Μα είναι υπέροχο!!!!!!! Θαύμα έκανες πάλι Χρύσα!!!!!
Φιλιά!!
Γειά σας κορίτσια. Πόσο καιρό διατηρείται εντός ψυγείου? Το φοβάμαι λίγο χωρίς ζάχαρη.
Καλησπέρα, η ποσότητα των αχλαδιών βγάζει ένα μικρό βάζο, το οποίο κρατάει σίγουρα μία εβδομάδα με δέκα μέρες. Για να πω την αλήθεια, παραπάνω δεν μου έχει ξεμείνει ποτέ…. 🙂
Ελπίζω να βοήθησα!
Καλημέρα Χρύσα,
Μόλις ανακάλυψα αυτή τη συνταγή ψάχνοντας τι να κάνω τα αχλάδια που μου έστειλαν από το χωριό. Ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με σιρόπι αγαύης. Επίσης, αν παραλείψουμε την πολτοποίηση, θα μοιάζει πιο πολύ με μαρμελάδα;
Αμαλία καλημέρα,
μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με σιρόπι αγαύης.
Αν παραλείψεις την πολτοποίηση θα μοιαζει σε όψη μαρμελάδα, αλλά φοβάμαι ότι η υφή δεν θα σε ικανοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, πριν το στάδιο της πολτοποίησης μπορείς να αφαιρέσεις μια κουταλιά από την κατσαρόλα, να την αφήσεις λίγο να κρυώσει, να δοκιμάσεις και, αν σε ικανοποιεί, μπορείς να την αφήσεις έτσι. Προτείνω πάντως την πολτοποίηση.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο, καλή επιτυχία!